ROMANIAN ESG SUMMIT: CLAUDIA GRIECH -Director General al E.ON Energie România: „Sustenabilitatea vine cu un cost, iar impactul investițiilor se vede mai încolo”

Romanian ESG Summit, organizat de echipa CSRmedia.ro pe data de 7 Noiembrie, s-a dovedit a fi nu doar un eveniment, ci o Platformă de Conectare a liderilor de companii și a liderilor de opinie, a companiilor cu viziune comună pentru a transforma conceptele ESG în acțiuni concrete.

Evenimentul a adus împreună lideri din industrii diferite, precum #PENNY, #EON, #SchneiderElectric, #CocaColaHBC, #UrsusBreweries, până la întreprinderi de familie precum #Transavia, sau specialiști din domeniul sustenabilității, pentru a discuta și explora modalități inovatoare de a aborda provocările legate de durabilitatea afacerilor.

Banner Catalogul Faptelor Bune - 2025

Obiectivul principal al Summit-ului a urmărit promovarea dialogului și schimbului de cunoștințe privind reglementările în direcția ESG, decarbonizarea afacerilor, finanțele verzi, investițiile sustenabile în retail, tehnologia inovatoare, raportarea și transparența în business.

Evenimentul – unic pe piața sustenabilității prin gama diversă de industrii reprezentate, a cuprins atât Paneluri de Discuții, cât și Interviuri și Prezentări de la renumiți Specialiști în domeniul Sustenbilității.



Redăm mai jos, pe rând, declarațiile Speakerilor prezenți pe scena #RomanianESGSummit:



CLAUDIA GRIECH, Director General al E.ON Energie România: „Sustenabilitatea vine cu un cost, iar impactul investițiilor se vede mai încolo”



„Avem la nivelul grupului principiile de ESG ca parte a procesului de luare a deciziilor, de planificare, de raportare. Publicăm Raportul de Sustenabilitate încă din 2019.  Dacă ar fi să localizez puțin discuția la România și la întrebarea dacă s-a întâmplat ceva în ultimii doi ani, aș spune că se simte „o trezire” a României în această direcție. Și cred că ne-a ajutat puțin și perioada asta de pandemie sau faptul că trăim cu realitatea războiului la granițe. Cred că noi, ca umanitate, suntem mult mai preocupați de starea de bine, de sănătatea noastră, de sănătatea planetei, începem să realizăm niște lucruri.

Cum spuneam, suntem la cafeaua de dimineață în acest domeniu, dar e bine că începe să se întâmple. În ultima perioadă companiile și clienții rezidențiali chiar au început să fie mult mai preocupați de sursele regenerabile de energie.  

Trebuie  să fim onești și să spunem că sustenabilitatea vine cu un cost,  dar cu un cost pe care  companii precum E.ON sunt dispuse să-l plătească.  Impactul se vede într-adevăr, cumva un pic mai încolo.  Dar este adevărat că el vine la un moment dat.

Trebuie să fii dispus să faci investiții, indiferent că vorbim despre investiții în cyber security sau investiții în tehnologie, investiții în înverzirea portofoliului de energie, în cazul nostru.  Dar cumva cred că în timp aceste lucruri se dovedesc a fi apreciate pentru clienți. Noi avem studii pe care le facem la nivelul României, și există clar acolo un un trend în care lumea spune că devine tot mai preocupată de sustenabilitate și se așteaptă ca furnizorii de energie să aibă un rol activ în această direcție. Așa că,  în perspectiva mea, spun că cu puțină răbdare și cu înțelepciune,  trebuie să fim convinși că strategia pe care am adoptat o este cea corectă. Se va dovedi în timp. 

Cred că cea mai mare provocare pe care o avem noi în România este cea de mentalitate și cât de dispuși suntem să îmbrățișăm ideea de sustenabilitate. Și acum, ca să spun strict din domeniul  furnizorilor de energie, din 2010 – 2012 tot încercăm să împingem soluții de eficiență energetică în piață. Și a fost nevoie de criza din energie ca să ajungem, ca să nu mai fim noi cei care împing soluțiile în piață, ci să existe un impuls din partea din partea pieței, o cerere foarte mare.  Întotdeauna furnizorii de energie au fost urâți în momentul în care au spus că trebuie să ne reducem consumul de energie.

Noi vibrăm structural la momente când  un consum eficient însemna tremurat de frig în case și așa mai departe. Dar cred că a educa lumea că un consum eficient înseamnă doar un consum rațional și o utilizare rațională a resurselor este câștigul pe care putem să îl avem.

Suntem singurii responsabili pentru viitorul nostru și al planetei și, în consecință, trebuie să acționăm acum”.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Îți mulțumim pentru feedback!