Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

Pădurea Copiilor a plantat si îngrijit peste 100 de hectare de pădure

padurea copiilor 2Asociația Pădurea Copiilor a plantat in aceasta primăvara 89.950 de puieți în regiunea Sud-Muntenia, majorand suprafata de pădure de la 88 de hectare la peste 100 de ha de padure deja înființate.

Trei comunități noi – Filipeștii de Târg (Prahova), Saelele (Teleorman), Urziceni (Ialomița) – și alte două comunități deja implicate în program – Colelia (Ialomița) și Măldăeni (Teleorman) – au fost beneficiarele campaniei de împăduriri din acest sezon.

În lunile martie-aprilie au avut loc lucrări de plantare manuală și mecanizată în cele trei localități nou intrate în program, precum și lucrări de completare a plantațiilor deja existente.  Între cele 25 de specii alese pentru a corespunde condițiilor micro-climatice și de sol și care să refacă biodiversitatea locală, 21 sunt specii autohtone și patru sunt specii repede crescătoare. Astfel, noile păduri înființate au în compoziție: tei, mesteacăn, cer, stejar pedunculat, stejar brumăriu, stejar pufos, cireș, nuc, salcâm, paltin, frasin de Pennsylvania, frasin comun, sânger, mojdrean, ulm, vânj, mălin, vișin turcesc, corcoduș, sălcioară, corn, salbă moale, porumbar , cătină roșie, lemn câinesc.  

Inițiativa Asociației Pădurea Copiilor de a crește păduri în 100 de comunități din regiunea Sud-Muntenia este susținută prin programele corporative, dar și prin alte forme de implicare în comunitate a unor operatori economici. Astfel, în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine” inițiată de OMV Petrom prin platforma de responsabilitate socială „Țara lui Andrei”, peste 70.000 de puieți au fost plantați pe o suprafață de 12 ha, cu sprijinul celor 238 de voluntari implicați în cadrul workshop-urilor de mediu, dar și prin angrenarea forței de muncă locale.  

Asociația Pădurea Copiilor continuă să pună bazele extinderii suprafeței împădurite și în zonele urbane. Astfel, prin parteneriatul cu Consiliul Local Urziceni și cu sprijinul voluntarilor, un hectar de teren neproductiv a fost transformat în pădure. Integrând peste 15 specii diferite de arbori și arbuști, atât cu rol forestier, cât și decorativ, viitoarea pădure din Urziceni, Ialomița va reprezenta un adevărat sanctuar de biodiversitate. Întreaga comunitate locală se va bucura de o oază de liniște și de un plămân verde amplasat chiar în vecinătatea Spitalului Municipal Urziceni.

Consiliul Filipeștii de Târg din județul Prahova a pus la dispoziție Asociației Pădurea Copiilor 38,5 ha de teren degradat și neproductiv pentru împădurire.  Pentru început, în această primăvară, o suprafață de 3,8 hectare a prins viață cu sprijinul OMV Petrom, IPSO Agricultură și Mercedes-Benz Trucks&Buses România. Dacă Mercedes-Benz Trucks & Buses România a luat decizia de a împăduri pentru a echivala numărul camioanelor și autobuzelor Mercedes-Benz aflate la prima înmatriculare în România anul trecut, IPSO Agricultură a dorit să își aducă pentru cel de-al doilea an consecutiv aportul în comunitate, sprijinind, prin împădurire, creșterea productivității câmpurilor agricole.

Comunitatea din Saelele, județul Teleorman se va bucura din această primăvară de 7,7 ha de pădure nouă.  În demersul refacerii acestor terenuri degradate, Asociației Pădurea Copiilor i-au fost alături OMV Petrom, Accenture România și Icme Ecab.  Prin progamul intern de implicare în comunitate, Accenture România a susținut împădurirea unuia dintre cele mai deficitare județe în păduri, contribuind la durabilitatea și protejarea mediului. Tot în această comună, Icme Ecab a sprijinit acțiunea de plantare, din dorința de compensare a emisiilor de CO2.

Asociația Pădurea Copiilor pune accentul nu doar pe creșterea suprafeței împădurite, ci și pe creșterea calității ecologice a ecosistemelor.

Ne confruntăm cu o criză a materialului de plantare care să respecte principiile de conservare a biodiversității. Tot mai multe dintre pepiniere produc și comercializează specii alohtone. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa fructificației la arbori (fiind o consecință a schimbărilor climatice), cererea pieței care nu ține cont de biodiversitatea locală, dar și profitabilitatea economică a pepinierelor, care primează”, a declarat Teodora Pălărie, președintele Asociației Pădurea Copiilor.

Noile plantații includ 21 de specii dintre cele 30 specifice zonei de câmpie. Pe lângă acestea, din considerente pedologice și de disponibilitate a puieților, sunt alese într-o proporție de 15% și specii alohtone.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...