OMV Petrom a inaugurat Centrul de Resurse al Comunitatii Boldesti-Scaeni

Petrom - CERC Boldesti-Scaeni 5OMV Petrom a inaugurat Centrul de Resurse al Comunitatii (CERC) Boldesti-Scaeni in cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, in mijlocul localnicilor. Centrul a fost construit cu scopul de a gazdui programe educationale si sociale pentru persoanele defavorizate. Totodata, proiectul este unul special datorita specificului cladirii, realizata din materiale prietenoase cu mediul si independenta in totalitate fata de reteaua publica de apa, energie si gaze. Unul dintre atuurile constructiei este selectia de materiale folosite: fie ca acestea au fost unele traditionale, precum balotii de paie folositi pentru izolarea peretilor, sindrila pentru acoperis si tencuiala de lut, fie cosmindragomir.infoca materialele au fost unele inovatoare, precum betonul permeabil sau fundatia pe suruburi metalice, toate sunt elementele care contribuie la unicitatea cladirii.

Mona_Nicolici_Petrom”Centrul va contribui, prin proiectele desfasurate, la un viitor mai bun pentru comunitatea roma si pentru toti cei care provin din familii defavorizate. Acesta va reprezenta acel loc special, pe care fiecare comunitate ar trebui sa il aiba, un spatiu in care oamenii vor invata sa reuseasca in viata indiferent de conditia sociala si se vor sprijinii unii pe altii”, a declarat Mona Nicolici, manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Constructia functioneaza intr-o maniera independenta fata de reteaua de utilitati publice. Centrul se va aproviziona cu cosmindragomir.infoapa potabila extrasa dintr-un put forat la 6 metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectata si folosita la toalete. Apa cu deseuri va fi tratata si transformata in ingrasamant, astfel completand circuitul apei in natura. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice, iar caldura va fi furnizata de panouri radiante.

Dupa primul an de functionare, cladirea isi propune sa obtina certificarea celui mai riguros standard international in constructii sustenabile: Living Building Challenge. Astfel, cladirea CERC Boldesti Scaeni ar putea deveni una dintre cele mai sustenabile cladiri din Europa.

Centrul este menit sa gazduiasca proiecte educationale si sociale finantate de catre OMV Petrom si implementate cu ajutorul Centrului Romilor Amare Rromentza. Inca dinainte de inaugurarea Centrului, din anul 2012, ONG-ul s-a implicat activ in viata comunitatii din Boldesti-Scaeni deruland programe de tip ”scoala dupa scoala” dedicate copiilor din familii defavorizate, programe de mentorat pentru parintii acestora si alte activitati interculturale sau menite sa ii ajute pe localnici sa incheie invatamantul de baza.
Centrul devine astfel sediul tuturor acestor initiative si, in acelasi timp, va gazdui un program nou de calificare profesionala, dedicat adultilor din comunitatea Boldesti-Scaeni care doresc sa invete o meserie si sa aiba sansa unui loc de munca. Pana acum, peste 200 de persoane au fost sprijinite pentru reducerea abandonului scolar si integrarea sociala.

CERC Boldesti-Scaeni face parte dintr-un amplu proiect initiat in 2012 de catre OMV Petrom in localitatea unde compania desfasoara activitati operationale. Scopul principal al acestuia a fost sprijinirea populatiei de origine roma din Boldesti-Scaeni (care atinge un procent de aproximativ 10% din populatia totala a orasului) prin integrarea acesteia pe plan social, educational si profesional. Investitia totala in comunitate, intre 2012 si 2015, se ridica la aproximativ 650.000 euro, dintre care 340.000 euro au fost destinati construirii Centrului de Resurse al Comunitatii Boldesti-Scaeni.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.