Connect with us

Hi, what are you looking for?

CSR INTERVIU

MOL Romania crede in sustinerea proiectelor de CSR pe termen lung

Politica de responsabilitate sociala a companiei Mol Romania vizeaza trei directii, respectiv: protectia mediului, programe sociale si evenimente culturale. Pentru a afla bugetul alocat programelor de CSR, detalii despre proiectele pe care compania le sustine in prezent si care este perspectiva firmei in ceea ce priveste evolutia conceptului de CSR in Romania in anii urmatori, am stat de vorba cu Kinga Ágnes Daradics, CEO MOL Romania.

Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporatista pe care le sustineti in aceasta perioada?

Angajamentul companiei MOL fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea se materializează prin programele Spatii Verzi, derulat in colaborare cu Fundaţia Pentru Parteneriat, si programele Pot ajuta?, Mentor si Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor derulate impreuna cu Fundatia pentru Comunitate.
Prin programul Spatii verzi, destinat organizaţiilor neguvernamentale in ultimii cinci ani am contribuit activ la imbunatatirea mediului si la dezvoltarea spiritului comunitar. Anul acesta s-au alocat finantari in valoare totala de 150.000 euro, pentru 53 de proiecte. La componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 96 de proiecte sosite din 40 de orase, din 29 judete, dintre care 29 au fost aprobate de comitetul de evaluare al programului. In cadrul acestor proiecte participantii voluntari vor amenaja/reamenaja in total peste 42.000 de metri patrati teren public, prin plantarea de arbori, arbusti si alte plante ornamentale. In spatiile amenajate se va amplasa/reconditiona mobilierul stradal si de joaca, cosuri si colectoare de gunoi. Organizatiile castigatoare vor reamenaja 16 curti de scoli, 3 curti de gradinite, 10 parcuri publice si o parte a unei gradini botanice, in 18 de orase din 16 judete. La componenta Arii Naturale Protejate au sosit 93 de proiecte din 28 judete si 55 localitati, dintre care 24 au fost aprobate pentru finantare. In cadrul acestei componente suma maxima de finantare este de 20.000 lei. Castigatorii au obtinut fonduri pentru activitati tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervatiei, Zilei Biodiversitatii, expozitii si amenajarea unor centre de vizitare.
Rezultatele cumulate ale celor 5 editii sunt peste asteptari: au sosit peste 400 de solicitari de finantare, din care au fost selectate in total 172 de proiecte (120 pentru reabilitarea spatiilor verzi urbane, 52 pentru arii naturale protejate). Suma totala de finantare a fost de 407.034 euro, iar valoarea aproximativa a resurselor atrase prin alocarea acestor finantari este de 295.000 de euro. Prin participarea activa a 71.709 de voluntari in decursul celor 5 editii de program au fost create sau reabilitate spatii verzi pe o suprafata totala de 196.491 mp si s-au plantat peste 50.500 de copaci.
Programul de promovare a talentelor Pot ajuta?, considerat deja traditional, este destinat tinerilor cu varste intre 8 si 18 ani, cu performante deosebite in sport sau arta. Acestia au avut posibilitatea de a aplica pentru sponsorizarea unor deplasari la concursuri sau achizitionarea unor echipamente si materiale, atat individual, cat si impreuna cu echipa din care fac parte. Volumul sponsorizarilor oferite anul acesta este de 160.000 lei in domeniul sportului si 80.000 lei in domeniul artelor.
In acest an au avut posibilitatea de a aplica si acei tineri sportivi si artisti care au fost sponsorizati in cadrul acestui program in ultimii doi ani, si au implinit varsta de 18 ani. Ei au fost invitati sa depuna o noua solicitare de finantare. Pentru acest nou segment al programului valoarea sponsorizarilor a fost de 50.000 lei. In cadrul editiilor precedente au fost sprijiniti 414 de sportivi si tineri artisti din Romania, valoarea sponsorizarilor acordate fiind de peste 250.000 de euro. Beneficiarii programului au fost premiati la nenumarate competitii nationale si internationale, la care nu ar fi putut ajunge fara programul Pot ajuta?.

Zece profesori si antrenori au primit Premiul Mentor pentru Excelenta in Educatie. Premiul Mentor este acordat de Fundatia pentru Comunitate si MOL Romania acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit si lansat tinere talente, indrumandu-le primii pasi. De asemenea, s-a inmanat si celor care, prin excelenta educativa demonstrata, au condus generatii intregi spre succes, activitatea lor ramanand insa mai putin cunoscuta, fara recompense morale sau materiale. Pe langa trofeul realizat de renumitul artist Ioan Nemtoi, premiantii au primit si cate 8.000 de lei fiecare. In cadrul Programului Mentor lansat in 2010 s-au primit 118 nominalizari, cei zece castigatori fiind alesi de Consiliul Director al Fundatiei pentru Comunitate.

Anul acesta a fost lansat pentru a treia oara Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor. Prin acest program pot obtine sprijin financiar organizatii non-profit care deruleaza proiecte de terapie emotionala sau terapie prin arta pentru copii care sunt afectati de boli cronice, suferă de dizabilitati sau se afla in curs de recuperare dupa afectiuni grave. O astfel de organizaţie poate să beneficieze de o suma de maximum 20.000 de lei in forma de prefinantare, pentru un proiect ce urmeaza a fi implementat in perioada 30 noiembrie 2011 – 21 octombrie 2012. Termenul-limita pentru depunerea cererilor de finantare este 21 octombrie 2011. Cuantumul total al sponsorizarilor este de 300.000 de lei. In cadrul celor doua editii precedente juriul de specialitate a selectat pentru a fi finantate 36 de proiecte din cele 135 de solicitari. Proiectele au valoare totala de 1.185.000 de lei, din care 545.000 de lei sunt asigurati de MOL Romania.

Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporatista?
Pentru 2011, valoarea totala a proiectelor din cadrul programelor CSR este de aproximativ 320.700 de euro.

Ati intampinat probleme in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?
Suntem intr-un proces continuu de invatare, din fiecare editie a fiecarui program tragem niste concluzii, invatam din experienta, si ca urmare luam masuri pentru imbunatatirea aspectelor operative. De exemplu la primele editii ale programului Pot ajuta? o mare parte din beneficiari nu au inteles importanta trimiterii raportului final al sponsorizarii primite. Pentru a imbunatatii rata de raportare, Fundatia pentru Comunitate a implementat masura de a vira 90% din valoarea sumei alocate in avans, iar restul de 10% ajunge la castigatori doar dupa trimiterea decontului. Tot in cadrul programul Pot ajuta? soseau multe aplicatii incomplete, pentru care trebuia sa solicitam completare, lucru ce ingreuna in foarte mare masura munca colegilor de la Fundatie. Pentru solutionarea acestui aspect am fost nevoiti sa introducem o noua regula privind eligibilitatea aplicatiilor si anume aceea de a fi luate in considerare numai aplicatiile complete.

Care este strategia de CSR a companiei pentru 2012?
Credem ca prin programele noastre existente intampinam nevoile reale ale comunitatilor in care ne desfasuram activitatea. Intentia noastra pentru viitor este de a pastra aceste programe si de a le dezvolta in concordanta cu noile conditii economice si sociale ale comunitatilor locale.
Politica de responsabilitate sociala pe care ne-am asumat-o a fost dezvoltata pentru termen lung. Dorim in continuare sa acordam sprijin material proiectelor, prin fundatiile cu care colaboram. Bugetul acestor programe depinde de multe elemente si, din moment ce se estimeaza un mediu de afaceri tulbure si pentru viitor, ne vom decide asupra sumelor destinate proiectelor de CSR la momentul oportun.

Cum vedeti viitorul conceptului de CSR?
Credem ca CSR-ul in Romania este pe drumul cel bun, lucru demonstrat chiar de implicarea companiilor in proiecte importante. Mediul de afaceri pare sa constientizeze mai mult ca oricand importanta existentei unor programe de responsabilitate sociala credibile, coerente, pe termen lung. Pe langa companii, evident, este foarte important si schimbarea de mentalitate in randul angajatilor, care din ce in ce mai mult doresc sa se implice in programe de voluntariat si prin acesta sa-si aduca aportul la dezvoltarea unor programe corporatiste.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

Featured

Peste 100.000 de turisti au vizitat Zona Cascadei Bigar la un an de la amenajarea eco-turistica a zonei, dublu fata de perioada 2016-2017, cand...