Maratonul DHL Stafeta Carpatilor sustine responabilitatea in sport sub indemnul “Pregatirea serioasa face kilometri sa zboare”. Impreuna cu specialisti in sport si nutritie, persoane publice, dar si alergatori cu experienta, Maratonul DHL Stafeta Carpatilor isi propune sa informeze publicul larg despre importanta respectarii regulilor intr-o competitie. Practicarea sportului ajuta la mentinerea sanatatii, dezvoltarea spiritului de echipa, dar si la exersarea responsabilitatii. Participarea la competitii sportive in lipsa unei stari bune de sanatate sauintr-un mod neglijent fata de regulile impuse de competitie poate avea serioase efecte negative.
Sportul este o metoda de terapie pentru corp, minte si spirit foarte eficienta in vremurile pe care le traim. Te ajuta sa fii sanatos, echilibrat, puternic atat din punct de vedere fizic, cat si mental.” a declarat referitor la subiect Carmen Bruma, ambasador Maraton DHL.
Alergarea este probabil cea mai complexa forma de miscare si este la indemana oricui. Este necesar sa abordezi aceasta de activitate fizica responsabil, cu grija fata de tine si intelegerea fenomenelor ce apar pe parcursul unei evolutii care poate dura ani. O alimentatie echilibrata, vizitele regulate la medic pentru controalele de rutina si odihna reprezinta metode de preventie si sunt componente esentiale pentru cei care vor sa aiba o viata activa in deplina siguranta. Iar rezultatele nu vor conteni sa te multumeasca si vei putea intelege exact ceea ce Pierre de Coubertin a vrut sa spuna despre sport! „Sportul este cultivarea consecventa si voluntara a efortului fizic intensiv”, ne-a spus Sonia Argint Ionescu, ambasador Maraton DHL.
Majoritatea accidentarilor sunt cauzate de factori precum lipsa informarii si educatiei despre potentiale accidentari si masuri de precautie, echipament si antrenament neadecvat, stare de sanatate precara. Recomandarile specialistilor pentru a preveni accidentarile sunt: utilizarea unui echipament sportiv potrivit tipului de competitie, buna cunoastere a regulilor de siguranta si ale desfasurarii competitiei, hidratarea continua atat in timpul competitiei cat si dupa, pauze in timpul antrenamentelor pentru a preveni eventualele accidente.
Maratonul DHL Stafeta Carpatilor a pregatit o serie de sfaturi pentru toti participantii la evenimente sportive de alergare si, in special, pentru cei care spun prezent pe data de 19 iunie la Poiana Brasov.
- INFORMEAZA-TE!: Regulile de buna desfasurare a competitiei de la locul de ridicarea a kiturilor de participare pana la organizarea stafetelor si traseu pot fi gasite pe site-ul www.maratondhl.ro si este in obligatia fiecarui participant sa le cunoasca. De asemenea, este importanta informarea cu privire la starea vremii cu 2 zile inainte de competitie pentru a fi pregatit cu echipament adecvat. In ziua maratonului, apeleaza la voluntarii de pe traseu. Ei te pot ajuta cu anuntarea urgentelor de orice fel, sfaturi pentru urgentele medicale, sfaturi privind aspectele de trafic auto.
- FII ATENT LA ANTRENAMENT!: In privinta incalzirii si antrenamentului pentru un maraton, specialistii World Class recomanda pentru inceput o alergare usoara timp de cinci minute, exercitii de stretching pentru acelasi interval de timp, apoi alergare cu joc de glezne, cu genunchii sus. Incalzirea ar trebui sa se incheie cu pendularea gambelor catre inapoi.
- HRANESTE-TE CORESPUNZATOR! Medicul nutritionist Serban Damian recomanda sa mananci cu 1 ora si jumatate maxim 2 ore inainte de a incepe alergarea pentru a avea timp sa asimilezi ceea ce ai consumat. Alimentele ideale sunt cele bogate in carbohidrati, cu un continut scazut de grasimi, fibre sau proteine. Foarte important inainte de alergare este sa te hidratezi foarte bine. In functie de intensitatea efortului pe care urmeaza sa-l faci este bine sa bei 400-500ml de apa cu 2 ore inainte de antrenament si 150 -200 ml de apa inainte de a incepe alergarea. In functie de distanta pe care vei alerga trebuie sa te hidratezi si in timpul alergarii, iar daca antrenamentul depaseste 90 de minute va trebui sa folosesti pe parcursul acestuia si bauturi sportive pentru a reface necesarul de saruri si de electroliti pierduti in timpul antrenamentului. Dupa terminarea antrenamentului, scopul alimentatiei este refacerea rezervelor de glicogen din muschi. Ideal ar fi sa mananci dupa 15 minute de la terminarea antrenamentului pana la maxim o ora, incercand sa te alimentezi atat cu carbohidrati cat si cu proteine, pastrand o proportie de 4 la 1 – pentru fiecare patru grame de carbohidrati trebuie sa adaugi si un gram de proteina.
Pentru mai multe informatii, click AICI