Raiffeisen Bank si CRPE: Proces consultativ pe tema transpunerii Directivei privind raportarea non-financiara

Raiffeisen Bank - CRPE_consultare_Directiva_raportare_non-financiara_consultareRaiffeisen Bank si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) au incheiat un parteneriat ce vizeaza reglementarea predictibila si cu valoare adaugata a legislatiei romanesti privind transpunerea Directivei referitoare la raportarea non-financiara. Adoptata in aprilie de Uniunea Europeana, Directiva prevede adoptarea de catre statele membre a unor reguli prin care companiile sa raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate si practicile anti-corupție. Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma sa fie transpusa in legislatiile nationale pana in 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma sa publice primul lor raport cu privire la aspectele non-European_Parliamentfinanciare in 2017. In perioada urmatoare statele membre UE vor incepe un proces de transpunere, ceea ce inseamna ca si Romania va trebui sa genereze un sistem national de raportare non-financiara.

Steven van Groningen_presedinte & CEO, Raiffeisen BankVorbim prea mult despre bani si cifre, dar acestea nu sunt decat consecintele unor comportamente in afaceri. Nu putem sa ne uitam doar la rezultatele financiare fara sa fim transparenti si cu privire la modul cum acestea au fost obtinute. De aceea sustinem acest demers al UE si vrem sa promovam un proces consultativ corect in transpunerea acestei directive in legislatia nationala”, a declarat Steven van Groningen, Presedinte al Raiffeisen Bank Romania.

Astfel, Raiffeisen Bank si CRPE au lansat etapa de cercetare a mediului de afaceri (privat si public), fiind invitate sa fie parte a procesului de consultare un numar de peste 600 de companii din Romania.

Cercetarea isi propune sa analizeze si cele mai bune practici in materie de raportare privind responsabilitatea sociala si implementarea standardelor de integritate in companiile din Romania, metodele de imbunatatire si extindere a unor astfel de raportari.

Departamentele care se ocupa de raportare de la marile companii active in Romania (locale sau filiale ale multinationalelor, private sau proprietate de stat) vor fi invitate sa completeze un chestionar privitor la practicile curente de raportare si la optiunile cele mai potrivite pentru transpunerea directivei, in timp ce un grup de lucru cu companiile care vin cu cele mai bune practici va furniza expertiza necesara decidentilor publici.

Comisia European Commission 1Europeana a lansat reforma privind transparenta corporativa si, in cadrul acesteia propunerea privind modificarea Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului in ceea ce priveste raportarea non- financiara de catre companiile mari si grupuri de companii. Propunerea a fost adoptata de Parlamentul European in a doua parte a lunii aprilie si extinde astfel raportarea non-financiara la companiile mari si holding-urile ce activeaza in Uniunea Europeana.

In conformitate cu amendamentele Comisiei Europene si, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiara vor trebui sa prezinte informatii cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativa.

Proiectul „Parteneriat pentru Integritate”, implementat in parteneriat de Centrul Roman de Politici Europene si Romanian Business Leaders, isi propune sa asigure cadrul de dezbatere si consultare pentru transpunerea eficienta a noilor prevederi privind raportarea si pentru a gasi cele mai bune solutii in domeniul responsabilitatii corporatiste. Proiectul se deruleaza in cadrul platformei Romanian Clean Business Coalition (www.cleanbusiness.ro), o retea pornita de cele doua organizatii pentru a implica mediul de afaceri in eforturile si politicile anticoruptie.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.