Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI BUNE

Oradea a devenit Capitala Verde a Romaniei din acest an

Juriul competitiei “Capitala Verde a Romaniei” a desemnat Oradea drept castigatoarea din acest an a acestui titlu, acordat in cadrul unei Gale care a avut loc la Palatul Parlamentului. Organizata in parteneriat cu Ministerul Mediului, competitia a avut trei castigatori, cate unul pentru fiecare din cele trei categorii de inscriere: Sinaia (la categoria sub 50.000 locuitori), Botosani – (intre 50 si 200 de mii) si Oradea (peste 200 de mii de locuitori).

“Anul acesta, Oradea a fost orasul care ne-a convins ca merita titlul de “Capitala Verde a Romaniei” si recunoasterea nationala a eforturilor de imbunatatire a vietii comunitatii, prin activitatea derulata pentru a fi unul dintre cele mai verzi orase. Aceasta competitie are rolul de a ne arata ca ne pasa de mediu si ca suntem activi in acest sens”, a declarat László Borbély, ministrul mediului.

Fiind Capitala Verde a Romaniei, Oradea va avea prioritate la dezvoltarea tuturor actiunilor desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.

“In ultimii ani am derulat mai multe programe care sa duca la imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor orasului nostru. Numai in ceea ce priveste spatiul verde am reusit sa crestem de la 18 mp/locuitor, cat avea orasul in anul 2008, la 23 de mp/locuitor in prezent. Multumim pentru acest premiu care ne onoreaza, dar si ne obliga in acelasi timp”, a declarat Rozalia Biro, viceprimarul municipiului Oradea.

Oradea a fost desemnata “cel mai verde” oras si de catre bloggeri.

Capitala Verde a Romaniei face parte din programul de responsabilitate sociala Umbrela Verde, lansat de Tuborg in anul 2007, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.

“Proiectul “Capitala Verde a Romaniei”, desi tanar, ne este foarte drag. In cadrul acestuia, am reusit sa aducem aproape autoritati si locuitori, ce au lucrat impreuna intr-o initiativa fara precedent. Sunt sigur ca, in continuare, acest proiect va creste in amploare si notorietate, transformand titlul de “Capitala Verde” intr-un obiectiv dezirabil pentru toate orasele din Romania”, a declarat Hezy Ovadia, presedinte al URBB. 

Cel mai verde oras al Romaniei a fost ales dintre 13 orase care s-au inscris in competitie intre 25 mai si 20 decembrie 2011 la cele trei categorii:

  • sub 50.000 de locuitori –  Alexandria si Sinaia;
  • intre 50 mii si 200 de miide locuitori – Bistrita, Botosani, Ramnicu Valcea, Suceava si Tulcea;
  • peste 200.000 de locuitori – Brasov, Braila, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Sectorul 2 al Capitalei.

Pentru a putea intra in competitie primariile acestor orase au dat detalii privind contributia lor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deseurilor, consumul de apa, precum si strategia locala de mediu existenta.

Initiativa nationala “Capitala Verde a Romaniei” a  inceput in 2010, avand drept scop constientizarea importantei implicarii comunitatii in proiectele de mediu alaturi de autoritatile locale. Daca in primul an au putut intra in competitie doar municipii, noutatea celei de-a doua editii a constat in oferirea dreptului de a participa tuturor oraselor. Astfel, au fost create trei categorii de concurs, in functie de numarul de locuitori.

La editia precedenta, competitia ”Capitala Verde a Romaniei” a adus la un loc 10 primarii in lupta pentru cel mai verde oras din Romania. Brasovul a adunat cel mai mare punctaj, obtinand astfel distinctia de “Capitala Verde a Romaniei” in 2010, iar ca urmare a castigarii acestui titlu a fost inscris in competitia similara derulate la nivel european – Capitala Verde a Europei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...