Banner
Banner

Noua Directivă CSRD: Transparența în probleme de mediu, afaceri sociale și guvernanță va deveni normă pentru firmele mari

Parlamentul European a adoptat o nouă Directiva de raportare (CSRD) pentru companii. Astfel, toate companiile mari din UE vor trebui să dezvăluie date privind impactul activităților lor asupra oamenilor și asupra planetei și orice riscuri de sustenabilitate la care sunt expuse.

CSRD introduce cerințe de raportare mai detaliate cu privire la impactul companiilor asupra mediului, drepturilor omului și standardelor sociale, pe baza unor criterii comune, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă.

Pentru a se asigura că companiile furnizează informații fiabile, acestea vor fi supuse unui audit și certificare independentă.

Raportarea financiară și de sustenabilitate va fi pe picior de egalitate, iar investitorii vor avea date comparabile și de încredere.

Accesul digital la informațiile privind durabilitatea va trebui, de asemenea, garantat.

Extinderea domeniului de aplicare

Noile cerințe UE de raportare a sustenabilității se vor aplica tuturor companiilor mari, indiferent dacă sunt listate sau nu la bursă.

Companiile din afara UE cu activitate substanțială în UE (cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro în UE) vor trebui, de asemenea, să se conformeze.

IMM-urile cotate vor fi, de asemenea, acoperite, dar vor avea mai mult timp să se adapteze la noile reguli.

banner

Pentru aproape 50.000 de companii din UE, colectarea și partajarea informațiilor privind sustenabilitatea  va deveni o normă, comparativ cu aproximativ 11.700 de companii impactate de normele actuale.

Pasii urmatori

Se așteaptă ca Consiliul să adopte propunerea la 28 noiembrie, după care va fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.

Regulile vor începe să se aplice între 2024 și 2028:

* De la 1 ianuarie 2024 pentru companiile mari de interes public (cu peste 500 de angajați) deja supuse directivei de raportare non-financiară, cu rapoarte scadente în 2025;

* De la 1 ianuarie 2025, pentru companiile mari care nu fac în prezent obiectul directivei de raportare non-financiară (cu peste 250 de angajați și/sau 40 milioane EUR cifră de afaceri și/sau 20 milioane EUR în active totale), cu rapoarte scadente în 2026;

* Începând cu 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile și alte întreprinderi cotate la bursă, cu rapoarte care urmează să fie transmise în 2027.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.