Propunere: Companiile cu peste 500 de angajati-obligate sa raporteze impactul social si de mediu

Comisia Europeana a propus o modificare a legislatiei contabile in vigoare pentru a imbunatati transparenta anumitor companii mari in ceea ce priveste aspectele sociale si de mediu. Intreprinderile in cauza vor trebui sa prezinte informatii referitoare la politicile, riscurile si rezultatele lor in ceea ce priveste aspectele de mediu, aspectele sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, aspectele legate de combaterea coruptiei si a mitei, precum si diversitatea in cadrul consiliilor de administratie.

Conform acestei propuneri, companiile mari, cu peste 500 de angajati, vor avea obligatia de a publica informatiile relevante referitoare la aspectele de mediu si sociale in rapoartele lor anuale. Abordarea retinuta asigura un nivel minim al sarcinii administrative. Se vor pune mai degraba la dispozitie informatii concise necesare pentru intelegerea evolutiei, rezultatelor sau pozitiei intreprinderii, decat un raport propriu-zis si detaliat in materie de „sustenabilitate”. In cazul in care prezentarea de informatii intr-un anumit domeniu nu este relevanta pentru o anumita intreprindere, aceasta nu va avea obligatia de a le include in raport, ci numai de a explica de ce informatiile respective nu sunt relevante. Mai mult, informatiile pot fi prezentate mai degraba la nivel de grup, decat la nivelul fiecarei intreprinderi din cadrul grupului.

Masura propusa a fost conceputa pe baza unei abordari neobligatorii si ofera intreprinderilor o flexibilitate considerabila in ceea ce priveste publicarea informatiilor relevante in modul pe care il considera cel mai util. Intreprinderile pot folosi orientarile internationale sau nationale pe care le considera adecvate (de exemplu, initiativa „Global Compact” a ONU, ISO 26000 sau Codul german de sustenabilitate).

In ceea ce priveste transparenta in materie de diversitate in consiliile de administratie, companiile mari cotate la bursa ar trebui sa furnizeze informatii cu privire la politica lor de diversitate, care sa vizeze diversitatea legata de varsta, gen si localizare geografica, precum si de studiile si experienta profesionala a membrilor. Informatiile prezentate ar trebui sa se refere la obiectivele politicii, modul in care a fost pusa in aplicare, precum si la rezultatele obtinute. Intreprinderile care nu au o politica in materie de diversitate ar trebui sa explice motivele pentru care nu au elaborat o astfel de politica. Aceasta abordare este conforma cu Cadrul general de guvernanta corporativa al UE.

Context

Aceasta masura a fost anuntata de Comisie in comunicarea referitoare la Actul privind piata unica din aprilie 2011 (a se vedea IP/11/469), in comunicarea „O noua strategie a UE (2011-2014) pentru responsabilitatea sociala a intreprinderilor”, publicata in octombrie 2011 (a se vedea IP/11/1238) si in Planul de actiune privind dreptul societatilor comerciale si guvernanta corporativa, adoptat in decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1340).

Comisia s-a implicat intr-o consultare foarte ampla cu statele membre, intreprinderile, investitorii si alte parti interesate, care a inceput printr-o consultare publica extinsa, in noiembrie 2010. S-a realizat o evaluare a impactului in 2012, in care au fost analizate diverse optiuni de politica in vederea adoptarii unei propuneri echilibrate care sa permita realizarea de progrese semnificative in materie de raportare a unor informatii utile si transparente de catre intreprinderi, dar care sa evite o sarcina administrativa nejustificata.

Legislatia in vigoare a UE, in special, A Patra Directiva privind dreptul societatilor comerciale, reglementeaza publicarea de informatii nefinanciare intr-un mod care permite intreprinderilor sa decida sa faca publice anumite informatii referitoare la aspectele de mediu, sociale si de alta natura ale activitatilor lor. Cu toate acestea, cerintele prevazute de legislatia in vigoare s-au dovedit a fi neclare si ineficiente si sunt aplicate in moduri diferite in diversele state membre. In prezent, mai putin de 10 % din cele mai mari intreprinderi din UE prezinta aceste informatii in mod regulat. In timp, unele state membre au introdus cerinte in materie de publicare a informatiilor care depasesc obiectul celei de A Patra Directive privind dreptul societatilor comerciale. De exemplu: Regatul Unit a introdus, in 2006, acte legislative care sunt in curs de actualizare; Suedia a adoptat legislatie in 2007; Spania – in 2011; Danemarca si-a actualizat legislatia in acelasi an; cele mai recente modificari au fost introduse de Franta in mai 2012.

Costurile aferente cerintelor in materie de prezentare a informatiilor pentru intreprinderile mari sunt proportionale cu valoarea si utilitatea informatiilor, precum si cu dimensiunea si complexitatea intreprinderilor respective.

La 6 februarie 2013, Parlamentul European a adoptat doua rezolutii („Responsabilitatea sociala a intreprinderilor: un comportament responsabil si transparent al intreprinderilor si o crestere economica durabila” si „Responsabilitatea sociala a intreprinderilor: promovarea intereselor societatii si a unei cai spre o redresare economica sustenabila si cuprinzatoare”), recunoscand importanta transparentei intreprinderilor in ceea ce priveste aspectele de mediu si sociale.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.