OMV Petrom a organizat prima dezbatere din programul Romania Meseriasa

Romania Meseriasa 2Reprezentanti ai zece mari companii, respectiv: Dacia, Kaufland Romania, Continental,  Braiconf, Ana Hotels, Bitdefender, Heidelberg Cement Romania, ArcelorMittal, PWC si OMV Petrom au participat la prima dezbatere din cadrul programului Romania Meseriasa. Sesiunea de dezbatere, deschisa de Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a reunit peste 40 de reprezentanti ai mediului privat din Romania, ai autoritatilor, ai organizatiilor neguvernamentale (ONG-uri) petrom -Romania Meseriasa 3precum si cadre didactice. Au fost adresate principalele probleme din invatamantul profesional actual, precum si posibile solutii. Temele de dezbatere au fost: calitatea teoriei si practicii in scolile profesionale si liceele tehnologice din Romania si solutii pentru pregatirea si motivarea profesorilor.

In 1904 in Romania se infiinta prima scoala de maistri sondori si rafinori din lume, formand viitoare generatii de meseriasi. Astazi, majoritateaRomania Meseriasa 1 industriilor duc lipsa de forta de munca specializata. Avem nevoie de o schimbare in sistemul de invatama  nt profesional actual si de contributia directa a marilor angajatori:  de la regandirea specializarilor, la dotarea corespunzatoare a laboratoarelor si asigurarea orelor de practica pentru elevi,  astfel incat sa pregatim meseriasii pentru piata actuala a muncii si sa ramanem competitivi in regiune”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Seria dezbaterilor din cadrul programului Romania Meseriasa va continua in perioada iunie-septembrie, iar cat mai multi angajatori privati sunt invitati sa participe pentru a dezvolta solutiile care vor transforma sistemul de invatamant profesional actual in unul mai performant si adaptat nevoilor pietei.

Urmatoarele dezbateri vor viza, printre altele:

  • Necesitatea dezvoltarii cadrului care sa sprijine alegerea corecta a meseriei pentru elevi ; orientarea vocationala
  • Masura in care oferta educationala raspunde cererii de pe piata muncii
  • Implicarea angajatorilor in pregatirea elevilor
  • Imaginea meseriasilor din Romania

Romania Meseriasa este initiativa OMV Petrom pentru sustinerea educatiei profesionale din Romania. In   cadrul programului se deruleaza si urmatoarele initiative de sprijinire a educatiei profesionale:

  • Tabara Meseriasilor – un proiect de dezvoltare intensiva, adresat scolilor profesionale care pregatesc elevi pentru meserii precum: mecanic auto, frizer, bucatar, croitor, electromecanic, constructor . Atelierele practice sunt concepute si coordonate de specialisti in domeniu precum Gabriel Onofrei, Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu, Mirela Diaconu.
  • Scoala Petrolistilor – proiect prin care sunt create trei clase profesionale in domeniul titei si gaze,  in trei licee tehnologice din tara. Timp de trei ani, elevii din Scoala Petrolistilor sunt pregatiti pentru calificarile”operator sonde” si ” operator la extractia, transportul, tratarea si distributia gazelor”. Ei primesc burse de performanta si stagii de practica in cadrul companiei. De asemenea OMV Petrom sprijina liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practicasi instruire pentru profesorii de specialitate.

In 2016, OMV Petrom doreste sa coalizeze cat mai multi angajatori sub platforma Romania Meseriasa, pentru a dezvolta solutii sistemice, relevante la nivel national.
Incepand cu 2016, Romania Meseriasa este parte din proiectul national al Presedintelui Romaniei, Romania Educata.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.