Nikki McKean-Wood: Standardul G4 va schimba semnificativ contextul raportarii

Nikki McKean-Wood este Senior Manager – Network Relations in cadrul Initiativei Globale de Raportare (Global Report Initiative -GRI), cu sediul in Amsterdam. Nikki este coordonatoarea Programului GRI pentru Stakeholderi Organizationali, care are mai mult de 600 de membri in peste 60 de tari. Lucreaza de asemenea cu birourile locale GRI din Australia, Brazilia, China, India si SUA pentru a imbunatati calitatea si a creste numarul rapoartelor de sustenabilitate in aceste tari. Nikki s-a alaturat echipei GRI acum trei ani, dupa sapte ani de activitate in sectorul financiar corporatist si in ONG-uri de dezvoltare. Pentru a afla mai multe despre modificarile care se vor aduce raportarii de CSR am stat de vorba cu Nikki McKean-Wood, Senior Manager Network Relation GRI.

– Stim ca se lucreaza acum la un nou standard de raportare. Ce aduce nou G4, fata de standardele anterioare?

– Sunt foarte multe schimbari, mai ales la nivelul liniilor directoare, care, daca vor fi acceptate si implementate de companii vor schimba semnificativ contextul raportarii. S-au schimbat cerintele fata de masurile tematice care se aplica, mai ales cele fata de mediu sau coruptie. O schimbare importanta este si aceea ca pentru a raporta in acord cu standardele GRI, compania trebuie sa decida mai intai, impreuna cu stakeholderi, care sunt cele mai relevante preocupari de CSR ale sale. In faza urmatoare, va raporta cel putin asupra acestor aspecte pe care le considera relevante. Mai mult, G4 pune un accent mare pe lantul de furnizori si cere ca acesta sa fie descris in detaliu, sa includa numarul furnizorilor si locatiile acestora, care e timpul in care ei sunt platiti etc. Toate acestea lucruri sunt noi pentru raportarea de CSR.

– Va reusi G4 sa incurajeze raportarea sustenabilitatii de catre companii, in conditiile in care a crescut numarul cerintelor de raportare?

– Scopul G4 nu este neaparat acela de incurajare a raportarii de CSR. Scopul G4 a fost sa oferim un instrument care sa faca o raportare adecvata. Si pentru ca stim ca va fi destul de greu de facut o raportare conforma cu G4, organizatiile care raporteaza conform standardelor GRI vor avea o perioada de doi ani pentru a pentru a se obisnui cu noile cerinte.

– Cand va fi aprobat G4 intr-o forma finala?

– GRI si-a propus sa publice versiunea finala a G4 la sfarsitul lunii mai 2013, in cadrul Conferintei Globale GRI de la Amsterdam. La eveniment sunt asteptati sa participe peste 1500 de lideri din domeniile finante, contabilitate, consultanta, societate civila, guvern, asociatii patronale si mediul academic. In cadrul conferintei se va discuta despre principalele provocari si oportunitati pentru un viitor mai durabil.

– Cum apreciati evolutia raportarii de CSR in intreaga Europa in urmatorii ani?

– Trendul de pana acum a fost unul crescator. Vorbind de raportare, exista interes din partea autoritatilor publice, dar exista interes si din partea investitorilor in companii. Astfel, exista stimuli din mai multe parti care sa determine companiile sa isi doreasca faca aceasta raportare. Exista, cel putin din punct de vedere organizational mai multe motive pentru care ei sa faca raportare. Deci, din acest punct de vedere tendinta este de crestere.

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.