Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania a demarat campania nationala „Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!”, campanie care se va derula pe tot parcursul lunii martie. Actiunea reuneste pacienti, medici, asociatii profesionale, laboratoare, voluntari, care vor sa traga un semnal de alarma ca populatia trebuie sa se testeze pentru hepatitele cronice virale. Campania este sponsorizata de companiile : Roche, BMS, MSD, Biopredictive.

„Ar trebui sa se testeze toti cei care se stiu ca au un comportament la risc. Este cazul celor care se tatueaza, isi fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ, care se drogheaza, mai ales injectabil. Din nefericire, am observat ca 80% din ultima categorie amintita au infectie cu virus C, dar au inceput sa apara multi cu virus B si chiar HIV”, a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.

In prezent, pe listele de asteptare la Casele de Asigurari de Sanatate asteapta 5.000 de romani cu hepatite cronice aprobarea terapiei antivirale.

 „Populatia trebuie sa se adreseze medicului de familie nu doar pentru tratarea bolilor, ci si pentru depistari profilactice. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti de faptul ca infectia cu virus hepatitic – B, C sau D, nu da mereu simptome. Nedepistate la timp, aceste infectii duc la complicatii, precum ciroza sau cancerul hepatic, iar singura solutie terapeutica in aceste cazuri este transplantul hepatic”, a precizat dr. Adriana Motoc,  medic Spitalul de Boli Tropicale si Boli Infectioase „dr. Victor Babes”.

Hepatita este o problema globala, peste 500 de milioane de oameni fiind afectati de aceasta maladie.

“Aceasta este o boala raspandita pe tot globul. In ciuda acestui fapt, nivelul de constientizare a pericolului reprezentat de hepatita este foarte redus. Este un fapt tragic deoarece exista tratamente disponibile care pot vindeca hepatita C si pot incetini sau chiar stopa progresia hepatitei de tip B. Diagnosticarea si tratarea tuturor bolnavilor este esentiala, in special in Romania unde multe persoane bolnave raman nediagnosticate si bineinteles, netratate”, aprecizat Charles Gore, presedinte WHA.

In aceasta campanie s-au alaturat si importante laboratoare din tara: Synevo, Bioclinica, IDS Laboratories care acorda, pentru toti cei care doresc sa se testeze, reduceri la o serie de pachete de analize: Hemograma, TGO, TGP,Ag Hbs, Anti HBs – cantitativ, Anti Hbc, Anti HCV. La aceste analize se acorda un discount de 20-30%, pe toata durata campaniei, reduceri acordate pe baza formularului descarcat de pe site-ul www.hepato.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.