MOL Romania va sustine 19 ONG-uri care desfasoara proiecte pentru sanatatea copiilor

mol - asociatia-audiosofia-caruselul-mastilorMOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au anuntat lista organizatiilor non-profit care vor beneficia de finantare in cadrul celei de-a opta editii a Programului MOL pentru sanatatea copiilor. Proiectele de terapie prin arta si terapie emotionala derulate cu acest sprijin, vor ajuta 870 de copii si tineri cu deficiente, boli cronice sau care se afla in curs de recuperare dupa afectiuni grave. Fondurile alocate de MOL Romania pentru aceasta editie a Programului sunt de 300.000 lei. Dintre cele 19 ONG-uri castigatoare, 6 vor obtine finantare pentru prima data, in timp ce altele 13 s-au mai numarat printre beneficiari in editii anterioare ale acestui Program.

camelia-ene-ceo-country-chairman-al-mol-romaniaIn cele 8 editii ale Programului MOL pentru sanatatea copiilor desfasurate pana in prezent au fost inscrise pentru finantare aproximativ 840 de proiecte, care ne-au impresionat prin calitatea lor profesionala. Mai important, insa, aceste proiecte ne-au aratat, in cele mai multe cazuri, povesti de succes si ne-au dovedit ca prin munca, perseverenta si daruire se pot castiga batalii care par altminteri pierdute din start, iar viata unor copii se poate imbunatati semnificativ. Prin sustinerea in continuare a acestui program, noi, echipa MOL Romania, dorim sa le transmitem atat specialistilor implicati in proiecte cat si celor afectati si familiilor lor ca nu sunt singuri, ca noi suntem alaturi de ei si ii vom sprijini in demersurile lor”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL Romania.

Organizatiile selectate provin din Bucuresti si din judetele Alba, Bihor, Cluj, Harghita, Iasi, Mures, Neamt, Satu Mare, Sibiu si Timis. Proiectele castigatoare utilizeaza terapie prin arta – prin muzica, terapii corporale (prin miscare si dans), drama terapie, terapie prin metoda Phronetic; terapii ocupationale utilizand tehnici de art-terapie, de modelare a lutului si altor materiale organice; terapii asistate de animale, acvaterapie; terapii emotionale – prin basm, povestiri sociale, joaca, teatru de papusi si terapie umanist-experientiala; stimulare si integrare senzoriala, crearea unor materiale auxiliare didactice pentru copii nevazatori.

Proiectelor finantate in 2017 sunt:

 • In cadrul proiectului din 2017, Asociatia Hip-Tep din Aiud va oferi servicii de terapie asistata de cai unui numar de 14 copii care vor dobandi astfel noi abilitati pentru o viata independenta. De asemenea, va fi organizata Cupa MOL pentru sanatatea copiilor, editia a II-a, eveniment in cadrul caruia copiii cu dizabilitati isi vor putea arata talentele in diferite probe de calarie terapeutica.
 • Colaboratorii Asociatiei Romane de Terapii Expresive din Bucuresti vor utiliza art-terapia Phronetic in vederea reabilitarii psihosociale a 40 de copii institutionalizati cu diverse tulburari psiho-emotionale, boli cronice si grave.
 • Fundatia Hospice Emanuel din Oradea va oferi interventii psihosociale unui grup de 20 decopii diagnosticati cu diferite afectiuni incurabilesi familiilor lor. Proiectul „Viata ta a schimbat lumea: un program psihosocial pentru cele mai scurte vieti si cei dragi ai lor” vizeaza utilizarea unor tehnici de art-terapie pentru cresterea calitatii vietii beneficiarilor care se confrunta cu provocari majore la o varsta frageda si care au parte de schimbari profunde in viata cauzate de boala.
 • In cadrul proiectului intitulat „Povesti din lumea papusilor”, specialistii de la Asociatia Down Oradea vor utiliza dramaterapia pentru stimularea limbajului, cresterea interactiunii sociale si a inteligentei emotionale si interpersonale pentru 18 copii cu Sindrom Down, beneficiari aiCentrului de zi Iedera.
 • In 2017, Asociatia Kozmutza Flóra va derula etapa a III-a a proiectului intitulat „Invatare si distractie in apa – Acvaterapie pentru copii cu nevoi speciale din Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz Kozmutza Flóra Cluj Napoca”, in cadrul caruia 20 de copii cu deficiente de auz sau deficiente multiple vor fi ajutati in dezvoltarea capacitatilor motrice deficitare si in dezvoltarea independentei atat in apa cat si in activitatile cotidiene.
 • Asociatia Serviciul de Ajutor Maltez in Romania (Cluj) a dezvoltat un program de recuperare complex pentru 21 de copii ce frecventeaza Gradinita Speciala Malteza. Proiectul intitulat „Sustine-le pasii” va utiliza terapia asistata de caini pentru micii beneficiari cu varste cuprinse intre 2 si 8 ani, care traiesc cu dizabilitati neuromotoriisi deficiente mintale asociate.
 • Proiectul denumit „Fericirea ne face sa crestem”, conceput de Asociatia Prosperitas Vitae, isi propune completarea serviciilor complexe de dezvoltarea timpurie din centrul din Sanmartin (judetul Harghita) cu activitati de terapie prin arta in vederea reabilitarii si dezvoltarii psihomotorice a copiilor cu tulburari de dezvoltare.
 • Asociatia Culturala Udvarhelyszék din Odorheiu Secuiesc va fi sustinuta in editarea unor materiale auxiliare pentru predarea si invatarea matematicii in cazul nevazatorilor si a celor cu deficienta grava de vedere (clasele I-VI).
 • Fundatia Salvator, din Gheorgheni isi propune prin proiectul „Bucuria Calariei II” sa desfasoare activitati de stimulare multisenzoriala prin terapie ecvestra (terapie asistata de cai), urmarind recuperarea, reabilitarea si dezvoltarea armonioasa a copiilor cu dizabilitati, facilitand formarea autonomiei personale si integrarea scolara si sociala a beneficiarilor.
 • Asociatia Euromis din Iasi si-a propus imbunatatirea calitatii vietii a 15 de copii cu deficiente de vedere, elevi ai Liceului Special „Moldova” din Targu Frumos, prin cresterea stimei de sine si prin imbunatatirea abilitatilor de a interactiona cu cei din jur si cu ei insisi.In proiectul intitulat „Ferestre catre tine” vor fi utilizate metode si tehnicibazate pe principiile psihoterapiei umanist experientiale.
 • Scopul proiectului intitulat „Arta vindecarii – vindecare prin arta”, conceput de specialistii Fundatiei Talentum din Targu Mures, este cresterea rezilientei, a eficientei personale si a starii de bine la 30 de copii cu tulburari fizice si psihice, provenind din familii aflate in dificultate, utilizand terapia prin arta si psihodrama pentru copii.
 • In cadrul proiectului intitulat Casuta cu turta dulce, colaboratorii Fundatiei Haven din Piatra Neamt vor utiliza terapie ocupationala pentru 22 de copii care traiesc cu dizabilitati (diagnosticati cu autism, Sindrom Down, retard psihomotor si altele). Evidentiind abilitatile copiilor, specialistii fundatiei propun valorizarea acestora in cadrul unui centru ocupational, aratand ca beneficiarii poseda deprinderi care pot fi utilizate in mod productiv.
 • Asociatia persoanelor cu deficiente de auz Asculta Viata!, din Sibiu, in proiectul intitulat „Sunetul lutului 2017”, derulat in Iasi, va ajuta copiii cu deficiente de auz sa-si dezvolte unele abilitati de viata independenta, psihomotrice, de relationare si comunicare, dar si de sensibilizare cu privire la obiectele caracteristice domeniului artistic rezultate din activitati de olarit.
 • Proiectul Cartea Magica, propus de Asociatia Vedem Impreuna din Sibiu va implica o colaborare intre copii cu dizabilitati de vedere si de auz, cu varste cuprinse intre 7 – 13 ani, vizand realizarea unor imagini in relief dupa obiecte care vor fi fotografiate de copiisi listate pe hartie speciala, contribuind la dezvoltarea personala a copiilor cu dizabilitati si integrarea lor in comunitate.
 • Asociatia Organizatia Caritas a Diecezei Satu Mare va realiza o gradina senzoriala pentru copiii cu dizabilitati. Scopul proiectului Magic Garden este acela de a crea un spatiu de terapie multisenzoriala intr-un mediu natural pentru copii cu dizabilitati si diferite boli, facilitand astfel cresterea capacitatii de concentrare, imbunatatirea comunicarii, socializarii, ajutand micii beneficiari sa constientizeze lumea care-i inconjoara.
 • Prin proiectul „Prietenii mei blanosi”, Asociatia HorsEmotion din Timisoara doreste sa imbunatateasca calitatea vietii a 30 de copii asistati in leaganul de copii prin sedinte individuale de hipoterapie, prin activitati terapeutice asistate de caini, precum si activitati recreative cu efect terapeutic in aer liber.
 • Asociatia Corabia Prieteniei din Timisoara prin proiectul „Fantezie, bucurie si culoare – ateliere de terapie prin joc si dramaterapie” se adreseaza copiilor cu tulburari de dezvoltare a limbajului si comunicarii, avand ca scop exprimarea trairilor frustrante sau traumatice intr-un cadru terapeutic, facilitand totodata sensibilizarea comunitatilor din care fac parte asupra nevoilor lor.
 • Prin intermediul atelierelor de dezvoltare emotionala, Asociatia Invatam cu Pictograme din Timisoara va contribui la deschiderea unor noi orizonturi, expunerea propriilor trairi si diminuarea comportamentelor auto-agresive sau depresive, facilitand cresterea starii de bine la nivel fizic si emotional in cazul a 15 copii cu autism si alte tulburari de dezvoltare.
 • Proiectul intitulat Emotiile fac parte din mine – nu ma mai tem, conceput de Asociatia Romana pentru Studiu si Interventie in Traumadin Timisoara, isi propune imbunatatirea intelegerii emotiilor, a relatiei dintre emotii si corp, cat si cresterea capacitatilor de exprimare verbala a acestora, utilizand metode de evaluare si terapie emotionala, pentru o mai buna capacitate de autoreglare pentru 20 de copii traumatizati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.