Romania Meseriasa – campania care sustine invatamantul profesional din Romania

Banner Romania Meseriasa_1OMV Petrom a dat startul campaniei “Romania Meseriasa“, prin care isi propune sa aduca in atentia romanilor importanta educatiei profesionale, potentialul pe care il are tara noastra in aceasta directie si gasirea unor solutii pentru sustinerea sistemului de invatamant profesional. In cadrul campaniei va avea loc si Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, un proiect de educatie practica bazat pe ateliere de dezvoltare profesionala si personala pentru elevi si profesori de la cele mai cautate specializari. Astfel, in aceasta vara, Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei ia forma unui nou proiect educational OMV Petrom dedicat elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice si scoli profesionale din judetul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piata locala a muncii, proiectul sprijina cinci specializari adresate elevilor: frizer, croitor, bucatar, mecanic auto. Scopul Taberei Meseriasilor din Tara lui Andrei este sa vina in completarea programei scolare si sa ii ajute pe elevi sa fie mai pregatiti pentru piata muncii, dupa incheierea studiilor.

Mona_Nicolici_PetromTara noastra are nevoie de meseriasi – este un fapt pe care nu-l putem ignora. Ne propunem ca, prin aceasta campanie, sa identificam solutii alaturi de reprezentanti ai autoritatilor, dar si din mediul privat, acolo unde se resimte acum cel mai mult acest deficit de oameni calificati. Este vitala implicarea tuturor in sustinerea invatamantului profesional pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Aceasta campanie sustine directia pe care am urmat-o in ultimul an in strategia noastra de responsabilitate sociala, si anume cea a dezvoltarii tuturor, de la mic la mare, prin puterea educatiei”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

In acest an, un numar de 200 de elevi vor merge in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei unde vor invata mai multe despre meseria aleasa, prin ateliere practice, dar si de dezvoltare personala. Atelierele de dezvoltare personala includ cursuri de lucru in echipa, de prezentare in fata angajatorului si de responsabilitate civica. In cadrul atelierelor practice, elevii vor realiza un proiect specific meseriei lor, sub indrumarea unor mari specialisti din domeniu: Gabriel Onofrei, pilot auto, Dumitru Gherghiceanu, Drilling Manager OMV Petrom, Chef Cezar Munteanu, Hair Stylist-ul Cristi Pascu si designer-ul vestimentar Mirela Diaconu.

Fiecare liceu sau scoala participanta inclusa in program a avut oportunitatea de a inscrie in competitie nu doar elevi, ci si profesori. Din cele peste 85 de aplicatii, 40 de profesori au fost selectati pentru a-i insoti pe viitorii meseriasi in Tabara. Dincolo de participarea la activitatile dedicate elevilor, ei vor urma si cursuri de intelegere a adolescentului, oferite de Centrul National pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, precum si de compania YourWay. De asemenea, cei 200 de elevi din tabara vor fi evaluati vocational de o echipa de specialisti. Cei mai buni 20 de liceeni vor fi recompensati si cu o bursa lunara de studiu in valoare de 500 de lei, pe durata anului scolar 2015-2016.

O alta initiativa ce sprijina Romania Meseriasa este Scoala Petrolistilor, un proiect educational care consta in crearea claselor de invatamant profesional cu specializari in meseria de operator sonde si operator la extractia, tratarea, transportul si distributia gazelor. Proiectul se desfasoara in trei licee din Romania, in care OMV Petrom sustine si dotarile laboratoarelor, incepand cu anul scolar 2015-2016. Elevii inscrisi in cadrul acestor clase beneficiaza de bursa lunara si practica in cadrul companiei OMV Petrom. In urma absolvirii cursurilor cu o durata de 3 ani, elevii vor obtine o certificare recunoscuta la nivel european.

In cadrul campaniei „Romania Meseriasa”, OMV Petrom va demara un studiu care urmareste sa identifice nevoile reale ale companiilor cu privire la sectorul profesional, asteptarile meseriasilor cu privire la piata muncii, dar si dorintele elevilor care vor sa imbratiseze o meserie. In acelasi timp, studiul va lua in considerare si perceptia publicului larg in ceea ce priveste aceste categorii profesionale. Rezultatele studiului vor fi publicate in aceasta toamna.

Potrivit ultimelor date oficiale ale Institutului National de Statistica, la nivel national mai exista doar 134 de scoli care pot fi asociate invatamantului profesional si liceal specializat, in conditiile in care, in anii 1990, existau 1.306 de astfel de unitati scolare. Datele INS arata ca mai sunt inregistrate oficial doar 7 scoli profesionale, fata de cele 717 din 1992, numai 127 de unitati postliceale, fata de cele 379 din acelasi an de referinta si nu mai exista nicio scoala tehnica de maistri, in conditiile in care in 1992 fiintau nu mai putin de 210.

Romania Meseriasa vine in completarea actiunilor intreprinse de OMV Petrom in ultimii ani, de a sustine educatia din Romania. Numai anul trecut, OMV Petrom a sustinut prin proiectele sale educationale de responsabilitate sociala peste 58.000 de persoane.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.