Connect with us

Hi, what are you looking for?

CSR ONG

Protejati-va copiii sa nu devina victime ale abuzului sexual

Abuzul sexual al copiilor este un subiect delicat si dificil de abordat, atat intre adulti, cat mai ales intr-o discutie intre parinte si propriul copil. Si totusi aceste discutii sunt importante, caci ele pot preveni cazuri de abuz, pot oferi adultilor si copiilor instrumente care sa ii ajute sa se fereasca de astfel de situatii.

Probabil tocmai pentru ca este un subiect despre care nimeni nu vorbeste cu placere, cateva mituri s-au propagat fara sa aiba un fundament real.  Astfel, se spune adesea ca abuzatorii sunt barbati adulti, insa in foarte multe cazuri abuzurile sunt savarsite de femei si mai ales de copii si adolescenti pana in 18 ani. Chiar daca fetele sunt mai adesea abuzate sexual decat baietii, baietii sunt aproape la fel de frecvent victime ale abuzului si ale exploatarii sexuale. Baietii insa, mai des decat fetele, vor cauta sa ascunda abuzul suferit.

Probabil cea mai frecvent intalnita credinta despre abuz este aceea ca abuzatorii sunt straini periculosi, care se ascund in parcuri si ademenesc  copiii cu bomboane. Statisticile – la nivel national sau international –  arata ca majoritatea covarsitoare a abuzurilor sexuale au loc in mediul familial si sunt savarsite de persoane in care copiii au incredere: parinti, rude apropiate, prieteni de familie, oameni care au mai usor acces la copii.

Cum iti educi copilul ca sa se protejeze de un eventual abuz?

 • Sfatul de a nu vorbi cu strainii, de a nu se sui in masina cu un necunoscut, este util, dar nu si suficient, avand in vedere ca abuzatorii sunt adesea persoane in care copiii au incredere din cercul de apropiati.
 • Fa-i copilului un minim de educatie sexuala. Explica-i ca nimeni nu trebuie sa il atinga in partile intime ale corpului sau. Nu face din sexualitate un subiect tabu. Cauta carti, informatii sau profesionisti care sa te invete sa vorbesti cu copilul tau despre sexualitate daca acest lucru te stanjeneste.
 • Spune-i copilului ca decizia asupra propriului corp ii apartine si ca nimeni, nici cineva apropiat, nu are dreptul sa il forteze la o apropiere fizica nepotrivita. Invata-l sa vina imediat sa iti spuna daca cineva incearca sa il atinga neadecvat.
 • Vorbeste cu copilul tau si asculta-l, obisnuieste-l sa fie deschis cu tine si sa iti spuna ce il framanta.

Ce este abuzul sexual

Abuzul sexual asupra copilului inseamna implicarea copilului intr-o activitate sexuala pe care el NU o intelege, pentru care nu are capacitatea de a-si da incuviintarea informata, pentru care NU este pregatit din punct de vedere al dezvoltarii psiho-somatice sau care incalca legile sau tabuurile sociale legate de rolurile familiale. Abuzul sexual asupra copilului presupune antrenarea copilului in activitati realizate cu intentia de a satisface nevoile unui adult sau ale unui alt copil, care prin varsta si dezvoltare se afla fata de copilul abuzat intr-o relatie de raspundere, incredere sau putere.

Efecte abuzului sexual asupra copilului pe termen scurt, la nivel emotional:

 • Sentimentul de vinovatie – foarte frecvent, copiii care au trecut printr-o experienta de abuz sexual se simt vinovati pentru ceea ce s-a intamplat. Adultii sau copiii mai mari le spun sa pastreze secretul si ii ameninta ca le vor face rau lor sau familiei daca nu vor pastra secretul;
 • Teama;
 • Degradarea imaginii de sine;
 • Depresia;
 • Anxietatea.

La nivel somatic, copiii pot acuza tulburari digestive, dureri de cap, tulburari de somn, cosmaruri, tulburari alimentare. Comportamental pot fi observate schimbari precum retragere, agresivitate la adresa celorlalți și a propriei persoane (copiii abuzati se musca, se trag de par, se taie), dificultati de relationare si de adaptare sociala, ostilitate, frica de intuneric si scaderea performantelor scolare.

Unii copii manifesta un interes neobisnuit pentru aspecte de natura sexuala, isi exprima afectiunea in moduri neadecvate pentru varsta lor sau ajung sa angajeze alti copii in activitati sexuale, perpetuand astfel comportamentul abuziv. Severitatea impactului este cu atat mai mare cu cat abuzul are o durata si o intensitate mai mari, daca exista o componenta de premeditare, amenintare, coercitie, sadism etc.

Efecte posibile ale abuzului sexual pe termen lung:

 • Tulburari emotionale;
 • Depresie;
 • Tendinte suicidare;
 • Fuga de acasa;
 • Prostitutie;
 • Consum de alcool si droguri;
 • Perpetuarea comportamentului abuzator etc.

Nevoile copiilor care au trecut printr-un episod de abuz sunt: nevoia de a vorbi despre experienta, nevoia de a fi in siguranta si nevoia de sprijin pentru a se recupera. Ei nu trebuie tratati ca victime si etichetati pentru tot restul vietii. Odata ce copilul a dezvaluit abuzul este recomandata evaluarea si consilierea psihologica realizate de catre profesionisti cu experienta in domeniul abuzului sexual.

La centrele de consiliere pentru copiii si parinti pe care Salvati Copiii le-a infiintat in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, copiii si parintii pot gasi sprijin si consiliere psihologica gratuita pentru depasirea cazurilor de abuz asupra copiilor.

Un articol de Andreea Biji, Psiholog, Organizatia Salvati Copiii www.salvaticopiii.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...