OMV Petrom: 60 de elevi din Tabara Meseriasilor au organizat o cina festiva la Castelul Bran

Petrom - Bucatari - Tabara Meseriasilor 04 2017A doua saptamana din Tabara Meseriasilor s-a incheiat pentru 60 de elevi din Buzau care viseaza sa devina bucatari si ospatari. Proiectul final al elevilor a constat in organizarea unei cine festive la Castelul Bran, in Casa de Ceai a Reginei Maria, pentru 60 de invitati.

In saptamana petrecuta in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, viitorii bucatari si ospatari, care studiaza in scolile profeisonale si liceele tehnologice din Buzau au trecut printr-o serie de ateliere de dezvoltare personala si pregatire practica. Proiectul lor de absolvire a fost o cina festiva organizata in totalitate de ei, la Casa de Ceai a Reginei Maria, in interiorul Castelului Bran!

Mona_Nicolici_PetromAm pornit Tabara Meseriasilor acum 3 ani din dorinta de a arata ca Se Poate. Se poate sa ai meseriasi bine pregatiti, care isi iubesc meseria si sunt mandri de ce au realizat chiar aici, in tara. Faptul ca acesti elevi au reusit sa pregateasca, in doar o saptamana, o cina de nivel fine dining e o demonstratie a faptului ca merita sa investim in educatia profesionala, ca merita sa sustinem viitoarele generatii de meseriasi. Tabara a devenit si un model de buna practica. Cu pregatire personala si mentorat constant, elevii nostri pot face meserie la cel mai inalt nivel. Stim ca lipsa meseriasilor e una dintre cele mai acute probleme ale oricarui angajator, astfel ca invitam si celelalte companii sa se alature efortului nostru si multumim celor care au facut-o deja, respectiv City Grill pentru saptamana ospitaliera”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Atelierele practice si pregatirea cinei s-au derulat sub supravegherea unor specialisti renumiti in domeniul ospitalier, deveniti acum mentori in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei. Modulul de gatit a fost conceput si supervizPetrom - Bucatari - Tabara Meseriasilor 03 2017at de Chef Cezar Munteanu, co-fondator Modern Academy of Culinary Art. Elevii au parcurs toate etapele prin care trec bucatarii de renume: au participat la selectarea ingredientelor, la pregatirea retetelor, au invatat cum se fileteaza un peste sau cum se pregateste corect carnea de pui sau de vita. Care sunt tocatoarele folosite in bucatarie, ce sunt plantele aromatice si cum le integrezi in mancare, cum realizezi un mousse de ciocolata sau cum faci paine. Elevii au avut oportunitatea de a gati la cel mai intalt nivel si datorita echipamentelor performante oferite de Conti Grup pentru atelierul din seria ospitaliera.

Modulul pentru ospatari a fost pregatit de o echipa de specialisti in training din cadrul City Grill – Cristian Cristea (Training Manager) si Dan Irimia (Assistant Manager Carul cu Bere). Elevii au deprins tehnici de servire si debarasare in restaurant, au invatat cum se serveste un vin sau cum prezinti meniul. In plus, elevii au realizat ca orice client este de fapt oaspetele tau, de aceea trebuie sa il tratezi cu respect, pasiune si dedicare.

Organizarea cinei festive de la Bran a reprezentat primul examen din meseria pentru care se pregatesc. Le-au fost oaspeti angajatori, reprezentanti ai mass-media, ai mediului ONG si reprezentanti ai autoritatilor. Viitorii meseriasi au pregatit de la zero un meniu demn de restaurantele de inalta clasa: terina de foie gras in crusta de mac si jeleu de visine, surf and turf si mousse cheesecake cu ghimbir si sos de zmeura.

“Abordarea a fost clar pe directia gust, viziune si cunostinte generale. Am tinut mult mai mult la munca de echipa, nu doar la farfurie. Noi cautam filosofia de dincolo de farfurie. Personal, cel mai mare rezultat a fost ca am reusit sa-i fac pe toti elevii sa se simta valorificati si pe unii dintre ei sa se indragosteasca de bucatarie . Pana la urma, menirea unui mentor ar fi sa-i puna pe ceilalti in valoare prin stiinta de a scoate in fata oamenii si atuurile lor.”, spune Chef Cezar Munteanu, mentorul atelierelor de gastronomie, despre abordarea atelierelor practice de anul acesta.

Petrom - Bucatari - Tabara Meseriasilor 00 2017Cea mai importanta calitate a unui ospatar profesionist este atitudinea. I-am invatat sa zambeasca, principalul lucru in industria ospitalitatii. Le-am aratat cum se fac lucrurile cu profesionalism in restaurant, i-am incurajat si ajutat sa prinda incredere in ei. In plus, le-am aratat cat de important este ca pe langa increderea in ei, sa aiba incredere in angajatorul lor”, explica mentorul Cristian Cristea, training manager City Grill.

10 dintre cei mai buni meseriasi au fost premiati cu o bursa oferita de OMV Petrom, in valoare de 500 de lei, acordata lunar, timp de un an scolar. De asemenea, City Grill, partenerul seriei ospitaliere, a oferit inca 2 burse celor mai buni bucatari si ospatari.

Alaturi de viitorii meseriasi au fost prezenti si 12 profesori din invatamantul profesional din Buzau. Acestia au participat la cursuri de comunicare si negociere a conflictului in managmentul educational, in urma caruia au primit 15 puncte de credit.

In total, in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei vor fi pregatiti anul aceste 300 de elevi din scolile profesionale si liceele tehnologice din Buzau. Domeniile adresate in acest an sunt: domeniul petrolier, ospitalier, mecanic, textil si electric. Pana acum, prin tabara au trecut 120 de elevi, din specializarile titei & gaze, respectiv turism si alimentatie. Urmeaza alti 180 de elevi, provenind din alte meserii cautate in judetul Buzau:

  • Mecanici, in perioada 6 – 12 august. Acestia vor lucra alaturi de mentorul lor, Presedintele Asociatiei Romane de Drift Auto, Gabriel Onofrei
  • Croitori, in perioada 20 – 26 august. Mentorul acestei serii este designer-ul roman Ioana Ciolacu, clasata in top 10 designeri de catre Forbes Romania
  • Electricieni, in perioada 27 august – 2 septembrie. Mentori lor vor fi initiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu si Mihai Toader- Pasti, alaturi de companiile de distributie din grupul ENEL.

Tara lui Andrei” este principala platforma de implicare in comunitate a companiei. Din 2007 pana in prezent, OMV Petrom a alocat peste 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.