OMV Petrom: Finanțare de 40 milioane euro pentru 400 de puncte de încărcare mașini electrice

OMV Petrom contribuie la dezvoltarea rețelei regionale de reîncărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, în cadrul unui proiect care vizează instalarea a peste 400 de puncte de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Acestea urmează să fie instalate în România,  Slovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025.  

Grupul de companii format din OMV Petrom Marketing (OPM), OMV Hungária Ásványolj Kft/ OMV Hungária Kft. (OMV HU) și OMV Slovensko s.r.o (OMV SK) a primit aprobarea pentru finanțare europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) pentru proiectul „Accelerarea rețelei de stații de reîncărcare ultra rapidă din Centrul și Estul Europei”, cu susținerea Ministerului Transportului și a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Contractul de finanțare a fost semnat de către CINEA și OPM, coordonator al aplicației, urmând ca fiecare dintre companii sa implementeze proiectul in tarile respective.

Investiția totală în acest proiect este estimată la aproximativ 40 milioane de euro, din care, circa 15 milioane de euro sunt furnizați din fonduri europene, prin programul de finanțare Facilitatea Europeană de Conectare (CEF), aproape 5 milioane de euro din valoarea totală reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, restul finanțării fiind asigurat din surse proprii.

„Prin Strategia 2030 ne-am asumat să contribuim activ la tranziția energetică, în România și în regiune. Am început să dezvoltăm soluții cu emisii reduse și zero de carbon, pentru care ne propunem să alocăm circa 35% din investițiile estimate până în 2030, de circa 11 miliarde de euro. Dezvoltarea acestor soluții deschide oportunități de creștere economică în România și în regiune, prin atragerea de fonduri europene”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Proiectul vizează instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra-rapidă, fiecare cu o putere instalată de 150 kW, până la finalul anului 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în 80 de locații din România, 52 de puncte de reîncărcare vor fi instalate în 11 locații din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate în 7 locații din Ungaria. Toate stațiile vor permite reîncărcarea ultra-rapidă a mașinilor electrice, respectiv încărcarea în aproximativ 10-15 minute, în funcție de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de funcționare de 200 km.

La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunțat că va deveni prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații electrice în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice. La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune 150 de puncte de reîncărcare.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.