Philips – Parteneriat cu Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Pentru a accelera prioritizarea îngrijirii pacienților cu accident vascular cerebral, specialiștii Philips, lider mondial în domeniul tehnologiei medicale, și-au unit forțele cu Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organization). Acest parteneriat strategic are scopul de a aborda lacunele semnificative în îngrijirea pacienților cu accident vascular cerebral, care contribuie la ratele ridicate de mortalitate și dizabilitate din întreaga lume.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze de invaliditate și a doua cauză de deces la nivel global, dar primește mult mai puțină atenție și finanțare în comparație cu boli precum cancerul. În fiecare an, peste 13 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral, iar 6,6 milioane dintre acești pacienți nu supraviețuiesc. În plus, 1 din 4 persoane cu vârsta de peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral în timpul vieții. Aceste cifre evidențiază nevoia urgentă de a îmbunătăți îngrijirea accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat  Véronique Tordoff, lider european al departamentului de Terapie Ghidată prin Imagistică la Philips.

România: O nevoie critică de îmbunătățire a îngrijirii accidentului vascular cerebral

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, România are cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa (21,64%), iar la nivel național, aceasta este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Prevalența accidentului vascular cerebral în România este de 0,1% pentru cei cu vârsta sub 40 de ani, 1,8% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 55 de ani, 4,3% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani și 13,9% pentru cei cu vârsta peste 70 de ani. Anual, în România, 55.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral ischemic, 7.500 un accident vascular cerebral hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană, dar alternativele moderne de tratament sunt oferite la o rată foarte scăzută în comparație cu UE.

Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral a stabilit ca obiective o rată de tratament de 15% prin tromboliză și de 5% prin tratament endovascular. În prezent, în România, mai puțin de 1% (0,24%) dintre pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut beneficiază de tratament intervențional endovascular. Țintele europene sunt de cel puțin 5%, iar țări dezvoltate precum Germania și Olanda reușesc să ofere tratament endovascular la peste 10% din pacienții cu AVC ischemic acut. Tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral ischemic acut este principala metodă de reducere a dizabilității asociate cu accidentul vascular cerebral, necesitând ca aproximativ 2,5-3 pacienți să fie tratați pentru ca unul să se întoarcă în societate ca independent din punct de vedere funcțional.

Mai mult, dezvoltarea rețelelor de îngrijire a urgențelor medicale, inclusiv a sindromului coronariar acut, a accidentului vascular cerebral și a politraumatismelor, este un obiectiv asumat de Ministerul Sănătății prin Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, iar pentru a scădea numărul de decese și a crește numărul de supraviețuitori este nevoie urgentă de îmbunătățirea îngrijirii accidentelor vasculare cerebrale.

O boală vindecabilă, dar insuficient finanțată

Dacă este tratat prompt, efectele unui accident vascular cerebral pot fi inversate prin proceduri minim invazive de trombectomie sau prin administrarea intravenoasă de medicamente pentru dizolvarea cheagurilor. Cu toate acestea, rapiditatea este esențială, iar lacunele actuale în materie de comunicare, informare și acces la expertiza în domeniul accidentelor vasculare cerebrale duc la pierderea de timp prețios.

Cheia pentru reducerea riscului de deces sau de invaliditate în urma unui accident vascular cerebral este tratarea pacienților cât mai rapid posibil. Cu toate acestea, multe țări, inclusiv România, nu dispun de infrastructura de înaltă calitate pentru AVC pentru a sprijini accesul pe scară largă la terapia endovasculară (EVT). În România, disparitățile în ceea ce privește îngrijirea accidentului vascular cerebral sunt deosebit de evidente, cu lacune semnificative în ceea ce privește infrastructura și resursele”, a subliniat liderul european al departamentului de Terapie Ghidată prin Imagistică la Philips.

Planul de sănătate

La nivel mondial, povara economică a accidentului vascular cerebral este uluitoare.

În 2017, costul global al accidentului vascular cerebral a fost de 912 miliarde de dolari, incluzând atât costurile directe, cât și pierderile de venit, iar această cifră se preconizează că va crește la 1590 de miliarde de dolari până în 2050.

În ciuda acestor costuri, doar 3% dintre țări au alocat fonduri pentru a aborda accidentul vascular cerebral ca parte a planului lor de sănătate în 2020.

Alocarea de resurse financiare pentru îngrijirea accidentelor vasculare cerebrale nu este doar un cost, ci o investiție. Studiile au arătat că o creștere a ratelor de tratare a accidentelor vasculare cerebrale poate duce la beneficii economice nete semnificative. De exemplu, în Germania, creșterea ratei de tratament de la 5% la 20% ar duce la un efect economic net pozitiv de 81 de milioane de euro. Acesta este un considerent crucial pentru țări precum România, unde impactul economic și social al accidentului vascular cerebral este uriaș”, a declarat Véronique Tordoff.

Disparități în îngrijirea accidentului vascular cerebral

Disparitățile în ceea ce privește accesul la îngrijirea accidentului vascular cerebral sunt evidente atât în țările cu venituri mici și mijlocii, cât și în cele cu venituri ridicate. În Regatul Unit, șansele de a beneficia de trombectomie variază drastic, de la aproximativ 10% în Londra la 0-3% în zonele rurale.

În România, aceste disparități sunt și mai pronunțate, existând diferențe semnificative în ceea ce privește accesul la îngrijire între zonele urbane și cele rurale.

„Trebuie să ne asigurăm că fiecare pacient cu accident vascular cerebral, indiferent de locul în care locuiește, are acces la cea mai bună îngrijire posibilă. Acest lucru este deosebit de important în România, unde îmbunătățirea accesului la îngrijiri pentru AVC poate salva mii de vieți și poate reduce povara asupra familiilor și a sistemului de sănătate”, a declarat Tordoff.

O temă pentru agenda de sănătate publică a României

Dezvoltarea resurselor umane și a capacităților pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut reprezintă o prioritate pentru sistemul de sănătate publică din România și va avea un efect economic important pe termen mediu și lung asupra bugetelor consolidate ale Ministerelor Finanțelor, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin reducerea costurilor indirecte rezultate din dizabilitățile asociate accidentului vascular cerebral. Având în vedere Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, există o prioritate strategică de a dezvolta rețele teritoriale de îngrijire a urgențelor medicale, inclusiv a sindroamelor coronariene acute, a accidentelor vasculare cerebrale, a politraumatismelor, care să fie funcționale și să ofere intervenții/servicii cu impact pozitiv asupra îmbunătățirii rezultatelor în sănătate.

Mai mult, dezvoltarea rețelelor de îngrijire a urgențelor medicale, inclusiv a sindromului coronariar acut, a accidentului vascular cerebral, a politraumatismelor, este o țintă asumată de Ministerul Sănătății prin Strategia Națională de Sănătate 2023-2030.

Philips și Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral s-au angajat, de asemenea, să îmbunătățească îngrijirea accidentelor vasculare cerebrale prin diverse inițiative. Printre acestea se numără lansarea unui document comun de politică privind accidentul vascular cerebral în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății și publicarea documentului de poziție al Philips, „Shaping the Future of Stroke Care”, care prezintă peisajul actual al îngrijirii accidentelor vasculare cerebrale și rolul pe care produsele Philips îl pot juca în avansarea acestuia.

„Parteneriatul nostru cu Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este un pas crucial în abordarea lacunelor în îngrijirea accidentelor vasculare cerebrale și în îmbunătățirea rezultatelor pentru milioane de pacienți din întreaga lume. Ne-am angajat să facem din îngrijirea accidentelor vasculare cerebrale o prioritate pe agenda globală de sănătate și să ne asigurăm că toți pacienții, în special în zonele cu nevoi ridicate, cum ar fi România, au acces la tratamentul eficient și în timp util de care au nevoie”, a concluzionat Veronique Tordoff.

 

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.