Orange sustine Vizitele Senzoriale la muzeu pentru cei cu deficiente de vedere

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, cu sprijinul Fundatiei Orange Romania, a inaugurat, recent, proiectul “Vizite Senzoriale”, expozitie dedicata persoanelor cu deficiente de vedere. Acestea vor putea “vedea”, auzi si “simti” piesele din expozitia permanenta a Muzeului. In cadrul proiectului, ce s-a derulat pe parcursul unui an, s-au realizat 4 standere in care sunt expuse cochilii de moluste, tipuri de pene si esantioane de blanuri apartinand unor specii autohtone si din fauna mondiala, care fac posibila interactiunea celor cu deficiente de vedere cu piesele de muzeu, care, in mod obisnuit sunt interzise atingerii. Mai mult, unele basoreliefuri au fost completate cu “glasurile” animalelor reproduse in lucrarile murale, pentru a completa si imbogati informatia stiintifica castigata prin pipairea lor.

“Acesta este un proiect unicat in Romania, deocamdata. Este primul muzeu din tara ce dispune de astfel de echipamente pentru persoanele cu deficiente de vedere. Si nu ne dorim sa fie singurul. “Vizite senzoriale” este un exemplu de exercitiu de solidaritate pe care Muzeul Antipa il da societatii romanesti. De aceste exponate se bucura si copiii fara deficiente. Asa se creeaza solidaritatea. Asa se poate crea un alt mod de a vedea lucrurilepentru tanara generatie, si nu numai”, a declarat Dana Deac, Presedinte al Fundatiei Orange.

Noul proiect al Muzeului Antipa a inclus si realizarea unui “Ghid de prezentare a expunerii permanente a Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa”, lucrare a carei ilustratie a fost tiparita in relief si explicata in limbajul Braille. Aceasta lucrare, primul produs cultural de acest gen din Romania, va permite vizitatorilor cu deficiente de vedere sa treaca in revista, tactil, istoricul institutiei, modul de organizare al patrimoniului expus pe tematici distincte, marind accesul la informatia stiintifica legata de biodiversitatea lumii vii si cele mai valoroase piese din patrimoniul expus la Muzeul “Antipa”.

“Vizite senzoriale” contina seria proiectelor de accesibilizare a patrimoniului “Antipa” pentru o persoanele cu deficiente de vedere, transformandu-l intr-un Muzeu al Tuturor. In ultimii doi ani, Orange si Fundatia Orange au sustinut acest demers cu 70.000 de euro.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.