ProMe si ILPO55, doua proiecte europene de mentorat intergenerational cu promotori romani

ProMe SIVECODoua proiecte similare de stimulare a cooperarii si transferului de cunostinte intre generatii s-au incheiat recent, ambele cu impact la nivel national si european. Primul se numeste PROfessional InterGenerational Cooperation & Mentoring (ProMe) si a fost implementat de SIVECO Romania in parteneriat cu Asociatia Generala a Inginerilor din Romania. Al doilea este Intergenerational Learning Partnership Over 55 (ILPO55), cu un consortiu partenerial format din mai multe organizatii, majoritatea din zona financiar-bancara. Unul dintre parteneri este Asociatia Nationala a Universitatilor Populare, organizatie neguvernamantala preocupata de promovarea educatiei pentru adulti la nivel national si international.

ProMe activeaza in primul rand persoanele in varsta, oferindu-le sansa de a deveni mentori pentru cei tineri. Transferul de expertiza/experienta/cunostinte, realizat prin intermediul unei platforme online complexe, nu este unidirectional. Seniorii pot afla de la generatia tanara care sunt cele mai noi evolutii in domeniul in care au activat o viata. Cu alte cuvinte, intre cei doi se stabileste o relatie de invatare reciproca, benefica din punct de vedere al coeziunii si sanatatii sociale intr-o societate care se afla in proces de imbatranire.

Platforma de mentorat online ProMe este deja activa, ea fiind rezultatul principal al proiectului si accesibila in mai multe limbi europene. Dupa crearea contului, mentorul are la dispozitie o serie de campuri si casute care, odata completate, ii structureaza profilul, disponibilitatea de timp, ariile de expertiza etc. La fel si discipolul. In functie de campurile completate de acesta, softul SIVECO creeaza matching-ul dintre cele doua parti. Pe site, la sectiunea Mentori, e inscris deocamdata un singur indrumator, platforma fiind abia lansata. Mentorul se numeste Maria are varsta de 70 de ani si isi povesteste prima sa experienta de mentorat:

Am accesat platforma Prome deoarece mi-a placut ideea de a-mi revizui cunostintele profesionale dobandite in cei 34 de ani ca asistent tehnic medical (MTA) intr-un spital. La scurt timp dupa ce mi-am creat profilul am fost contactata de primul meu Mentorat, Kristen, care mi-a solicitat sprijinul in pregatirea pentru examenul ei ca MTA […] Am vorbit una cu cealalta de doua ori pe saptamana timp de aproximativ o ora, folosind instrumentul Video Call al platformei, si peste 4 luni Kristen a trecut examenul cu brio […] Dupa aceasta experienta fericita, astept cu nerabdare sa sprijin un alt Mentorat, probabil pe cineva care impartaseste pasiunea mea pentru Ayurveda si medicina traditionala chineza.

Al doilea proiect, ILPO55, are un grup tinta si o arie de interventie mai bine definite. Beneficiarii directi ai proiectului sunt in primul rand specialistii de peste 55 de ani si tinerii angajati in sectorul serviciilor financiare. Proiectul a urmarit crearea unei metodologii si a unor instrumente de transfer de competente intre generatii, consolidand rolul seniorilor in organizatii si pe piata muncii, eficientizand astfel activitatea angajatilor. La prima intalnire de lucru a consortiului, care a avut loc la Bucuresti, au participat reprezentantii a trei institutii bancare din Romania: CEC, ING si BCR.

Linkuri utile: Platforma de mentorat online ProMe; Site-ul proiectului ILPO55

Sursa foto: ProMe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.