Prima fabrica de mozaic ceramic cu statut de intreprindere sociala

Grupul de firme Menatwork si Fundatia Dezvoltarea Popoarelor au inaugurat “Fabrica de Mozaic”, unitate amplasata in zona Popesti-Leordeni. Fabrica isi deruleaza activitatea prin firma Proiect Mozaic SRL, prima societate din tara care incepe productia de mozaic ceramic sub finantare europeana, avand la baza conceptul de intreprindere sociala. Terenul si logistica sunt asigurate de compania de materiale de constructii Menatwork. In cadrul acestei fabrici vor lucra, in prima faza,  12 tineri in dificultate, cu varste cuprinse intre 20 si 23 de ani, cu probleme de integrare sociala, care au trait in institutii de protectie sociala.

“In acest fel credem ca se da o sansa la viata acestor tineri, o sansa la demnitate. Cei 12 au fost selectati dupa criterii bine stabilite.  Ei au fost instruiti pe parcursul unui an de personalul fundatiei. Au invatat niste reguli de lucru, au facut munca pregatitoare, si care au facut fata sunt acum in fabrica. Ei vor lucra in schimburi, fiecare tura fiind de 4 ore. Mozaicul produs aici va fi vandut prin intermediul showroom-urilor Menatwork. Ne gandim ca din luna septembrie sa avem si profit. Ne dorim ca aceasta fabrica sa fie sustenabila in timp, sa nu se inchida la sfarsitul proiectului”, a declarat Simona Carobene, administratorul companiei Proiect Mozaic.

Fabrica are o suprafata de 300 de metri patrati si este dotata cu utilaje italiene de ultima generatie, configurate pentru o capacitate de productie de 4.500 mp de mozaic pe luna.  Realizarea acestui tip de produs implica un grad mare de manufacturare, fapt ce necesita abilitați speciale ale angajatilor, dar si o viziune artistica in ceea ce priveste designul. In fabrica se vor realiza atat mozaicuri de serie, dar si concepte premium, care se vor construi pe comanda, impreuna cu designeri specializati.

“Suntem in faza de testare a linei de producție, care se va finaliza in cateva saptamani. Dupa aceasta perioada vom incepe realizarea de placi de mozaic in serie. In planul de dezvoltare a intreprinderii se are in vedere ca pana la finalul lui 2013 sa realizam o cifra de afaceri de aproximativ 1,2 milioane de lei”, a precizat Simona Carobene.

Fabrica de mozaic are statut de unitate protejata, care beneficiaza de sprijinul Legii 448 din 2006. Aceasta lege obliga fiecare companie, care are peste 50 de angajaţi, sa angajeze persoane cu handicap (un procentaj de 4%) sau sa plateasca o taxa statului.

Valoarea investitiei initiale pentru start-up-ul intreprinderii sociale este de 827.000 de lei.

Demararea acestei actiuni face parte dintr-un proiect mai amplu al Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, cofinantat din Fondul Social European. Proiectul „Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale”, are ca obiectiv general dezvoltarea unor noi modele de economie sociala la nivelul a 4 Regiuni din Romania (Bucureşti-Ilfov, Vest, Nord-Vest si Sud–Muntenia), in scopul facilitarii accesului a 240 de persoane excluse sau expuse riscului de excluziune sociala pe piața muncii și al promovarii unei societați incluzive.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.