MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 17-a ediție a Programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care are rolul de a susține proiectele de mediu și implicarea tinerilor în inițiativele de protejare a naturii.
Anul acesta, în cadrul celor două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, MOL România oferă finanțare în valoare totală de 821.000 de lei, iar organizațiile pot trimite propunerile de proiecte până la data de 23 februarie 2023.
În premieră, la finalul acestei ediții a programului, un proiect selectat pentru componenta Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate va primi suplimentar un bonus de 10.000 de lei, în funcție de rezultatele obținute.
„Cu fiecare nouă ediție, programul Spații Verzi întărește viziunea noastră în ceea ce privește sustenabilitatea. Fiecare proiect pe care reușim să îl sprijinim prin intermediul acestei inițiative reflectă atât respectul nostru față de natură, cât și angajamentul pe care ni l-am asumat pe termen lung față de comunitățile locale. Suntem foarte mândri de evoluția acestui program și ne bucurăm să vedem că tinerii sunt receptivi și dornici să aibă o contribuție susținută pentru protejarea mediului,” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.
Organizațiile de mediu interesate pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, până la data de 23 februarie. Propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câștigătorii vor fi anunțați până la sfârșitul lunii martie.
În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt finanțate proiecte care promovează conceptul de permacultură și care reușesc să aducă o contribuție importantă în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în imediata vecinătate a acestora, prin implicarea comunităților locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează.
Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile inițiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităților locale, precum și a ONG-urilor și școlilor, ajută oamenii să înțeleagă mai bine rolul ariilor protejate și de ce este nevoie să fie prezervate.
Atât proiectele de sprijinire a dezvoltării agriculturii durabile în mediul urban, pe baza principiilor permaculturii, cât și inițiativele ce urmăresc promovarea ariilor naturale protejate pot primi o finanțare de maximum 40.000 de lei/proiect.
Noutăți în cadrul Programului Spații Verzi 2023
Față de ediția anterioară a programului, finanțarea oferită proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 35.000 de lei/proiect la 40.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Permacultură în Zone Urbane suma acordată va fi de maximum 40.000 de lei/proiect.
La finalul ediției de anul acesta, după evaluarea proiectelor implementate, MOL România și Fundația pentru Parteneriat vor premia câte o asociație de mediu finanțată în cadrul fiecăreia dintre cele două componente ale programului. Premiul va fi oferit suplimentar, pentru rezultatele deosebite obținute și constă în acordarea unei sume de 10.000 de lei/organizație.
Solicitanții trebuie să trimită cererea de finanțare prin e-mail la următoarele adrese: spatiiverzi@repf.ro și programulspatiiverzi@gmail.com, până la data de 23 februarie 2023, ora 16:00.
***
Date statistice despre programul Spații Verzi
În 2022 au fost acordate finanțări în valoare totală de 841.341 lei pentru 26 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane au fost amenajate și cultivate terenuri cu o suprafață totală de 7.107 mp, unde au fost plantați peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diferite verdețuri și plante aromatice, precum și legume și fructe.
În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 18 tabere Junior Ranger și au avut loc 96 de activități extrașcolare de educație ecologică.
În cei 16 ani de existență a programului au fost finanțate în total 671 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 9 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 250.000 de persoane, mai ales copii și tineri.
De la lansarea programului și până în prezent, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.451 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 162 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 149 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.