MOL Romania a sustinut cu un milion de euro 400 de proiecte, prin programul Spatii Verzi

MOL_Spatii_Verzi Cel mai vechi program de responsabilitate sociala al MOL Romania – Spatii Verzi, desfasurat impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat, implineste un deceniu de existenta neintrerupta. Prin intermediul acestei platforme au fost plantati 69.000 de pomi si arbusti, au fost reabilitate terenuri cu o suprafata de 428.000 de metri patrati si au fost amenajate 71 de poteci tematice in ariile naturale protejate. In cei zece ani de la lansarea programului Spatii Verzi, MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au finantat 424 de proiecte cu o suma totala ce depaseste 4,8 milioane de lei. Peste 170.000 de copii si tineri au fos10 Ani Spatii verzi_ROt implicati in actiunile de creare si re-creare a spatiilor verzi si de promovare a ariilor naturale protejate, avand astfel ocazia de a invata dar si de a contribui in mod direct la activitati menite sa protejeze mediul.

Kinga_Agnes Daradics_Mol_RomaniaSuntem onorati sa putem anunta ca programul Spatii Verzi, una dintre primele platforme de responsabilitate sociala ale MOL Romania, a ajuns la frumoasa varsta de zece ani. MOL Romania a sprijinit in ultimii zece ani acest program, ceea ce demonstreaza seriozitatea si consecventa in indeplinirea angajamentelor asumate fata de comunitate. Pe de alta parte, daca privim acest moment aniversar si ca pe un moment de bilant, ne dam seama ca rezultatele obtinute sunt impresionante, mai ales in ceea ce priveste implicarea comunitatilor. Acest bilant ne indreptateste sa credem ca programul nostru, prin impactul sau asupra comunitatilor, a pus bazele unei transformari pozitive, cu rezultate solide pe termen lung. De aceea vom continua sa incurajam si sa sprijinim comunitatile care vor sa infrumuseteze mediul in care traiesc”, a declarat Kinga Daradics, CEO si Country Chairman al MOL Romania.

„Colaborarea dintre MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat dureaza de o decada. O decada in care am sprijinit mobilizarea si implicarea a zeci de mii de oameni in activitati de protejare a mediului, o decada in care am fost impreuna de partea verdelui, contribuind astfel la infrumusetarea a sute de zone urbane si la apararea superbelor arii protejate din Romania. Cei zece ani de parteneriat si rezultatele obtinute reprezinta dovada vie a faptului ca sfera de afaceri si sfera neguvernamentala pot lucra impreuna pentru a produce schimbari pozitive la nivelul societatii”, a declarat László Potozky, fondator si director al Fundatiei pentru Parteneriat.

Zece ani de Spatii Verzi (2006-2015) in cifre:

 • 4,83 milioane de lei: suma totala cu care MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au finantat proiecte din domeniul protectiei mediului ale organizatiilor neguvernamentale
 • 424: numarul proiectelor finantate
 • 171.075: numarul total al copiilor si tinerilor implicati in activitati ecologice si/sau de educatie ecologica;
 • 69.539: numarul pomilor si arbustilor plantati prin proiectele finantate de Spatii Verzi
 • 62.589: numarul total al florilor plantate
 • 428.327 mp: suprafata totala a terenurilor urbane reabilitate
 • 71: numarul potecilor tematice noi amenajate in ariile naturale protejate
 • 69: numarul activitatilor Junior Ranger (tabere)
 • 479: numarul activitatilor extrascolare de educatie ecologica organizate (prezentari, excursii, concursuri, expozitii si alte evenimente)

Programul Spatii Verzi, este o initiativa comuna a MOL Romania si a Fundatiei pentru Parteneriat lansata in 2006 Mol_Romania_Fundatia_pentru_Parteneriat_Spatii_verzi3_2013sub forma unui program de grant-uri ce a urmarit implicarea copiilor si a tinerilor in proiecte de amenajare a spatiilor verzi. Programul se desfasoara sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de catre asociatiile si organizatiile care primesc finantari. Programul este structurat pe doua arii majore: Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale Protejate.

In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane sunt cautate si recompensate acele proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe inverzite şi desfaaurarea activitatilor de educatie ecologica in randul comunitatilorMol Romania_Spatii_Verzi03_2014 locale, derulate de ONG-uri in parteneriat cu diferite instituţii. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt finantate acele proiecte care urmaresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a imbunatati nivelul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale prin intermediul implicarii ONG-urilor şi şcolilor, a comunitatilor locale precum şi al administratorilor de arii protejate.

Premiile Spatii Verzi 2015:

 • Castigatorul premiului „Spatii Verzi” 2015: Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala – CRAL

Proiectul cu titlul ”Gradina aromata a timpului” s-a desfasurat in orasul Hateg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului in perioada aprilie – septembrie 2015. Scopul proiectului a fost acela de a crea un spatiu verde urban destinat elevilor si turistilor, dar si persoanelor cu deficiente de vedere, ce combina, in scop educational, geo si fito-diversitatea locala. Spatiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Gradina cu plante aromatice si Gradina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate si in limbaj Braille astfel incat sa fie accesibile si persoanelor cu deficiente de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde si elemente de land art, de promovare a unor vechi mestesuguri locale sau de atractie turistica (ex. mozaic din piatra ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele impletite, gard de piatra, piatra meteorologica). A mai fost amenajata o simeza in aer liber, un spatiu de relaxare si o casuta a voluntarilor. Toate lucrarile de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, in urma carora au rezultat materiale destinate sustinerii celor trei module educationale.

 • Castigatorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociatia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius

Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicam comunitatile in pastrarea si promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunitatii in promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea si amenajarea traseului de moutain bike „Saritoarea Iedutului”, lectii in aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum si actiuni de crestere a gradului de constientizare in randul tinerilor din 6 comunitati prin activitati de tip Junior Ranger si promovarea acestoraprin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” – disponibil on-line. In cadrul taberei Junior Ranger s-au desfasurat activitati educationale, recreative, jocuri, activitati de constientizare a importantei protejarii speciilor si habitatelor.

Proiectul a fost implementat in perioada 15 aprilie – 28 septembrie. In cadrul proiectului asociatia a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, in cadrul caruia au avut loc un targ de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustari de produse traditionale, intreceri si concursuri inedite.

Bugetul anual alocat programului de catre MOL Romania este de 670.000 de lei. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.