LIDL a sustinut deschiderea unei noi banci de alimente, la Cluj Napoca

Lidl - Banca de Alimente Lidl Romania a sustinut deschiderea celei de-a doua banci de alimente din Romania ce functioneaza dupa principiile Federatiei Europeane a Bancilor de Alimente (FEBA).

Banca de Alimente din Cluj, fondata de catre Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, este cel de-al doilea asemenea proiect din Romania in care Lidl este membru fondator, dupa Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor din Bucuresti, inaugurata in 2016. Pe termen mediu si lung, pentru a creste gradul de constientizare a risipei alimentare si a combate efectele sale negative, la nivel national, Lidl Romania isi propune sa contribuie la fondarea unor banci de alimente la standarde europene si in alte orase, precum Roman, Timisoara, Craiova sau Braila.

Aproximativ o treime din toate produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate corespunde cu circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, in timp ce 5 milioane de romani se afla in pragul saraciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu isi pot asigura hrana zilnica (conform datelor FoodWaste Romania).

Cristina-Hanganu-LidlPentru noi, combaterea risipei alimentare este mai mult decat o prioritate, este o responsabilitate pe care ne-o asumam. Pe langa toate solutiile pe care le-am adoptat in operatiunile noastre de business, ne bucuram ca putem contribui si la initiative care pot genera schimbari in bine in domeniul risipei alimentare la nivel de societate, cum sunt Bancile de Alimente din Cluj si Bucuresti. Bancile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail si nu numai, iar pe aceasta cale lansam o invitatie catre cat mai multi agenti economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau sustinerea financiara”, a declarat Cristina Hanganu, Director de Comunicare si CSR Lidl Romania.

Dupa un program pilot de aproape 7 luni, prin care au fost salvate aproximativ 7 tone de mancare, Banca de Alimente din Cluj si-a inceput oficial misiunea de recuperare sistematica imediata a produselor alimentare comestibile si non alimentare, care din diverse motive si-au pierdut valoarea economica de piata si redistribuirea acestora persoanelor aflate in dificultate, care nu au putere de cumparare. Organizatia colecteaza si livreaza gratuit alimente si produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii si adulti, organizatiilor guvernamentale care acorda servicii de asistenta sociala unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilitati sau cu risc de abandon scolar, tinerilor cu dizabilitati, batranilor nevoiasi, fetelor mama, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigrantilor, sinistratilor etc.

Pot dona produse alimentare si non-alimentare toti producatorii agroalimentari, distribuitorii din lantul logistic, hipermarketurile si supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele si hotelurile care au surplusuri alimentare. In prezent, banca de alimente de la Cluj face parte si din Institutul pentru Economie Circulara IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.

Banca de Alimente din Cluj este sustinuta prin proiectul Impreuna cu Lidl pentru un viitor mai bun, programul de granturi initiat de companie, dedicat initiativelor din domeniul educatiei si mediului.

Infografic_Risipa alimentara

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.