- Peste 3.000 de elevi, din 15 licee din București, Ilfov și Prahova, au fost instruiți pentru siguranță rutieră, prin activități interactive în cadrul programului „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, în perioada martie 2023 – martie 2024
- Sondaj Au fost dezvoltate trei module interactive în cadrul programului, ce au inclus sesiuni educaționale realizate de experți din cadrul Poliției Române, instruire în conducerea defensivă și sesiuni de acordare a prim ajutorului, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Peste 3.000 de elevi din 15 licee din București, Ilfov și Prahova au fost instruiți pentru a deveni participanți responsabili în trafic. Prin programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, lansat de MOL România, alături de Asociația E.D.I.T. și Poliția Română, elevii au putut participa la workshop-uri interactive prin care au putut înțelege mai bine pericolele la care se expun în trafic, dar și cum le-ar putea evita sau gestiona.
Programul a fost derulat în perioada martie 2023 – martie 2024 ca parte din programul de siguranță rutieră al MOL România „Tu conduci. Familia are prioritate!”, prin care MOL și-a propus să crească nivelul de conștientizare publică a riscurilor rutiere și să contribuie la promovarea comportamentelor responsabile în trafic. Workshop-urile derulate în licee au venit în sprijinul inițiativelor educaționale derulate de Asociația E.D.I.T. și Poliția Română pentru pregătirea unor participanți mai conștienți la trafic.
Datele arată că, doar în 2023, peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, iar mai mult de 3.000 de persoane au fost rănite. Aceste cifre evidențiază necesitatea unor programe educaționale, în special în rândul tinerilor, care, conform celui mai recent sondaj* realizat de Asociația E.D.I.T., par să fie mai expuși la comportamente de risc în trafic: mai mult de jumătate din respondenți recunosc că au călătorit cu o viteză mai mare decât cea legală, în timp ce aproape 4 din 10 au folosit telefonul mobil la volan pentru a face poze sau materiale video.
„Prin educație rutieră putem transforma orice călătorie într-o experiență plăcută. Astfel, este necesar să oferim un start bun viitorilor șoferi, să ne asigurăm că sunt pe deplin conștienți că orice abatere de la reguli poate avea consecințe fatale. Prin programul Ora de educație rutieră la liceu, organizat în parteneriat cu Asociația E.D.I.T. și Poliția Română, le-am oferit tinerilor acces la informații și la situații concrete pe care le pot întâlni în viața de zi cu zi în trafic, pentru ca șoselele din România să fie un loc sigur pentru toți participanții. Ne bucură interesul pe care elevii l-au arătat inițiativelor noastre și ne dorim ca fiecare drum pe care îl vor parcurge să fie în siguranță,” a declarat Gábor Mozga, CEO MOL România.
În cadrul aceleiași inițiative, o fază intermediară a constat într-un studiu efectuat de Asociația E.D.I.T., care a relevat care este atitudinea și care este comportamentul rutier al elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Rezultatele studiului au arătat că majoritatea respondenților, peste 70%, își doresc să obțină permisul de conducere, dar nu toți sunt la fel de dispuși să respecte regulile de circulație. Deși conștienți de pericolele asociate, cu 95,9% dintre participanți recunoscând că folosirea telefonului în timpul deplasării le poate pune viața în pericol, există încă o proporție care subestimează sau ignoră aceste riscuri. În ceea ce privește cauzele accidentelor, 36% dintre aceștia consideră că viteza este principalul factor, în timp ce 27% atribuie problema consumului de alcool. Cu toate acestea, în ciuda conștientizării riscurilor, 15,5% dintre cei chestionați au indicat că nu exclud posibilitatea de a conduce după consumul de alcool, bazându-se pe o evaluare subiectivă a capacității lor de conducere în funcție de cantitatea consumată.
Sub umbrela inițiativei „Ora de educație rutieră la liceu”, au fost concepute trei module cu scopul de a cultiva o atitudine vigilentă și responsabilă în rândul elevii din învățământul preuniversitar. Unul dintre aceste module, condus de Poliția Română, a implicat sesiuni educaționale cu privire la siguranța rutieră, oferindu-le elevilor o perspectivă cuprinzătoare asupra statisticilor și cauzelor accidentelor rutiere în România și la nivel mondial. Al doilea modul, coordonat de experți în conducere defensivă, precum Adrian Grigore sau Silviu Toma, a abordat subiectul siguranței la volan utilizând metode interactive precum jocurile de rol și simulatoarele de impact.
Al treilea modul a fost dedicat învățării manevrelor vitale de prim ajutor, sub îndrumarea experților Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acest modul a accentuat importanța siguranței în situații de urgență a salvatorului și a oferit instrumente practice pentru o intervenție adecvată. Activitățile au fost completate de distribuirea unui kit educațional elevilor și cadrelor didactice, contribuind la consolidarea cunoștințelor proaspăt dobândite.