- Valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,22 miliarde de lei;
- Contribuții virate la bugetele de stat de 1,87 miliarde de lei;
- Investiții în rețele de 857 de milioane de lei, în creștere cu 31% față de 2022;
E.ON a virat anul trecut la bugetul de stat și bugetele locale contribuții totale de peste 1,87 miliarde de lei (circa 379 milioane euro), potrivit Raportului de sustenabilitate pentru anul 2023.
În cei 18 ani de prezență în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe și impozite se situează la circa 15,55 miliarde lei (3,4 miliarde euro).
În 2023 compania a investit în proiecte dedicate comunităților 1,8 milioane euro. Tototdată, E.ON a reușit anul trecut să reducă amprenta de carbon cu 9% față de anul 2022. Planul companiei vizează reducerea emisiilor de carbon directe (Scop 1 si 2) cu 71% până în 2030 față de anul 2019 și reducerea semnificativă de 21% a emisiilor de carbon indirecte (Scop 3) până în același an.
Cu un număr total de 6.961 angajați (prin raportare la normă întreagă de muncă), marcând o creștere de 1,5% față de anul precedent, E.ON continuă să fie unul dintre cei mai mari angajatori din România, având un impact semnificativ atât la nivel regional, cât și național.
Valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,22 miliarde de lei (circa 254 milioane euro), în creștere cu circa 4% față de 2022. Această sumă nu include valoarea achizițiilor de electricitate și gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienți din România. Anul trecut, 97 de furnizori, reprezentând 58% din totalul furnizorilor noi, au fost selectați inclusiv pe baza unor criterii sociale și de mediu.
Investiții record, cu 31% mai mari comparativ cu 2022
În cursul anului 2023, investițiile au totalizat 857 milioane lei (circa 173 mil. euro), în creștere cu 31% față de anul 2022, acestea fiind direcționate către dezvoltarea de rețele noi și modernizarea infrastructurii existente pentru energie electrică și gaze naturale, precum și în proiecte de automatizare și digitalizare, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite.
Modernizarea rețelelor și digitalizarea activităților au înregistrat cele mai importante creșteri ale investițiilor comparativ cu anul anterior, cu procente de 89%, respectiv 48%, reflectând un accent puternic pe inovație și eficiență în gestionarea resurselor energetice. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar și la servicii mai bune pentru clienți.
De exemplu, rețelele Delgaz Grid preiau energia de la aproximativ 13.900 de prosumatori conectați cu putere instalată până în 184 kW, iar în total peste 1 GW de energie regenerabilă este preluată în rețeaua companiei.
Pentru al treilea an consecutiv, Delgaz Grid s-a situat pe primul loc la calitatea serviciului de distribuție energie electrică dintre toți distribuitorii din România, cu cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie electrică. Durata medie a întreruperilor neplanificate în rețea pentru utilizatorii conectați la rețeaua Delgaz Grid a scăzut în 2023 la 67,93 de minute, mult sub media pe țară de 103,92 de minute.
Datorită investițiilor realizate an de an, precum și prin măsurile operaționale de eficientizare a proceselor, valoarea Consumului Propriu Tehnologic (CPT) al rețelei de electricitate s-a redus la 9,4%, depășind astfel obiectivele de scădere asumate din perspectiva reglementată. Totodată, am reușit să reducem valoarea consumului tehnologic (CT) al rețelei de gaze naturale, aceasta ajungând în anul 2023 la 1,7%.
Soluții eficiente energetic pentru un viitor sustenabil
E.ON este nu doar furnizor de electricitate și gaze naturale pentru 3,4 milioane de clienți, ci și furnizor de soluții energetice.
Toate soluțiile dezvoltate de către E.ON – generare fotovoltaică, pompe de căldură, stații de încărcare, centrale termice în condensare sunt concepute pentru a crește confortul, independența energetică, reducerea emisiilor de carbon și optimizarea consumului de energie.
De exemplu, compania a instalat anul trecut 400 de sisteme de generare panouri fotovoltaice (PV) la clienții rezidențiali. De asemenea, compania este printre liderii pieței din România în privința proiectelor de generare PV pentru companii și instituții. Numai anul trecut au fost finalizate și predate la cheie 161 de centrale, până în prezent 359 fiind finalizate.
Totodată, compania este lider în tranziţia la noua eră a mobilităţii electrice, obiectivul fiind să sprijine oamenii, companiile, oraşele şi comunităţile cu soluţii de mobilitate accesibile, de încredere și prietenoase cu mediul înconjurător, inclusiv cu soluții integrate cu sisteme fotovoltaice. În 2023 au fost instalate 172 puncte de încărcare pentru mașini electrice și am ajuns astfel la un total de 428 de puncte de încărcare în România.
Compania s-a implicat în schimbarea obiceiurilor de utilizare a energiei prin diverse proiecte și campanii de informare, cum sunt Stația de Energie și despre-energie.ro, pentru a-și ajuta clienții să înțeleagă mai bine universul energiei și să adopte un comportament mai responsabil față de mediu.