L’Oréal – UNESCO a desemnat castigatoarele programului de burse„Pentru femeile din stiinta”

Castigatoarele burselor Pentru femei din stiintaMadalina Barsan, Lavinia Curecheriu, Luminita Confederat si Dumitrita Rugina sunt laureatele din acest an ale programului de burse nationale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta”. Castigatoarele au obtinut cate un grant de 42.000 de lei, cu care sa isi finanteze activitatile de cercetare. Cu ocazia inchiderii editiei 2017 a programului de burse ”Pentru Femeile din Stiinta”, partenerii L’Oréal Romania si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO au organizat o masa rotunda in cadrul careia au fost discutate demersurile necesare sustinerii cercetatoarelor din Romania. Au participat reprezentanti ai celor doua organizatii, cadre universitare, academicieni, directori ai unor institute de cercetare, lideri de opinie, membri ai juriului, castigatoare ale burselor si jurnalisti. Dezbaterea moderata de Melania Medeleanu s-a axat pe rolul femeii in stiinta, in contextul in care doar 3% dintre persoanele din Romania active in domeniile tehnice si ale stiintei sunt femei.

Una din concluziile la care a ajuns dezbaterea a fost ca activitatea cercetatorilor din Romania nu este suficient cunoscuta si ca directorilor de institute le lipseste predictibilitatea finantarii. Totodata, s-au pus in discutie motivatia materiala a tinerilor cercetatori, dialogul cu autoritatile, necesitatea ca acestea sa se concentreze pe atragerea de finantare prin proiecte internationale si solidaritatea dintre femeile din stiinta. Printre masurile identificate la masa rotunda, necesare pentru a stimula accesul femeilor la profesii din domeniul stiintei s-au numarat asigurarea unei finantari consecvente, o infrastructura de cercetare mai generoasa, dar si investitii in orientarea catre stiinta a tinerelor talente.

Gilles_Antoine_Country_Managing_Director_L’Oréal_RomaniaAccesul femeilor la stiinta s-a dovedit a fi un aspect foarte valoros pentru dezvoltarea proiectelor, pentru cercetare si imbunatatirea calitatii vietii. Astazi, provocarea este sa crestem numarul celor implicate in domeniile stiintifice si tehnice, deoarece reprezinta doar 3% din populatia activa din aceste sectoare. Lumea are nevoie ca ele sa fie in stiinta! Acesta este si motivul pentru care am vrut sa organizam aceasta dezbatere cu experti si foste castigatoare ale programului de burse nationale  «Pentru femeile din stiinta», pentru a intelege mai bine ce trebuie facut pentru a atrage mai multe femei si mai multe eleve catre domeniile stiintifice”, a declarat Gilles Antoine, Country General Manager L’Oréal Romania. 

Masa rotunda pe tema rolului femeilor din stiinta a fost organizata cu ocazia anuntarii castigatoarelor editiei din 2017 a programului national de burse L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta”. Castigatoarele celor patru burse acordate anul acesta sunt Madalina Barsan si Lavinia Curecheriu pentru categoria Stiinte Fizice si Luminita Confederat si Dumitrita Rugina, in categoria Stiintele Vietii.Masa rotundaa LOreal

Madalina Barsan studiaza proprietatile coenzimei Q in structurile polimerice hibride de ciclodextrina, ca marker pentru stresul oxidativ. Este cercetatoare la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), a absolvit Facultatea de Chimie si detine un master in electrochimie si un doctorat in biochimie.

Lavinia Curecheriu este doctor in fizica, asistent universitar la  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si cercetatoare stiintifica la aceeasi institutie. Proiectul pentru care a obtinut bursa se concentreaza asupra temei compozitelor polimerice proiectate pentru electronica flexibila.

Luminita Confederat este doctoranda  la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, in cadrul Departamentului de Chimie Farmaceutica. Luminita a absolvit Facultatea de Farmacie, este doctorand in farmacie clinica si, pentru a avea o viziune completa asupra ariei de cercetare careia i s-a dedicat, urmeaza si cursurile Facultatii de Medicina. Proiectul pentru care a primit finantare in cadrul competitiei analizeaza modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor si dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-tinta aplicabile tratamentului diabetului zaharat.

Dumitrita Rugina, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, este specializata in biochimie vegetala si agroalimentara, biochimie analitica, biotehnologii si biologie celulara. Proiectul pentru care i s-a decernat bursa abordeaza problematica micropurtatorilor biocompatibili dezvoltati pentru a transporta antocianine in celulele tumorale ale pielii.

Programul de burse nationale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta” s-a desfasurat in perioada februarie – mai 2017 si s-a adresat cercetatoarelor din Romania cu varsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.