CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

MOL România finanțează cu 850.000 de lei proiecte de mediu, prin programul Spații Verzi

  • MOL România va acorda finanțări de 854.000 de lei pentru proiecte de protecția mediului în noua ediție a programului Spații Verzi
  • Finanțările totale acordate de la începutul programului vor depăși 10 milioane de lei
  • Organizațiile neguvernamentale pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 26 februarie 2024
  • Bugetul alocat este de 40.000 de lei/proiect în ambele componente ale programului, Arii Naturale Protejate și Permacultură în Zone Urbane

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 18-a ediție a Programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care are rolul de a susține dezvoltarea unor proiecte de mediu și implicarea tinerilor în inițiativele de protejare a naturii. Organizațiile pot depune cereri de finanțare până pe data de 26 februarie 2024 pentru proiecte care vizează oricare dintre cele două componente ale programului: Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, valoarea totală a finanțării fiind de 854.000 de lei.

Organizațiile de mediu pot depune cereri de finanțare pentru proiectele care vizează una dintre cele două componente ale programului până pe data de 26 februarie. Fiecare proiect poate beneficia de un buget de maximum 40.000 de lei, iar propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate.  Rezultatul selecției va fi anunțat până la sfârșitul lunii martie.

Suntem mândri să continuăm proiectul nostru tradițional, Spații Verzi, pe care îl derulăm încă din 2006. Prin această inițiativă, care este o extensie a angajamentului nostru de sustenabilitate pe termen lung, am reușit să susținem implicarea a peste 250.000 de tineri în inițiative menite să îi ajute să descopere de ce este important să prețuiască mediul, oferindu-le, în același timp, acces la resursele de care au nevoie pentru a face asta. Datorită acestui program, câștigătorii granturilor au organizat aproape 3.000 de activități extrașcolare, care au culminat cu reabilitarea unor suprafețe extinse de teren, acțiuni de plantare de arbori și arbuști și crearea unor poteci tematice în ariile naturale protejate,” a declarat Gábor Mozga, CEO & Country Chairman al MOL România.

 

Componenta de Permacultură în Zone Urbane va oferi finanțare pentru inițiative care promovează conceptul de permacultură și care reușesc să contribuie la dezvoltarea agriculturii durabile în orașe, mizând pe implicarea comunităților locale.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile inițiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităților locale, precum și a ONG-urilor și școlilor, ajută oamenii să înțeleagă mai bine rolul ariilor protejate și de ce este nevoie să fie prezervate.

Premii suplimentare pentru proiectele cu cele mai bune rezultate

După implementarea proiectelor care vor obține finanțare, va fi acordat câte un bonus în valoare de 10.000 de lei pentru câte un proiect din fiecare dintre cele două arii,  Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate, acordat în funcție de rezultatele obținute.

Câștigătorul premiului Permacultură în Zone Urbane 2023: Asociația Părinți în Dialog – Timișoara

CSR Awards

Asociația Părinți în Dialog în cadrul proiectului „Cultivarea unui viitor sustenabil prin compostare și permacultură urbană” a vizat promovarea permaculturii prin întreținerea solului prin compost, cultivarea de plante sănătoase fără chimicale, a ciupercilor pe material lemnos verde și culegerea de miere de la albine, promovând o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului pentru o hrană sănătoasă.

În cadrul proiectului, organizația a continuat seria de ateliere și activități atât pentru adulți cât și pentru copii pentru promovarea principiilor permaculturii: tehnici ecologice de îmbunătățire a solului și combatere biologică a dăunătorilor, ateliere de compostare, ateliere practice pentru producerea de hrană sănătoasă – inoculare ciuperci și albinărit, cursuri și tururi ghidate pentru copii, atelier de creație artistică cu fân. În paralel s-au pus bazele și unei grădini școlare, împreună cu activități de educația pentru natură.

În cele 6 luni de desfășurare a proiectului au fost organizate în total 18 ateliere tematice și tururi ghidate la care au participat peste 350 de adulți și copii.

Câștigătorul premiului Arii Naturale Protejate 2023: ProPark Fundația pentru Arii Protejate – Brașov

ProPark Fundația pentru Arii Protejate în cadrul proiectului a organizat, pe data de 9 septembrie 2023, a 2-a ediție a competiției Propark Adventure Race Family&Friends, o competiție de aventură pentru familii și prietenii lor, care a avut loc în Municipiul Brașov. Competiția a presupus activități sportive, dar și de cunoaștere a mediului înconjurător, prin descoperirea valorilor a 9 arii protejate din județul Brașov.

Conceptul competiției a reunit eforturile comunității de conservare a naturii din județul Brașov, implicând administratori de arii protejate, ONG-uri de mediu dar și administrații publice locale, afaceri mici, profesori, ghizi și mulți voluntari. Astfel a prins viață acest concurs de aventură, prin participarea a 120 de participanți (30 echipe), 377 de susținători, care au participat la cele 5 ateliere de educație ecologică organizate în centrul orașului Brașov, precum și cei 32 de voluntari și cei 10 membri devotați ai echipei Fundației ProPark. (https://propark-adventure.ro/family-and-friends).

Solicitanții trebuie să trimită cererea de finanțare prin e-mail la următoarele adrese: spatiiverzi@repf.ro și programulspatiiverzi@gmail.com, până la data de 26 februarie 2024, ora 16:00.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro.

***

Date statistice despre programul Spații Verzi

În 2023 au fost acordate finanțări în valoare totală de 812.371 lei pentru 22 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane au fost amenajate și cultivate terenuri cu o suprafață totală de 8.086 mp, unde au fost plantați peste 1.800 de arbori şi arbuşti,  diferite verdețuri și plante aromatice, precum și  legume și fructe.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 11 tabere Junior Ranger și au avut loc 78 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 17 ani de existență a programului au fost finanțate în total 693 de proiecte din domeniul protecției mediului cu 9.925.426 de lei, proiecte în care s-au implicat peste 265.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

De la lansarea programului și până în prezent, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.529 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 173 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 154 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.