245 de copii romani au participat la Maratonul International organizat de Save the Children International, cu scopul de a atrage atentia liderilor lumii asupra problemelor de malnutritie si asupra mortalitatii in randul copiilor mai mici de 5 ani. Organizat cu ocazia Zilei Internationale a Alimentatiei, evenimentul a reunit peste 20.000 de copii din peste 40 de tari. In fiecare ora, in lume, 780 de copii mor inainte sa implineasca varsta de 5 ani. In Romania, 2.264 de copii au murit in 2011, in primii cinci ani de viata. Copiii romani care au alergat la Maraton au dorit sa atraga atentia autoritatilor romanesti asupra importantei cresterii bugetului Programului pentru Sanatatea Mamei si Copilului, dezvoltarii de programe medicale si sociale in comunitatile dezavantajate, precum si asupra necesitatii implementarii in scoli a unor proiecte de informare cu privire la un stil de viata echilibrat – alimentatie sanatoasa si sport.
„Copiii ne atrag atentia, intr-un mod inedit, ca este timpul sa le luam in serios solicitarile. Ele vin in completarea actiunilor si a obiectivelor pe care Organizatia Salvati Copiii si le-a propus prin programul de reducere a mortalitatii infantile si a numarului de decese din randul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani, „Fiecare copil conteaza” , a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
Primii 195 de metri ai Maratonului International al Copiilor au fost alergati de catre: Gabriela Szabo, Andi Moisescu, Cristina Pocora, Camelia Mihalcea Macoviciuc, Doina Ignat, Dan Cruceru, Melania Medeleanu, Monica Rosu, Diana Oprea, Grigore Cartianu si Gabi Solomon.
La nivel national, 23% dintre copii au o dezvoltare fizica dizarmonica (conform unui studiu al Institutului Sanatatii Publice si al Centrului National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate, desfasurat in 2010 pe un esantion de 476.531 de copii prescolari si scolari). Dintre acestia, 25% sunt din mediul urban si 17% din cel rural. In urban predomina dizarmonia cu plus de greutate, iar in rural cea cu minus. “Subalimentatia reprezinta lipsa unui aport alimentar corespunzator nevoilor nutritionale ale copilului si duce la malnutritie. Supraalimentatia reprezinta un aport alimentar peste nevoile copilului si duce la obezitate”, atrage atenția doamna doctor Liliana Calapod, medic primar pediatrie.
Pana in acest moment, prin programul „Fiecare Copil Conteaza”, Organizatia Salvati Copiii a donat echipamente medicale maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud (judetul Vrancea) in valoare de 172.500 de lei, iar in comunitatile in care s-a desfasurat programul in 2011 nu s-au mai inregistrat decese in randul copiilor cu varsta mai mica de un an.