OMV Petrom: Tabara Meseriasilor a instruit 240 de elevi din 26 de scoli profesionale

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei 1In cadrul celei de-a cincea editii a Taberei Meseriasilor  – cel mai amplu proiect privat de educatie profesionala si tehnica – au fost instruiti 240 de elevi din 26 de scoli din judetele Arges si Dambovita.

Prin acest program, OMV Petrom continua implicarea in educatia profesionala si tehnica si urmareste sa aduca in prim plan importanta meseriilor, precum si gasirea unor solutii pentru a contribui la imbunatatirea invatamantului profesional din Romania.

Impartiti in doua serii, respectiv Seria Mecanicilor (180 de elevi) si Seria Electricienilor (60 de elevi), elevii au simulat un program real de lucru in cadrul unor ateliere practice alaturi de profesori si mentori.

Mona Nicolici - Petrom„Ceea ce a inceput in urma cu cinci ani ca un proiect – pilot se dovedeste ca este, de fapt, un model. Esentiale pentru formarea viitorilor meseriasi sunt cursurile practice in ateliere moderne, alaturi de specialisti meseriasi, dar sprijinul unor psihologi si experti in dezvoltarea personala, a inteligentei emotionale, abilitatilor de comunicare, interactiune, lucru in echipa – aspecte care completeaza formarea elevilor si ii pregatesc atat pentru piata muncii, cat si pentru societatea actuala”, a declarat Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate OMV Petrom.

In fiecare saptamana au participat cate 60 de elevi care au avut de pus in practica un proiect final, prin care si-au demonstrat evolutia lor in Tabara Meseriasilor.

Seria Mecanicilor

Cei 180 de absolventi, viitori mecanici, au reconditionat in total, pe parcursul taberei 120 de scaune rulante destinate copiilor si adultilor. Elevii au lucrat sub indrumarea mentorului Gabriel Onofrei, Presedintele Asociatiei Romane de Drift. Scaunele rulante pentru copii vor fi donate Asociatiei Daruieste Viata, care le va pune la dispozitia Spitalului de Copii Marie Curie din Bucuresti, iar cele destinate  adultilor cu probleme de mobilitate vor fi donate de catre Fundatia Motivation viitorilor beneficiari.

„Sunt mentor de 5 ani in Tabara Meseriasilor si de fiecare data avem alta provocare din care copiii invata rigoarea si disciplina in munca. Sarcina de anul acesta a fost cea mai emotionanta: prin munca lor, elevii au ajutat persoanele cu dizabilitati sa se bucure de mai multa mobilitate. Dincolo de toate acestea, recunosc ca este greu sa fii mentor, este o responsabilitate uriasa, dar multumirea de la final o depaseste”, a declarat Gabriel Onofrei, presedintele Asociatiei Romane de Drift.

Alaturi de Onofrei, echipa Fundatiei Motivation a oferit suport tehnic si mentorat elevilor in reconditionarea scaunelor.Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei 3

Seria Electricienilor

Proiectul celor 60 de electricieni a constat in realizarea unei machete cu dimensiuni de 3 metri pe 6 metri ce reprezinta cele 17 obiective de dezvoltare durabila stabilite de ONU, 6 dintre aceste obiective fiind reprezentate vizual si functional.

Cele 17 obiective redate sub forma unor cuburi sunt interconectate printr-o instalatie electrica, astfel elevii au avut posibilitatea de a pune in practica abilitatile de electricieni.

Cele sase obiective care au fost reprezentate functional sunt:

  • Agricultura Urbana – cubul realizat include o micro sera, o demonstratie ca agricultura sustenabila poate fi practicata eficient, indiferent de climat, anotimp si mediu;
  • Educatie de calitate – cubul evidentiaza complementaritatea dintre educatia digitala si cea traditionala;
  • Energie accesibila si curata – obiectiv pus in practica de elevi prin realizarea unui cub cu panouri fotovoltaice cu sistem de stocare care sa deserveasca o locuinta izolata, o unitate medicala mobila sau un consumator punctual de energie unde nu exista alimentare de la retea;
  • Orase si comunitati durabile – un oras ideal, sustenabil si durabil, in miniatura, este solutia pentru cel de-al patrulea obiectiv pus in practica prin realizarea cubului;
  • Consum si productie responsabile – in economia circulara termenul „deseu” este vazut ca „material refolosibil”. Solutia elevilor: un cub cu un „maruntitor” de hartie pentru a obtine materia prima pentru crearea unor corpuri de iluminat;
  • Actiune asupra schimbarilor climatice – ultimul obiectiv pus in practica de elevii electricieni a avut o componenta demonstrativa prin care au aratat care este rezultatul concret al incalzirii globale: cubul contine macheta globului pamantesc care se invarte, pe rand, in doua directii opuse: intr-un sens globul este luminat sa reproduca pamantul la ora actuala, iar in sens opus iluminatul ilustreaza zonele desertificate si inundate, consecinte ale incalzirii globale.

„Prin realizarea proiectului final, pe langa faptul ca si-au testat cunostintele practice de electrician, elevii au invatat ca este important sa se implice si sa gaseasca solutii pentru comunitatile din care fac parte, sa incerce sa reduca impactul asupra mediului inconjurator, sau, de ce nu, sa gandeasca macro, sa indrazneasca sa propuna solutii pentru intreaga planeta. Mentoratul in Tabara Meseriasilor este unul din cele mai frumoase si satisfacatoare proiecte in care am fost implicat: in fiecare zi vezi cum elevii se transforma, invata sa lucreze in echipa, sa isi asume responsabilitatea fiecarei sarcini. Tabara Meseriasilor este mai mult decat o tabara, e un model eficient de scoala adaptata la nevoile actuale ale lumii in care traim”, a declarat Claudiu Butacu, unul dintre fondatorii proiectului EFdeN si mentor in Tabara Meseriasilor.

Odata cu incheierea celei de-a cincea editii a Taberei Meseriasilor, OMV Petrom isi reconfirma misiunea de a se implica in identificarea unor solutii pentru imbunatatirea educatiei profesionale:

La finalul taberei, cei mai pasionati si implicati 40 de elevi au fost selectati ca bursieri OMV Petrom si vor primi o bursa de studiu in valoare de 500 de lei lunar, pe parcursul anului scolar 2019- 2020.

De asemenea, tot in cadrul Taberei Meseriasilor, 40 de profesori au castigat o finantare totala de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care sa contribuie la invatamantul profesional din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.