OMV Petrom a format o noua generatie de meseriasi in Tabara Meseriasilor, din Tara lui Andrei

Chef Cezar Munteanu in Tabara Meseriasilor din Tara lui AndreiTabara Meseriasilor din Tara lui Andrei a ajuns la final, dupa ce a dus mai aproape de viitoarea cariera 200 de elevi din 14 scoli profesionale si licee tehnologice din judetul Prahova, care studiaza sa devina mecanici auto, operatori sonda, bucatari, frizeri si croitori. Parte din campania „Romania Meseriasa”, proiectul este menit sa vina in completarea programei scolare si sa ii ajute pe elevii claselor IX-XI sa fie mai bine pregatiti pentru piata muncii. In cele patru saptamani petrecute in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, aspirantii la cele 5 meserii vizate de proiect au avut ocazia sa aprofundeze fundamentele teoretice si practice in domeniul in Gabriel Onofrei in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andreicare doresc sa profeseze. Alaturi de mentorii Gabriel Onofrei, Dumitru Gherghiceanu, Cezar Munteanu, Cristi Pascu si Mirela Diaconu au aflat secretele fiecarei meserii in parte si au invatat sa isi evidentieze punctele forte astfel incat sa devina meseriasi desavarsiti.

Mona_Nicolici_Petrom„Am identificat in Romania o nevoie reala de meseriasi bine pregatiti, pe care, din pacate, ii gasim din ce in ce mai greu. Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei ne-a aratat ca avem copii talentati, dar care au nevoie de indrumare personala, vocationala si, mai ales, de o experienta practica reala. De aceste lucruri are nevoie orice adolescent pentru a avea o sansa pe piata muncii.”, declara Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

In prima saptamana a taberei, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, in atelierul sau auto. Ei au dezmembrat o masina, pe care apoi au reconstruit-o pas cu pas. Alaturi de mentorul lor, elevii au asamblat piesele auto, au invatat sa vopseasca si sa faca tinichigerie. Ei au primit si o vizita surpriza din partea fostului pilot Titi Aur, care a petrecut o seara impreuna cu tinerii meseriasi si le-a vorbit despre cum un mecanic priceput poate contribui la performantele unui pilot de raliu. In paralel, elevii care s-au pregatit pentru o cariera in domeniul petrolier au vizitat Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice de la Campina si au facut sesiuni de experimente alaturi de mentorul Dumitru Gherghiceanu, manager OMV Petrom.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei_Saptamana BucatarilorA doua serie a Taberei Meseriasilor i-a gazduit pe viitorii bucatari, care au invatat de la Chef Cezar Munteanu cum sa prepare mancaruri sofisticate, dar si care sunt regulile intr-o bucatarie adevarata. Dupa ce au aprofundat timp de o saptamana trucuri in bucatarie si metode de selectie si pregatire a alimentelor, elevii si-au aratat maiestria intr-un concurs culinar jurizat chiar de Chef Cezar.

„In doar cateva zile de lucru alaturi de elevii din tabara, le-am vazut potentialul si, mai ales, evolutia – vor ajunge mari bucatari. Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei este un pas important pentru viitorul lor. Fiecare dintre ei pleaca de aici cu informatii si o experienta care ii vor ajuta in viitor. Am identificat deja cativa dintre elevi, carora intentionez sa le predau mai departe, dupa incheierea studiilor”, spune chef Cezar Munteanu, mentorul elevilor din Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei a continuat cu saptamana viitorilor specialisti in frizerie, coafura si hairstyling. CoordonatiCristi Pascu in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei de Cristi Pascu ei si-au dovedit talentul in cadrul unui eveniment inedit in curtea castelului Bran, in care cei mai buni 10 viitori meseriasi au coafat zeci de turisti si localnici veniti sa viziteze castelul. In urma acestei experiente, una dintre eleve a castigat de la Cristi Pascu un stagiu de practica in salonul lui din Bucuresti.

Seria liceenilor croitori a incheiat Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei. Indrumati de designerul vestimentar Mirela Diaconu, Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei_Saptamana Croitorilorviitori croitori si designeri au organizat prima prezentare de moda din viata lor. Pornind de la un concept, au desenat creatiile, au ales materialele, au taiat sabloanele si au croit, cusut, si accesorizat rochii, tricouri si fuste, pe care le-au prezentat apoi pe podium, intr-o adevarata prezentare de moda.

Plec din Tabara Meseriasilor cu lucruri pe care nu le stiam – despre meseria mea si despre mine. Am invatat notiuni de design vestimentar, am invatat despre istoria modei si am aflat ce inseamna sa faci o colectie de moda – de la idee, la desen, la croirea hainelor. Am organizat aici si prima prezentare de moda din viata noastra”, povesteste Cristian Toader, elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Ploiesti, care a castigat si una dintre bursele in valoare de 500 lei lunar.

Pe langa atelierele practice dedicate fiecarei meserii, elevii au participat si la ateliere teoretice sustinute de traineri specializati. Liceenii au invatat despre lucrul in echipa, comunicarea eficienta, mentinerea relatiei cu clientii, dar si despre modalitatea corecta de a realiza un CV sau despre cum sa se prezinte la un interviu de angajare. Toate acestea au fost transpuse in activitati specifice, care sa le arate meseriasilor drumul de la idee la practica.

Pe langa cei 200 de elevi, in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei au participat si 40 de profesori din cele 14 institutii de invatamant. Ei au urmat cursuri menite sa ii ajute in relationarea si comunicarea cu elevii, echivalate cu 15 puncte de credit. In plus, cele 14 licee implicate in proiect vor fi dotate cu kit-uri multimedia, pentru a fi folosite la orele de curs.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei face parte din campania „Romania Meseriasa“, care isi propune sa aduca in atentia romanilor importanta educatiei profesionale, potentialul pe care il are tara noastra in aceasta directie si gasirea unor solutii pentru sustinerea sistemului de invatamant profesional.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.