Îngrijirea medicală de care au beneficiat pacienții de-a lungul a zeci de ani a fost oferită aproape exclusiv în spitale, fapt ce a permis progrese uriașe în diagnosticarea și tratarea bolilor. Cu toate acestea, pentru anumite categorii sociale mai vulnerabile, îngrijirea medicală tradițională nu a fost mereu accesibilă. În prezent, datorită tehnologiilor digitale putem aduce îngrijirea medicală mai aproape de pacient, fie că este vorba de o abordare virtuală sau fizică, la domiciliu sau în comunitate.
Raportul Philips Future Health Index 2022, arată că liderii din domeniul sănătății sunt de părere că extinderea furnizării de îngrijire medicală în afara spitalului este cea mai mare prioritate a lor, după satisfacția și retenția personalului. Construirea mai multor spitale nu poate fi singura soluție pentru a satisface cererea tot mai mare a pacienților. Medicina hibrid se extinde dincolo de zidurile spitalului, astfel că în cazurile ce pot fi tratate în ambulatoriu, pacienții se pot conecta cu medicii din confortul propriei case, nefiind nevoiți să se deplaseze la spitale. Îngrijirea medicală va fi oferită printr-o rețea descentralizată de clinici ambulatorii, ce permite monitorizarea pacienților și tratamentul la domiciliu.
De ce medicina hibrid este viitorul
Sistemele de sănătate din întreaga lume au cheltuieli financiare mari, îngrijirea medicală oferită în spitale reprezintă o mare parte din PIB-ul țărilor. Pentru ca îngrijirea medicală să devină tot mai accesibilă, ea trebuie să fie oferită și în feluri mai puțin costisitoare, astfel oamenii au acces la îngrijire din timp și pot preveni anumite probleme de sănătate.
Dincolo de factorul financiar, sistemele medicale se confruntă și cu lipsa personalului necesar pentru a ține pasul cu cererea tot mai mare de îngrijire, în timp ce afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul, continuă să prolifereze. La nivel mondial, 13 milioane de asistente medicale s-au pensionat sau plănuiesc să se pensioneze în anii următori din cauza epuizării. Perspectivele privind deficitul de medici sunt la fel de îngrijorătoare. Acest lucru îi determină pe liderii din domeniul sănătății să se întrebe cum pot redirecționa îngrijirea dinspre spitale, care necesită multă forță de muncă, către medii mai eficiente din punct de vedere al personalului la domiciliu și în comunitate.
Între timp, pacienții se așteaptă la experiențe de îngrijire medicală mai digitalizate, care să nu le solicite timp și bani pentru a se deplasa atunci când, în unele cazuri, ar putea la fel de bine să se conecteze cu medicul lor de la distanță. După ce s-au familiarizat cu beneficiile telemedicinei în timpul pandemiei, 60% dintre pacienții din întreaga lume spun că îngrijirea virtuală li se pare mai convenabilă decât cea în persoană.
Cum arată medicina hibrid?
Monitorizarea de la distanță a pacienților s-a dovedit a fi o parte vitală a medicinei hibrid. Medicii pot acum să urmărească starea de sănătate a pacientului în timp și să ofere tratament continuu, indiferent unde se află pacientul respectiv. Un alt mod în care pacienții pot fi monitorizați la domiciliu este prin intermediul unor plasturi smart care atenționează asupra schimbărilor de ritm cardiac, cu scopul de a preveni accidentele vasculare cerebrale. Astfel de plasturi devin tot mai discreți, permițând pacienților să își păstreze un stil de viață activ. La toate acestea se adaugă puterea inteligenței artificiale, care poate detecta semnele timpurii ale tulburărilor de ritm cardiac pe baza a peste 20 de milioane de înregistrări ECG, și le poate oferi medicilor informațiile necesare pentru a interveni preventiv.
În paralel cu ascensiunea îngrijirii medicale virtuale și mobile, vom vedea tot mai multe servicii de îngrijire medicală furnizate în medii care nu necesită programarea, în prealabil, cum ar fi magazinele, centrele comerciale, sălile de sport și aeroporturile. În timpul pandemiei, clinicile de tip pop-up au jucat un rol esențial în reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate copleșite, oferind teste și vaccinări la scară largă. Există multe alte examinări și proceduri medicale de rutină care ar putea fi, de asemenea, furnizate în medii comunitare pentru a degreva resursele spitalicești, a îmbunătăți accesul la îngrijire medicală și a sprijini detectarea și diagnosticarea timpurie a bolilor.
„Îngrijirea medicală la distanță e așteptată de mult timp, de medici și pacienți deopotrivă. Acum, suntem cu siguranță pe drumul cel bun. Philips este una dintre companiile care și-a concentrat resursele și capacitățile pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Credem că viitorul îngrijirii medicale nu se limitează la o locație anume, ci se concentrează pe pacient, indiferent unde locuiește. Acest lucru nu ar fi posibil fără digitalizare, soluții de telemedicină și o deschidere mai mare spre AI, care vine în sprijinul relației dintre doctor și pacient. Sigur că soluțiile digitale nu rezolvă totul. Este nevoie de un conglomerat de forțe, dar și de efort individual pentru a ajunge să îmbunătățim viețile a două miliarde de oameni până în 2025”, spune Șerban Isopescu, Health Systems Leader în cadrul S Romania.
Cum rămâne cu rolul spitalului?
Pe măsură ce îngrijirea medicală devine din ce în ce mai accesibilă, spitalele vor continua să joace un rol esențial, dar acesta va fi diferit de cel pe care l-au jucat în mod tradițional. Majoritatea spitalelor nu vor mai furniza toate serviciile sub un singur acoperiș, ci se vor concentra pe acordarea unui set mai restrâns de servicii specializate și de îngrijire acută, asumându-și în același timp un rol mai important în gestionarea sănătății populației în comunitate și la domiciliu. Vor apărea spitale fără ziduri, care vor servi atât ca un hub fizic central, cât și ca orchestrator al unui ecosistem mai larg de îngrijire. În același timp, spitalele vor fi obligate să funcționeze mult mai eficient pentru a continua să ofere îngrijiri de înaltă calitate cu resurse tot mai limitate, toate acestea oferind pacientului o experiență completă înainte, în timpul și după vizitele în spital.