OMV Petrom: Tabara Meseriasilor a format pana acum 1.000 de elevi pentru piata muncii

Tabara Meseriasilor 2Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, organizata de OMV Petrom, a pregatit pentru piata muncii, in ultimii patru ani, aproximativ 1.000 de elevi din judetele Gorj, Buzau, Arges, Dambovita, Bacau si Prahova.

Acestia s-au calificat pentru a fi electricieni, constructori, operatori sonda, operatori parc, mecanici, bucatari-ospatari, croitori si frizeri.

Mai mult, 200 de cadre didactice au participat in cei patru ani de tabara la cursuri de scriere si management de proiect, de gestionarea conflictelor cu adolescentii, de invatare a metodelor de predare alternativa la clasa.

Anul acesta, viitorii meseriasi au invatat alaturi de trainerii de la Fundatia Noi Orizonturi despre comunicare, lucru in echipa, spirit antreprenorial si angajabilitate, au sustinut simulari de interviuri de angajare. Atelierele de dezvoltare profesionala au fost sustinute de mentori – profesionisti consacrati din domeniile studiate de elevi, care i-au indrumat in realizarea proiectelor finale, toate lucrate #DeMeserieNuDeMantuiala.

Mona_Nicolici_PetromIn fiecare an spun ca aceasta a fost cea mai reusita editie a Taberei Meseriasilor, pentru ca anul urmator sa imi dau seama ca a iesit si mai bine! Iata ca in 2018 am ajuns din nou la concluzia asta, impresionata de ce au reusit sa realizeze elevii din fiecare serie, la finalul unei saptamani in care au primit informatie, sustinere , responsabilitati  si  incredere. Proiectele de absolvire au fost gandite si puse in practica anul acesta pentru comunitate, pentru oameni care intr-o zi le-ar putea fi clienti, angajatori… Iar toate proiectele demonstreaza inca o data ca #sepoate. Se poate sa lucrezi exemplar, nu de mantuiala, se poate sa fii cel mai bun in meseria ta, indiferent care e aceasta”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Proiectele finale din 2018:

  • #BicicletaMeseriasa – seria mecanicilor: elevii meseriasi au lucrat cu mentorul Gabi Onofrei, Presedintele Asociatiei Nationale de Drift; au reconditionat 35 de biciclete colectate in cadrul campaniei #BicicletaMeseriasa si le-au donat unor elevi din centre de plasament, in cadrul unui eveniment gazduit de Coresi Shopping Resort Brasov
  • StudyMobil – seria mixta, constructori si electricieni: sub indrumarea mentorilor – arhitectii Ina German (Zest Collective) si Zoran Popovici (Edukube) – elevii au construit un ansamblu modular de mobilier urban de interior dedicat studiului si relaxarii, amplasat in interiorul Coresi Shopping Resort din Brasov
  • E-lectron – seria electricienilor: elevii meseriasi au construit prima statie smart de mobilitate electrica din Brasov, sub indrumarea initiatorilor proiectului EFdeN, Claudiu Butacu si Mihai Toader-Pasti. Statia permite incarcarea dispozitivelor electrice de transport, fiind amplasata in parcarea Coresi Shopping Resort din Brasov si poate fi folosita gratuit de catre localnici si turisti
  • Cina de Meserie: In Familie – seria bucatarilor si ospatarilor: Mentorii Chef Cezar Munteanu, alaturi de Nicoleta Paladuta (Hotel Kolping) si Adrian Farcas (Teleferic Grand Hotel), i-au indrumat pe elevi pentru a pregati si servi in cadrul proiectului final. La eveniment, pe langa angajatori, au participat parinti, prieteni sau apropiati ai elevilor, care s-au bucurat alaturi de ei de transformarea de care au avut parte in Tabara, de cunostintele de gastronomie si ospitalitate dobandite si puse deja in practica.

Pentru prima data in Tabara Meseriasilor, profesorii participanti au fost selectati in 2018 pe baza unor propuneri de proiecte pentru dezvoltarea invatamantului profesional. Proiectele au fost gandite sa contribuie la imbunatatirea imaginii invatamantului profesional si tehnic, sa dezvolte infrastructura din scolile profesionale si tehnologice si sa-i apropie pe viitorii meseriasi de piata muncii. Cadrele didactice au participat la ateliere de scriere si management de proiect,  au avut ocazia sa isi imbunatateasca proiectele ca urmare a cursurilor din Tabara, iar la finalul lunii septembrie vor fi selectate initiativele care vor primi finantare de pana la 40.000 de euro.

Au fost selectati si anul acesta 40 de elevi, care vor primi o bursa lunara de 500 lei din partea OMV Petrom pentru anul scolar 2018-2019.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei face parte din programul Romania Meseriasa, program prin care OMV Petrom sustine invatamantul profesional si tehnic din Romania.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.