MIRA TELECOM se implica in restaurarea materialelor istorice

Mira Telecom a demarat un nou proiect international de cercetare si dezvoltare ce vizeaza imbunatatirea evaluarii gradului de degradare și restaurare a materialelor istorice si de patrimoniu. Compania este partener principal cu rol de conducator si cofinantator in cadrul proiectului “Eureka 5837 ADAS (Automatic Damage Assesment System)”, care vizeaza crearea unui sistem automat pentru evaluarea degradarii pieilor si pergamentelor de patrimoniu. Romania si Spania sunt cele doua tari europene partenere in acest proiect. Valoarea totala a proiectului este de 780.000 de euro, din care 32,75% reprezinta cofinantarea partenerilor.

“Mostenirea culturala transmisa prin carti si obiecte cu valoare istorica este foarte importanta pentru fiecare popor. Aceste obiecte, pe cât sunt de valoroase, pe atât sunt de greu de mentinut in stare buna, având in vedere ca nu exista in prezent un sistem de evaluare suficient de performant pentru a determina cu acuratete gradul de degradare al pieilor si pergamentelor de patrimoniu. Mira Telecom a decis sa se implice in proiectul “Eureka 5837 ADAS” din dorinta de a asigura suportul necesar institutiilor care se confrunta cu aceasta problema, generând o solutie inovatoare si eficienta” a declarat Stelian Ilie, Presedintele Mira Telecom.

Proiectul are ca scop crearea unui software inovativ, care sa permita dezvoltarea de noi tehnici non-distructive sau micro-distructive pentru evaluarea degradarii materialelor istorice deosebite, pe baza de colagen. Materialele istorice au o structura extrem de neomogena, ceea ce determina un proces de cercetare foarte complex. Investigatiile non-invazive descriu de obicei rezultatele deteriorarii, fara a determina tipul degradarii. Metodele micro-invazive asigura atat evaluarea calitativa si cantitativa, cat si clasificarea gradului de deteriorare care permite stabilirea metodelor necesare pentru pastrarea si restaurarea unui obiect. Rezultatul proiectului va consta in dezvoltarea unor tehnici care vor contribui la analiza mai rapida si mai exacta a obiectelor de patrimoniu si vor permite reconditionarea optima a acestora. Noul software va imbunatati si va accelera estimarea temperaturii de contractie.

Mira Telecom este unicul partener roman care va contribui financiar la implementarea proiectului. Perioada de implementare este de 36 de luni, proiectul avand ca termen de finalizare luan martie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.