MOL Romania finanteaza 49 de proiecte de mediu, prin Programul Spatii Verzi

Afis_Spatii verzi 2018MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat vor finanta 49 de proiecte de mediu, in cadrul editiei a 13-a a programului Spatii Verzi.

Suma alocata pentru finantare depaseste 650.000 de lei. Juriul programului a selectat 27 de proiecte care urmeaza sa primeasca finantare in cadrul componentei Spatii Verzi Urbane. Activitatile incluse in aceasta componenta, de exemplu reamenajarea spatiului verde din cadrul unor scoli, gradinite, centre de copii si parcuri publice, se vor desfasura in 17 judete. Activitatile realizate in cadrul acestor proiecte presupun plantarea a peste 2.200 de arbori si arbusti si in jur de 3.600 flori pe o suprafata de 19.697 mp de spatiu urban. Spatiile astfel transformate vor deveni locuri ideale pentru desfasurarea unor activitati de educatie ecologica, scopul fiind ca elevii sa inteleaga importanta protejarii mediului.

De asemenea, in cadrul acestei componente de finantare vor fi sustinute programele organizate cu prilejul Saptamanii Europene a Mobilitatii in 3 orase din tara, astfel vor fi organizate in total 10 actiuni cu biciclete pentru a promova folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Cele 49 de proiecte care au obtinut finantare in cadrul celei de a 13-a editii a programului Spatii Verzi au doua caracteristici definitorii, pe langa activitatile concrete de imbunatatire a mediului urban si de conservare a biodiversitatii. Este vorba despre implicarea si educarea miilor de participanti tineri care vor fi cooptati in derularea acestor proiecte. Ca urmare,  precum si in anii precedenti, vom putea fi martori la abordari si evenimente creative menite sa creasca respectul cetatenilor fata de mediul inconjurator”, a declarat László Potozky, director al Fundatiei pentru Parteneriat.

In cadrul celei de-a doua componente a Programului Spatii Verzi, Arii Naturale Protejate, alte 22 de proiecte vor primi finantare din partea MOL Romania. Ca in editiile precedente ale programului, in acest an activitatile finantate vor include organizarea unor tabere Junior Ranger, amenajarea de poteci tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervatiei”, „Ziua Biodiversitatii”, expozitii si activitati extrascolare de educatie ecologica. Proiectele din componenta Arii Naturale Protejate se vor derula in 13 judete din tara.

Totodata, in cadrul componentei Arii Naturale Protejate, incepand cu anul 2018, programul ofera Premiul de mediu pentru media pentru cele mai bune articole si reportaje care prezinta si promoveaza ariile naturale protejate din Romania, atragand, de asemenea un numar mare de cititori/vizualizari. Premiile se acorda in cadrul a doua categorii – presa scrisa si audiovizual.

Categoriile de concurs:

  • Reportaj/Publicatie scrisa

In cadrul acestei categorii se premiaza autorul articolului/reportajului cel mai creativ si original, care prezinta si promoveaza ariile protejate, atragand un numar mare de cititori.

  • Reportaj/Productie audio-video

In cadrul acestei categorii se premiaza autorul productiei audio-video care prezinta si promoveaza ariile naturale protejate si are un numar semnificativ de vizualizari.

Premiul este destinat jurnalistilor din Romania. Nominalizarile pot fi realizate de catre oricine (inclusiv prin auto-nominalizare) si se trimit in format electronic. Data limita de trimitere a nominalizarilor este 31 octombrie 2018, ora 00:00.

In cadrul celor douasprezece editii anterioare ale programului Spatii Verzi, desfasurate in perioada 2006-2017, au fost finantate 522 de proiecte cu o suma ce depaseste  6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate in activitatile desfasurate in cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafata spatiilor verzi create si reabilitate a depasit 470.000 de metri patrati. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 tabere Junior Ranger si a 1.619 activitati extrascolare, in cadrul carora tinerii participanti au dobandit cunostinte si experiente importante referitoare la mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.