OMV Petrom sustine imbunatatirea sistemului de invatamant profesional si tehnic

Petrom - Workshop_educatia profesionala in Romania_2 In cadrul campaniei “Romania Meseriasa“ – o campanie de sustinere a invatamantului profesional – OMV Petrom a organizat o masa rotunda la care au luat parte toti actorii interesati de imbunatatirea sistemului de invatamant profesional si tehnic din Romania. Participantii au identificat nevoile sistemului de invatamant profesional din Romania si, mai mult decat atat, solutii care ar putea veni in intampinarea acestora. Dezbaterea a pornit de la un amplu studiu realizat de OMV Petrom la nivel national. Romanii sunt de parere ca pentru a imbunatati calitatea invatamantului profesional trebuie sa se puna accent pe prPetrom - Workshop_educatia profesionala in Romania_3actica si instruirea cadrelor didactice. In acelasi timp, 77% dintre ei cred ca munca meseriasilor nu este respectata. 85% dintre angajatori considera ca numarul de absolventi de scoli profesionale este insuficient pentru a acoperi nevoile actuale ale pietei si elevii care ies de pe bancile scolilor profesionale nu sunt pregatiti pentru piata muncii (Exact Cercetare & Consultanta, 2015).

Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV PetromAm inteles astazi ca indiferent de cate nevoi are sistemul educational profesional actual, solutiile sunt si mai multe, iar atunci cand exista un dialog sincer, putem lucra in echipa – autoritati, angajatori, profesori, traineri, ONG-uri. Mi-ar placea ca fiecare dintre cei prezenti astazi la masa rotunda sa considere aceasta initiativa un proiect personal pe care sa il ducem impreuna mai departe, pentru a gasi raspunsul potrivit la intrebarea: cum putem ajuta invatamantul profesional actual sa formeze meseriasi valorosi si profesionisti pentru Romania?”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Dana Stroie, reprezentant al Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (organizatie aflata in suborDana Stroie, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnicdinea Ministerului Educatiei si Cercetarii), a prezentat cele 4 obiective strategice si directii de actiune la nivel national pentru educatia si formarea profesionala (2015 – 2020). Acestea cuprind imbunatatirea relevantei sistemelor de formare profesionala pentru piata muncii, cresterea participarii si facilitarea accesului la programele de formare profesionala, imbunatatirea calitatii formarii profesionale, dezvoltarea inovarii si cooperarii nationale si internationale in domeniul formarii profesionale.

Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale”Unul dintre mesajele la care eu tin foarte mult este acela ca societatea romaneasca este ca o echipa. Nu exista membri ai echipei privilegiati, sau nu ar trebui sa existe, ci o echipa functioneaza atunci cand toti membri reusesc sa isi atinga potentialul si atunci cand stiu sa lucreze foarte bine unii cu ceilalti. De aceea, cred ca intregul concept de educatie profesionala in Romania trebuie gandit in paradigma invatare pe tot parcursul vietii. Nu vorbim despre a bloca oameni intr-o zona exclusiv profesionala, ci vorbim despre a le dezvolta potentialul practic si de a le lasa usa deschisa sa urmeze diferite parcursuri de cariera”, a declarat Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educatie si Cercetare.

In aceasta prima intalnire, participantii au identificat si prioritizat nevoi ale sistemului educational profesional si au cautat solutii care sa contribuie la pregatirea unor meseriasi valorosi si performanti pe piata muncii. Directiile de actiune propuse pleaca de la modificarea si aPetrom - Workshop_educatia profesionala in Romania_1ctualizarea legislatiei, pana la crearea de centre special dedicate pregatirii practice suplimentare a elevilor din scoli, cu sprijinul agentilor economici.

Dialogul pe tema educatiei profesionale va continua si in 2016, cu intentia de a sprijini construirea unei strategii pentru invatamantul profesional si tehnic din Romania, in cadrul unui grup de lucru in care vor fi implicate toate partile interesate.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.