ROCA Investments: Alexandru Airinei, Sustainability Manager – “Privim sustenabilitatea ca pe un ghid principal de reguli în toate deciziile noastre“

ROCA Industry, primul holding românesc de companii de materiale de construcții, parte din portofoliul ROCA Investments, a realizat recent un pas semnificativ în direcția dezvoltării sustenabile, prin lansarea primului Raport de Sustenabilitate al companiei.
Holding-ul deține direct și indirect, un număr de 8 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (producătorul român de uși destinate construcțiilor rezidențiale cu cea mai mare capacitate de producție), DIAL (producător de produse din fir metalic), și Electroplast, precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga prin intermediul BICO Industries.
Pentru a afla mai multe despre semnificația lansării Raportului de Sustenabilitate, provocările pe care le-a adus cu sine și viziunea ROCA Industry privind sustenabilitatea în industria materialelor de construcții am stat de vorbă cu Alexandru Airinei, Sustainability Manager, ROCA Investments.


– ROCA Industry a lansat recent primul său Raport de Sustenabilitate. Ne puteți spune ce a însemnat acest demers pentru companie?
Lansarea primului nostru raport de sustenabilitate marchează o etapă semnificativă pentru noi, dar și o călătorie plină de provocări. Această inițiativă implică coordonarea și unificarea eforturilor a patru companii distincte, fiecare cu identitatea și provocările sale specifice.
Dincolo de producția de materiale de construcții, este o provocare in sine sa colectezi si sa analizezi informatii calitative si cantitative pentru a evalua corect impactul asupra mediului și a comunităților. Am încercat să abordăm aceste provocări cu transparență, pentru a oferi o imagine autentică a progreselor și a obstacolelor întâlnite pe parcurs.
Fiecare companie în parte are propriile provocări legate de sustenabilitate, în funcție de tipurile de materiale produse și de procesele de fabricație. Am turnat fundatia unui proces prin care urmarim sa putem identifica mai usor acele soluții inovatoare care să aducă beneficii semnificative pentru mediu, sănătate și calitatea vieții dar care sa si pastreze viabilitatea si performanta companiilor.
Pentru a realiza acest raport, am colaborat strâns cu echipele din cadrul fiecărei companii, am învățat din provocările lor zilnice și am construit punți între discipline diferite pentru a oferi o imagine holistică a activităților noastre de sustenabilitate.

 – Ce angajament si-a luat Roca Industry in ceea ce privieste sustenabilitatea si care sunt obiectivele pentru perioada următoare?
Privim sustenabilitatea ca pe un ghid principal de reguli în toate deciziile noastre. Acest ghid poate fi privit ca pe un set de reguli de „bun simt”, unde urmarim sa folosim resursele naturale intr-un mod responsabil si cu cat mai putina risipa, iar energia consumata sa provina din ce in ce mai mult din surse regenerabile, fara a impacta negativ comunitatile din care facem parte. Mai mult, toate companiile din holding isi propun sa dezvolte produse inovatoare care nu doar îndeplinesc cerințele pieței, ci și aduc soluții pentru provocările mediului înconjurător.
Un nou mindset se conturează în fața noastră, în special în ceea ce privește managementul companiilor actuale, selecția noilor achiziții sau extinderea către noi piețe. În această etapă, direcțiile stabilite în cadrul strategiei noastre de sustenabilitate devin esențiale. Ne-am asumat că aceste decizii vor depăși sfera creșterii afacerii, reprezentând un pas hotărât către consolidarea angajamentului nostru activ în crearea unui viitor mai bun.
In contextul dezvoltării holdingului, un exemplu de provocare continua ar fi atingerea celor două obiective cheie legate de gestionarea deșeurilor și reducerea amprentei de carbon. Ne-am propus să reciclăm minim 70% din deșeurile de producție anual și să reducem emisiile de carbon cu 20% până în 2030. Aceste obiective necesită o evaluare și o recalibrare constantă pentru a rămâne relevante și eficiente pe măsură ce mediul înconjurător evoluează.
Provocarea majoră în acest context este mentinerea unei implicari constante și intransigentă în atingerea acestor obiective, în ciuda presiunilor externe sau fluctuațiilor de pe piață. Cu toate acestea, suntem hotărâți să navigăm cu încredere prin aceste provocări, să ne adaptăm și să redefinim strategiile pe măsură ce holdingul nostru se dezvoltă.

– Care sunt cei patru piloni specifici ai holdingului ROCA Industry pe care i-ați menționat în raport și cum vă vor ghida ei în strategia de sustenabilitate a companiei?
Am ales să ne structurăm strategia în jurul a 4 piloni specifici pentru a evidentia cat mai bine nevoile holdingului. Raportul de Sustenabilitate subliniază importanța acestor piloni – Business Sustenabil, Piață și Produse, Resurse-Energie și Climă, Oameni și Comunitate – care vor ghida strategia si abordarea noastră de sustenabilitate. Acești piloni reprezintă angajamentul nostru ferm față de dezvoltarea durabilă și responsabilă în industria românească.
Având în vedere background-ul antreprenorial al tuturor companiilor din holding, misiunea noastră de a dezvolta campioni regionali este plină de provocări. De aceea, susținerea acestei misiuni prin intermediul pilonilor strategici devine deosebit de importantă.
Subliniez că dezvoltarea celor patru piloni ai strategiei noastre de sustenabilitate are la bază o fundație solidă, nu reprezintă un început de la zero. ROCA Industry a implementat deja o serie de acțiuni semnificative, fie direct, fie prin intermediul companiilor sale. Aceste acțiuni reflectă prioritățile fiecărei companii, cuprinzând aspecte precum eficiența energetică, retehnologizarea, lansarea de produse noi sau implementarea unor structuri si politici de guvernanță performante. Aceste acțiuni alcătuiesc un fundament solid al angajamentului nostru.

– Care sunt principalele lectii deprinse in procesul de dezvoltare a strategiei și în lansarea primului Raport de Sustenabilitate?
După un an de la începerea acestui proces, raman cu 3 lectii valoroase legate de abordarea sustenabilității pe termen lung.
În primul rând, am învățat că alegerea unui partener adecvat este esențială. Colaborarea noastră cu Denkstatt România, o firmă de consultanță cu experiență vastă în managementul sustenabilității la nivel european, s-a dovedit a fi o mișcare castigatoare. Această colaborare nu doar că ne-a oferit îndrumare adecvată, dar ne-a permis să ne ancorăm strategia în realitățile industriale și în viziunea noastră de dezvoltare.
O a doua lecție importantă a fost faptul că fiecare companie din holding este unică, cu nevoi specifice. Abordarea one-size-fits-all nu poate funcționa în acest context diversificat. Am înțeles că trebuie să adaptăm și să personalizăm strategiile de sustenabilitate pentru fiecare companie, astfel încât să răspundă nevoilor și potențialului lor distinct.
În cele din urmă, am învățat că o strategie de sustenabilitate de succes nu poate exista separat de strategia generală a businessului. Am recunoscut că o astfel de strategie nu trebuie să fie doar un document separat, ci trebuie să se contopească cu obiectivele și direcția companiei în ansamblul său. Astfel, am reușit să identificăm sinergii și să ne asigurăm că obiectivele noastre de sustenabilitate se aliniază cu strategia noastră globală de dezvoltare.
Aceste lecții au influențat în mod semnificativ modul în care abordăm sustenabilitatea în cadrul ROCA Industry și au jucat un rol esențial în dezvoltarea unei strategii autentice și ancorate în realitățile businessului nostru. Astăzi, Raportul de Sustenabilitate nu doar reflectă eforturile noastre, ci și ilustrează abordarea noastră strategică, în căutarea poziției de lideri în industrie și a generării unui impact pozitiv în toate aspectele activității noastre.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.