Magazinul PENNY Decebal din București este ușor atipic, mai special, deoarece se află în inima orașului și are o dimensiune mai mică, respectă conceptul PENNY., este modern si foarte primitor. Pentru a afla mai multe despre particularitățile acestui magazin, despre oamenii care fac parte din această echipă, dar și despre inițiativele sustenabile din acest magazin, am discutat cu Ileana Bădoaea, șef magazin PENNY Decebal din București. Am discutat, de asemenea, despre ce acțiuni sunt întreprinse și promovate în magazin pentru a proteja mediul înconjurător, dar și despre teme precum responsabilitatea socială, inițiativele verzi din magazin și importanța colegilor determinați în a promova valori și obiective sustenabile.
- Ce aspecte particulare ale designului și construcției magazinului PENNY contribuie la eficiența energetică și reducerea amprentei de carbon a clădirii?
Design-ul magazinelor noastre reflectă conceptul PENNY Punct. Astfel, le oferim clienților o zonă pentru alimentele proaspete din categoriile fructe și legume, carne, pâine și patiserie, lactate, dar și pentru produsele marcă proprie. Un alt aspect important este că acest concept ne ajută să avem o mai bună semnalizare a promoțiilor și a categoriilor principale de alimente. Pentru persoanele aflate mereu în mișcare, avem soluții dedicate, precum produsele ready to eat, semipreparate, refrigerate sau congelate. Toate acestea pentru a le oferi clienților noștri o experiență cât mai plăcută la cumpărături.
Conceptul magazinelor noastre este, pe de o parte, adaptat la stilul de viață și la nevoile clienților noștri, iar pe de altă parte PENNY Punct este un format care respectă măsurile de eficientizare energetică și politicile de sustenabilitate ale companiei. PENNY Punct înseamnă un design modern, primitor și bine organizat, care îmbunătățește experiența de cumpărături și reduce timpul petrecut în magazin.
- Cum se implică echipa magazinului în promovarea responsabilității sociale, în special în ceea ce privește interacțiunile cu comunitatea locală?
În calitate de membru al echipei magazinului, pot contribui la promovarea responsabilității sociale prin implicarea activă în comunitatea locală. Și la nivel de companie, acest lucru include participarea la evenimente comunitare, sponsorizarea proiectelor locale, colaborarea cu organizații non-profit, promovarea produselor locale, comunicarea deschisă cu privire la practicile de afaceri și încurajarea colegilor să se implice în activități de voluntariat. Prin aceste acțiuni, putem sprijini comunitatea, și construi o imagine pozitivă pentru companie și pentru fiecare magazin în parte.
- Care sunt inițiativele concrete de gestionare a deșeurilor și reciclare din magazinul PENNY și cum acestea afectează mediul înconjurător?
Magazinul PENNY din Decebal are o serie de particularități în zona gestionării deșeurilor și reciclării, care îl fac mai prietenos cu mediul. Printre acestea se numără:
- Container de reciclare cu PET-uri: Magazinul dispune de un container special destinat colectării și reciclării PET-urilor, promovând astfel reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor.
- Campanie de reciclare ambalaje Tetra Pak: Pentru orice 5 ambalaje de tip Tetra Pak pe care le clienții le returnează, primesc un voucher cu care își poți lua un Activia de băut natur 320g. Pentru campanie a fost creat și amenajat un container special astfel ca este ușor să reciclezi.
- Parteneriat cu bonapp.eco: Prin parteneriatul cu BonApp pentru furnizarea de alimente cu prețuri reduse, compania sprijină comunitatea și contribuie activ la reducerea risipei alimentare.
- Reducere de 30% pentru produsele cu dată de valabilitate care se apropie de termen: Magazinul oferă o reducere de 30% pentru produsele care se apropie de data de valabilitate. Această practică nu doar minimizează risipa alimentară, ci și încurajează clienții să facă achiziții responsabile și sustenabile.
- Ce măsuri adoptă echipa PENNY pentru a reduce consumul de energie și resurse în cadrul magazinelor și cum implicați angajații în aceste eforturi?
Așa cum procedează și toate celelalte echipe PENNY din țară, și echipa noastră este foarte atentă la consumul de energie și la grija pentru magazin și gestionarea deșeurilor. Reducerea consumului de energie e un aspect foarte important pentru companie, iar în acest sens s-au implementat câteva schimbări importante:
- Electra (monitoring energy): Întreaga rețea este echipată cu acest sistem care contorizează și monitorizează consumul de energie electrică. Sistemul realizează analize și baze de date, inclusiv poate transmite diverse alarme în cazul în care se înregistrează anumite deviații ale consumului de energie. Toate acestea sunt centralizate într-un singur punct alături de alte țări PENNY. Această soluție ne ajută să monitorizăm în timp real consumul de energie, la unele magazine monitorizăm și pe anumite categorii de consumatori: vitrine, iluminat, HVAC sau carmangerie.
- LED-uri cu senzori: Iluminatul din magazin este asigurat de LED-uri cu senzori, care se aprind și se închid în funcție de prezența în încăpere. Această tehnologie contribuie la economisirea energiei electrice.
- Vitrine frigorifice cu uși care impiedică cresterea temperaturii în zona de carne și produse depozitate la rece: Vitrinele frigorifice sunt proiectate cu uși care împiedică pierderea de frig și mențin temperatura constantă, reducând astfel consumul de energie. Toate magazinele noi au tehnologie de refrigerare cu CO2.
- Instalarea de sisteme fotovoltaice suplimentare pe magazine și în centrele logistice.
- 100% fără combustibil fosil pentru încălzire și pentru prepararea apei calde.
- Stații de încărcare pentru vehicule electrice.
- Certificări BREEAM pentru noile magazine.
- Cum se implică angajații PENNY în campaniile de sustenabilitate?
Angajații PENNY se implică în campaniile de sustenabilitate ale companiei prin promovarea acestora în rândul clienților și colegilor, fie că vorbim despre participarea directă în acțiuni ce țin de campaniile nou lansate, cum ar fi Liga Punctelor, proiectul 3RO sau voluntariatul alături de organizații neguvernamentale partenere ori alte inițiative. Prin aceste eforturi, angajații contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale PENNY și la promovarea unei culturi organizaționale responsabile din punct de vedere social și al mediului înconjurător. Pentru că implicarea, oricât de mică, a fiecăruia dintre colegi, aduce rezultate mari pentru comunitate.
- Povestește-ne, te rog, despre clienții magazinului și comunitatea care s-a format în jurul PENNY Decebal. Ce îi aduce pe clienți în fiecare zi la magazinul vostru?
La PENNY Decebal clienții vin zilnic datorită ofertei noastre de produse de calitate la prețuri accesibile, varietății și inovației, precum și datorită serviciului prietenos al echipei noastre. Promoțiile și campaniile atractive, alături de angajamentul nostru față de responsabilitatea socială și sustenabilitate, sunt factori-cheie care îi motivează să revină. În acest fel, am construit o comunitate în jurul magazinului, unde clienții se simt parte dintr-o experiență de cumpărături ce oferă mai mult decât produse – oferă o legătură autentică și preocupare pentru nevoile lor.
- Sustenabilitatea în companie se rezumă și la starea de bine a angajaților. Despre rolul șefului de magazin: cum ții o echipă unită și cum urmăriți împreună aceleași obiective?
Într-adevăr, sustenabilitatea într-o companie nu se referă doar la aspectele ecologice, ci și la starea de bine a angajaților, deoarece aceștia reprezintă un element fundamental în atingerea obiectivelor de sustenabilitate. În calitate de șef de magazin, menținerea unei echipe unite și aliniate cu obiectivele comune este esențială pentru succesul în acest domeniu.
Pentru a menține o echipă unită, promovăm comunicarea deschisă și transparentă, încurajăm colaborarea și implicarea în decizii importante, și oferim o atmosferă de lucru în care angajații se simt valorizați și respectați. Împreună, stabilim obiective clare legate de sustenabilitate și ne concentrăm pe rezultate măsurabile. Prin formare și educație constantă, ajutăm angajații să înțeleagă importanța sustenabilității în afaceri și să își dezvolte abilitățile în acest domeniu. În final, implicarea lor activă în inițiativele de sustenabilitate ne ajută să atingem împreună aceleași obiective și să contribuim la starea de bine a angajaților și la succesul companiei.
- Care este atmosfera la voi în echipă? Ce vă face să lucrați bine împreună? Împărtășește-ne din „secretele” voastre.
Atmosfera la noi în echipă este una calmă, deschisă și primitoare. Îmi place să mă asigur că fiecare om se simte apreciat și vreau ca fiecare dintre colegii mei să știe că e o parte importantă din echipă, pentru că doar împreună putem ajunge la rezultate bune. Un secret este că ne place să petrecem timp împreună și să sărbătorim cu o mică petrecere ziua de naștere a fiecărui coleg. Momentele în care ne conectăm și glumim sunt importante și ne ajută să rămânem uniți.