Premiul Fundatiei ERSTE sustine cele mai bune proiecte de integrare sociala

Mai sunt cateva cateva zile pana cand ONG-urile din 13 tari, printre care si Romania, pot inscrie proiecte in competitia Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, editia 2013. Prin aceasta competitie, derulata o data la doi ani, Fundatia ERSTE premiaza proiecte sociale remarcabile, care produc schimbari semnificative, sunt inovative si sustenabile. Premiile, in valoare totala de 610.000 de euro permit ONG-urilor castigatoare dezvoltarea competentelor organizationale. Pentru a afla mai multe despre aceasta competitie am stat de vorba cu Dejan Petrovic, Project Manager, Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala.

– Ce v-a determinat sa lansati Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala si cum a evoluat competitia din 2007 pana in prezent?

– La intalnirile cu reprezentantii societatii civile in tarile Europei Centrale si de Est, o idee aparea constant in discutiile noastre. “Nu suntem recunoscuti suficient, oamenii nici macar nu isi dau seama ca existam si nu stiu ce facem”, sunt cuvintele majoritatii celor implicati in munca zilnica cu grupurile dezavantajate. “Noi suntem cei care ajuta aceste societati sa supravietuiasca, dar nu primim in schimb nici macar un multumesc” au completat altii. Acesta a fost un mesaj clar pentru noi, in sensul ca trebuie sa facem ceva. Astfel am decis sa cream un Premiu care sa recunoasca realizarile celor care lucreaza cu grupurile marginalizate si uitate. Cu aproape sase ani in urma am inceput cu 4 tari si premii in valoare de 85.000 de euro. Interesul a fost enorm, prin urmare am decis sa extindem competitia, iar cativa ani mai tarziu am marit numarul de tari de peste 3 ori si valoarea premiilor de peste 7 ori. Pentru 2013, asteptam inscrieri din 13 tari si oferim premii in bani in valoare de 610.000 de euro.

– Prin ce se diferentiaza editia din 2013 de cele anterioare?

– Pentru editia din 2013 a Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, am adaugat cateva lucruri. Am inclus Austria ca noua tara, astfel incat numarul total de tari este acum 13: Austria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. De asemenea am inceput o campanie de sensibilizare a publicului larg avand la baza ideea ca sustinerea celor cu nevoi speciale nu este doar responsabilitatea sectorului civil, ci a noastra, a tuturor! Sub sloganul “Tu ce ai schimba?” promovam proiecte de buna practica, pe castigatorii editiilor anterioare si, prin aceasta, evidentiem faptul ca societatea nu poate evolua decat daca ajutam in mod altruist si ii integram pe cei care au fost mai putin norocosi.

– Care au fost principalele teme abordate de ONG-urile participante din Romania la editiile anterioare ale Premiului?

– Avand in vedere ca Romania are cea mai mare populatie roma din Europa, problematica romilor a fost unul dintre principalele aspecte abordate de ONG-urile participante. O alta tematica a fost cea referitoare la neacceptarea minoritatilor sexuale, de altfel, o problema in majoritatea tarilor din regiune. De asemenea, pe fondul crizei economice, din ce in ce mai dramatica, numarul proiectelor care abordeaza problematica copiilor strazii si a persoanele fara adapost a crescut de la o editie la alta.

– Ati organizat sesiuni de prezentare a Premiului si training-uri de storytelling pentru ONG-urile din Romania. Va asteptati ca in acest an numarul proiectelor inscrise in competitie sa fie mai mare fata de editia precedenta sau calitatea aplicatiilor sa fie mai buna?

– Experienta ne arata ca este foarte util contactul direct cu potentialii participanti, deoarece organizatiile au sansa de a adresa toate intrebarile referitoare la Premiu si procesul de inscriere si, in acelasi timp, interactioneaza cu colegi de-ai lor, persoane care lucreaza in domenii similare, cu care nu se intalnesc neaparat in mod regulat. Acesta este principalul motiv pentru care in acest an am organizat 60 de astfel de sesiuni de informare in cele 13 tari participante. In plus, am decis sa includem o noua componenta, pe care am considerat-o utila pentru toate ONG-urile si care ii poate ajuta, nu doar cand se inscriu pentru Premiu, ci si in activitatea de zi cu zi, ori de cate ori trebuie sa se prezinte pe sine sau proiectele lor in fata unei audiente. Aceasta componenta a constat in workshop-uri de storytelling (sau pitching, in alte tari), care in Romania au fost sustinute de redactori experimentati ai revistei ‘Decat o Revista’, Georgiana Ilie si Cristian Lupsa.

Workshop-urile pentru dezvoltarea capacitatilor organizationale sunt parte a platformei ERSTE Foundation NGO’s Academy si vor fi oferite si organizatiilor finaliste la editia 2013 a Premiului (aproximativ 130 de organizatii din toate tarile participante). O preocupare permanenta este cea referitoare la cum putem ajuta restul participantilor care, desi nu au avut cel mai bun proiect inscris, fac totusi o treaba buna. De aceea, ne-am hotarat ca, incepand din acest an, sa filmam toate training-urile si sa cream o parte online a Academiei care sa fie disponibila tuturor celor care s-au inscris. In cele din urma, indiferent daca s-au hotarat sa se inscrie sau nu, toate ONG-urile au avut sansa sa participe la training-urile noastre de scurta durata – workshop-urile de pitching si storytelling, pe care le-am implementat in cadrul sesiunilor de prezentare a Premiului. Tot ce trebuiau sa faca era sa participe la sesiunea de informare.

– Cate proiecte din toate cele 13 tari participante s-au inscris in competitie pana acum?

– Dupa cum am mai mentionat, nu este important numarul, ci calitatea proiectelor inscrise. Organizatiile nonprofit din regiunea noastra au o modalitate originala de a aborda problemele cu care se confrunta. Acest aspect este in stransa legatura cu lipsa banilor pentru sustinerea dezvoltarii societatii civile, de aceea fiecare proiect trebuie sa fie foarte atent gandit si prezentat, pentru ca un posibil donator sa-l recunoasca intre sute de astfel de proiecte inscrise.

– Care sunt criteriile de evaluare pentru proiectele inscrise in competitie?

– Grupul de evaluatori locali si Juriul evalueaza proiectele in functie de cinci criterii majore si anume: impactul asupra integrarii, prin care incercam sa aflam ce a realizat proiectul in special si care sunt termenii concreti de dezvoltare. Aspectul de inovatie priveste unicitatea proiectului si motivul pentru care partenerii ar trebui sa il considere un model de buna practica. Eficacitatea si calitatea cauta raspunsul cu privire la strategia proiectului si modul de rezolvare a problemelor prin mijloace eficiente. Sustenabilitatea se refera la imbinarea armonioasa si echilibrata intre competentele resurselor umane si capacitatile institutionale. Ultimul criteriu se refera la beneficiari si are in vedere cati beneficiari directi si indirecti au participat la proiect si care au fost modalitatile specifice de implicare a acestora.

– Ce asteptari aveti de la aceasta editie a Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala?

– Asteptarile sunt intotdeauna aceleasi: sa identificam o serie de proiecte, modele de buna practica care sa sublinieze importanta si necesitatea societatii civile si care sa ii inspire si pe altii. Ne intereseaza sa gasim proiecte care sunt focusate pe probleme specifice din societate si sa le dezvoltam pe acelea care ofera solutii reale pentru rezolvarea lor. De asemenea, in alegerile noastre, avem in vedere componenta de integrare a grupurilor marginalizate. Asta ar trebui sa faca ONG-urile, iar dupa dezvoltarea proiectelor, ele ar trebui preluate de guverne si continuate de catre acestea cu sprijinul lor financiar. Din pacate, in regiunea noastra acest lucru nu se intampla foarte des. In loc de a avea ONG-uri care sa dezvolte noi proiecte si sa caute modalitati interesante si inovatoare de a integra grupurile dezavantajate, acestea se transforma in organizatii de servicii sociale care, de multe ori, fac ceea ce ar trebui sa faca guvernul. Speram ca societatile noastre sa recunoasca importanta sectorului civil si sa creada ca putem continua progresul obtinut de tarile noastre. Noi vom continua lupta pentru integrarea celor marginalizati, indiferent cine sunt ei, cum arata sau de unde vin, daca sunt bogati sau saraci, sanatosi sau cu dizabilitati, homosexuali sau heterosexuali.

Dejan Petrovic – scurt CV:

Dejan Petrovic s-a alaturat Fundatiei ERSTE la inceputul anului 2007 si este responsabil de proiectele din cadrul programului de Dezvoltare Sociala, in special de Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala si de initiativele legate de problemele romilor si activismul social. Dejan Petrovic a absolvit studiile de medicina veterinara la Universitatea din Belgrad, dar si-a indreptat atentia catre zona drepturilor omului si drepturilor sociale. In perioada 1994 -1998 a lucrat in cadrul Comunitatii Evreiesti din Belgrad, unde s-a ocupat de dezvoltarea si implementarea activitatilor si proiectelor sociale si culturale. In 1999 s-a mutat la Viena unde, pana in 2005, a lucrat pentru organizatia neguvernamentala americana Centropa, al carei centru de activitati este reprezentat de viata populatiei evreiesti din Europa Centrala si de Sud-Est pe parcursul secolelor XIX-XX. In 2005 a pus bazele propriei organizatii neguvernamentale, ale carei proiecte se axeaza pe integrarea grupurilor etnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.