Orbis Hotel Group a semnat Codul de Conduita privind prevenirea si protejarea copiilor de exploatarea sexuala

orbis-2016Orbis Hotel Group si Federatia ONG-urilor pentru Copil (FONPC) au semnat Codul de Conduita privind Prevenirea si Protejarea Copiilor de Exploatarea Sexuala in Turism. Este pentru prima data cand o entitate din Romania isi ia acest angajament, o initiativa comuna care are misiunea de a furniza instrumente si sprijin pentru a integra protectia copilului in operatiunile de zi cu zi din industria hoteliera si turism. Codul de Conduita privind Prevenirea si Protejarea Copiilor de Exploatarea Sexuala in Turism, creat in 1996 cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Turismului si cu reprezentantii sectorului, a fost implementat pentru prima data in 1998. Din 2004, a fost coordonat de reprezentantii entitatilor din turism.

AccorHotels contribuie la formarea personalului hotelier din cadrul retelei din intreaga lume (Ibis, Novotel, Mercure, Pullman, Sofitel samd.) pentru a sesiza si raporta potentialele cazuri de copiii exploatati sexual, victime ale traficului sau ale turismului sexual, dar si pentru a informa clientii asupra politicilor Accor in aceasta privinta, in baza principiilor Codului.

picheral Protectia copiilor reprezinta unul dintre angajamentele noastre de responsabilitate sociala pentru dezvoltare sustenabila, un principiu esential din strategia AccorHotels. Orbis –partenerul nostru strategic in Europa Rasariteana – este primul grup hotelier din Romania care semneaza acest Cod. Ne dorim sa educam si sa ne informam extensiv clientii asupra acestui fenomen de neacceptat”, a declarat Laurent Picheral, membru al Consiliului de Administratie al AccorHotels, CEO Hotel Services pentru Europa Centrala & de Est.

Instrumentele si sprijinul acordat hotelurilor pentru integrarea protectiei copilului in operatiunile zilnice ale personalului se bazeaza pe sase criterii:

  • Sa stabileasca metode si proceduri impotriva exploatarii sexuale a copiilor, politici de identificare, interventie si raportare a cazurilor de abuzuri;
  • Sa formeze si sa informeze angajatii asa incat acestia sa poata sa identifice posibilele cazuri de exploatare sexuala a copiilor, sa poata interveni in situatiile confirmate si sa raporteze cazurile catre autoritati pentru rezolvarea lor;orbis
  • Sa includa clauze in contractele comerciale cu partenerii cu privire la drepturile copiilor, valori comune pentru drepturile copiilor care sa se reflecte in intregul lant hotelier, respectiv de respingere si toleranta zero fata de exploatarea sexuala a copiilor;
  • Sa fie capabili sa ofere si sa si furnizeze informatii turistilor cu privire la drepturile copiilor, consecintele abuzului si exploatarii, prevenirea acestori evenimente si modul in care sa semnalizeze si raporteze cazurile suspecte: fie prin materiale prezentate in hotel, fie prin informari directe, prin angajati, prin evenimente organizate pentru a sensibiliza comunitatea asupra acestor pericole, fie prin colaborari si parteneriate cu institutii si ONG-uri specializate.
  • Sa acorde sprijin, colaborare si implicare in prevenirea exploatarii sexuale a copiilor, sa ofere recomandari, prin mijloacele detaliate la punctul anterior, organizatiilor non-guvernamentale si autoritati.
  • Sa raporteze anual detalii privind respectarea criteriilor acestui cod de conduita.

Orbis Hotel Group, unic detinator al brandurilor AccorHotels in Europa de Est, cu 120 de hoteluri in regiune, tinteste sa stabileasca tendintele de responsabilitate sociala a companiilor din industria ospitalitatii prin crearea continua de valori, la nivel de economie, de mediu, dar si social. Grupul si-a asumat responsabilitatea ferma cu privire la aspectele sociale, unde protectia copilului reprezinta o prioritate, iar aceste principii sunt incluse in Carta de Etica si CSR a companiei.

clavie„De aproape patru ani, derulam in hotelurile noastre un program de preventie in colaborare cu Politia si ONG-uri, organizand regulat traininguri pentru angajati, in scopul de a informa, educa si transmite cat mai multe cunostinte menite sa asigure si sa creasca protectia copiilor. Avem certitudinea ca, odata cu semnarea acestui document, astazi, facem un pas important pentru o implicare si mai larga in demersul nostru destinat turismului responsabil in Romania”, a declarat  Gilles Clavie, Presedinte si CEO Orbis Hotel Group.

Statisticile arata ca intre 10 si 20% dintre copiii lumii sunt abuzati sexual. In fiecare an, aproape 2 milioane de copii cad victime ale exploatarii sexuale in toata lumea, iar unii dintre abuzatori sunt turisti sau calatori. Dar cei mai multi dintre copiii despre care vorbim ajung victime ale sclaviei sexuale, dupa cum o demonstreaza milioane de imagini surprinse pe internet. Fenomenul nu incetineste, in conditiile in care tocmai internetul a inlesnit accesul la copii fara aparare si la propagarea de materiale pornografice. Copiii au varste tot mai mici, imaginile devin tot mai explicite, tot mai violente. Sunt crime cu efecte ireversibile asupra copiilor. Cu toate acestea, putini abuzatori ajung in fata justitiei. Putini dintre acesti copii au fost identificati. Cei mai multi sunt anonimi, abandonati si probabil inca abuzati.

Nu exista statistici despre amploarea abuzului sexual impotriva copiilor in Europa, dar este binecunoscut faptul ca exista o mare discrepanta intre numarul cazurilor semnalate si numarul real de cazuri. Exploatarea sexuala ramane un scop principal al traficului de persoane. Spre deosebire de traficul pentru munca, exploatarea sexuala cunoaste proportii crescute in traficul intern, circa o jumatate din victime fiind traficate in interiorul tarii, dintre care 77% sunt minori (ANITP, 2011).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.