Royal Philips, lider mondial în tehnologia medicală își asumă responsabilitatea pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor și a planetei, plecând de la premisa că, pentru a asigura îngrijirea optimă a pacienților, este necesar să avem grijă de planeta noastră cu aceeași atenție și urgență, atât în prezent, cât și pe termen lung.
Jens-Jakob Gustmann, liderul diviziei de Echipamente și Soluții Medicale Philips pentru Europa Centrală și de Est, împărtășește perspective privind imperativul integrării sustenabilității în sistemele de sănătate. Gustmann subliniază angajamentul profund al Royal Philips de a aborda impactul îngrijirii medicale asupra mediului, păstrând calitatea îngrijirii pacienților.
„La Philips, vedem oportunități uriașe de a face o diferență prin inovație, design și sustenabilitate – ajutăm mai mulți furnizori de servicii medicale să ajute mai mulți pacienți, într-un mod sustenabil, și oferim mai multor oameni posibilitatea să aibă grijă de sănătatea și bunăstarea lor. Pentru a realiza această transformare, trebuie să integrăm sustenabilitatea în fiecare aspect al furnizării de servicii medicale. De la proiectarea ecologică a produselor noastre, la punerea în aplicare a practicilor eficiente din punct de vedere energetic, la reducerea generării de deșeuri prin materiale reciclabile și ambalaje durabile, la promovarea standardelor ecologice de achiziții publice. Pe măsură ce privim spre viitor, legătura dintre sănătatea umană și cea a mediului va deveni din ce în ce mai strânsă. Exprimat simplu în cuvinte: îngrijirea este totul pentru noi! În cadrul numeroaselor evenimente dedicate sustenabilității, îngrijirea medicală este cel mai adeseaevitată , ceea ce arată că realizarea tuturor avantajelor pe care „mentalitatea ecologică” a instituțiilor medicale le oferă pacienților, instituțiilor, sistemului de sănătate, statului și întregii planete este încă insuficient dezvoltată”, explică Jens-Jakob Gustmann.
Impactul pe care îl are asistența medicală asupra mediului
Impactul asistenței medicale asupra mediului este semnificativ. Estimările arătă că amprenta totală de carbon a acesteia echivalează cu 4,4% din emisiile nete de gaze cu efect de seră la nivel mondial, aproape dublu față de industria aviatică. Ca al treilea cel mai mare emițător, sectorul îngrijirii medicale din Europa, Regatul Unit și Irlanda reprezintă 12% din amprenta climatică globală a îngrijirii medicale (sursă).
„Este uluitor, dar dacă asistența medicală ar fi o țară, ar fi al cincilea cel mai mare emițător de CO₂ din lume. Acest lucru arată în mod clar că, în calitate de industrie, trebuie să ne concentrăm asupra furnizării unor sisteme de asistență medicală durabile care să poată oferi îngrijire pentru mai mulți oameni în mai multe locuri. Toate acestea reducând în același timp impactul nostru asupra lumii naturale, fără a compromite îngrijirea pacienților. De exemplu, emisiile din domeniul sănătății includ consumul de energie în spitale, transportul pacienților și al consumabilelor medicale, fabricarea și eliminarea echipamentelor medicale. Dependența sectorului de asistență medicală de procesele energointensive, cum ar fi încălzirea, răcirea și sterilizarea, contribuie la emisiile substanțiale de carbon. Prin urmare, avem nevoie de un efort colectiv pentru a aborda acest aspect: de la liderii din industrie, factorii de decizie politică, profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg, toată lumea ar trebui să își joace rolul. Noi, la Philips, luăm foarte în serios rolul nostru de furnizor de tehnologie medicală. Dezvoltăm soluții inovatoare și tehnologii durabile pentru a sprijini spitalele în tranziția lor către practici mai ecologice. Acestea includ tehnologii de ultimă generație, dispozitive medicale eficiente din punct de vedere energetic, de exemplu, MR Blue Seal, care deschide ușa pentru o realitate fără heliu, platforme digitale de sănătate pentru monitorizare la distanță și telesănătate sau orientări ecologice privind achizițiile publice”, spune Jens-Jakob Gustmann.
Conform unui studiu publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, cantitatea de deșeuri rezultate din activitatea medicală variază în funcție de tipul de unitate sanitară și de specificul secțiilor. De exemplu, în secțiile de terapie intensivă sau în blocurile operatorii, cantitatea de deșeuri generate poate fi semnificativ mai mare comparativ cu alte secții. Totuși, nu există o valoare standardizată la nivel național privind cantitatea exactă de deșeuri generate per pat de spital pe zi. Toate aceste deșeuri sunt eliminate în afara clădirii spitalului. Acestea includ nu numai deșeurile tradiționale, ci și deșeurile medicale, radioactive și chimice, ceea ce necesită o gândire sistematică și organizată în ceea ce privește asistența medicală conștientă de mediu. În 2020, 1930 de tone de plastic reciclat au fost folosite în produsele Philips. Până la finele anului 2025, compania își propune să ajungă la 7600 de tone de plastic reciclat, echivalentul greutății a 35 de Boeing 747!
De asemenea, Philips ia măsuri proactive pentru a se asigura că produsele lor sunt ușor de reciclat, 84% dintre produsele lor de consum fiind în prezent proiectate pentru o reciclare mai ușoară, iar obiectivul lor este de a elimina complet componentele greu de reciclat până la sfârșitul anului 2025. În ceea ce privește consumul de energie, Philips stabilește un standard în domeniu, 100% din operațiunile sale sunt alimentate cu energie electrică din surse regenerabile și 70% din veniturile sale provin din produse care depășesc cerințele legale în materie de eficiență energetică.
„Recunoaștem amenințarea reprezentată de schimbările climatice și efectele pe care le poate avea asupra sănătății umane. Ne-am luat angajamentul să colaborăm cu clienții și furnizorii noștri pentru a reduce emisiile de CO2 în întregul nostru lanț valoric, în conformitate cu un scenariu de încălzire globală de 1,5 °C. Pentru aceasta, maximizăm valoarea pe durata de viață a produselor și soluțiilor noastre, minimizând în același timp utilizarea de noi materiale și resurse și eliminând deșeurile. Facem acest lucru prin modele de servicii inovatoare, soluții digitale inteligente și prin preluarea, recondiționarea și reciclarea produselor. De asemenea, încorporăm sustenabilitatea în procesele noastre de inovare, prin toate aspectele legate de dezvoltarea și proiectarea ecologică a produselor, inclusiv reciclabilitatea și gestionarea substanțelor chimice”, adaugă liderul diviziei de Echipamente și Soluții Medicale Philips pentru Europa Centrală și de Est.
Sustenabilitatea, subiect important pentru generația Millenials și generația Z
Pentru a permite industriei de sănătate să aibă o contribuție semnificativă la obiectivele Acordului de la Paris din 2015 și la cele de zero net din 2050, Philips a solicitat public guvernelor, agențiilor de achiziții și organizațiilor de achiziții de grup să își îmbunătățească criteriile de evaluare a furnizorilor pentru toate cele cinci teme:
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
- Circularitate
- Transparență în materie de proiectare ecologică
- Digitalizarea pentru a îmbunătăți decarbonizarea și dematerializarea
- Impactul social
„Sustenabilitatea este un subiect de mare importanță pentru generația Millenials și generația Z. Aceștia sunt medicii, inginerii, managerii de spitale și pacienții viitorului. Iar ei arată un sentiment tot mai mare de urgență și angajament în legătură cu acest subiect, precum și cu oportunitatea pe care o avem de a conduce o schimbare sistemică. Prin urmare, adevărata conversație despre sustenabilitate și principiile ESG abia a început și reflectă necesitatea de a acționa acum. Colaborăm cu partenerii locali, cu guvernele și cu asociațiile industriale pentru a oferi formare, resurse și îndrumare privind practicile de achiziții publice durabile. În timp ce maturitatea regională poate varia în comparație cu țările din vestul UE, există un potențial semnificativ de creștere și îmbunătățire prin schimbul de cunoștințe și colaborare. Dacă ne uităm la Europa Centrală și de Est în cadrul Philips, suntem mândri pentru tranziția către o economie circulară în Republica Cehă, 20% din componentele echipamentelor noastre medicale primesc o a doua viață, suntem un contributor cheie la Spitalul Verde al Viitorului din Polonia și am încheiat parteneriate cu cele mai mari 5 ONG-uri medicale din România pentru a facilita accesul la asistență medicală în 2023! Există o mare nevoie de dialog la nivel regional (ECE) între numeroasele părți interesate legate de asistența medicală ecologică. Să sperăm că va urma un angajament mai profund în ceea ce privește achizițiile durabile și inițiativele spitalelor ecologice, astfel încât să putem construi o furnizare mai productivă și mai rezistentă a serviciilor de sănătate, în special în perioada postpandemică, pentru o recuperare mai eficientă”, spune Gustmann.
Pentru a pune tot mai mult umărul la conturarea industriei de îngrijire medicală ca una cât mai sustenabilă, Philips își propune să fie partenerul ales și de încredere pentru sistemele locale de sănătate. Fie că sunt publice sau private, organizațiile aduc la masa de discuții abilități și resurse unice, iar punctele forte complementare fac ca parteneriatele să fie mai fluide.
„Prin valorificarea expertizei, a resurselor și a rețelelor din ambele sectoare, putem accelera adoptarea practicilor ecologice și putem construi sisteme de sănătate mai reziliente”, concluzionează Jens-Jakob Gustmann.