Romanian ESG Summit, organizat de echipa CSRmedia.ro pe data de 7 Noiembrie, s-a dovedit a fi nu doar un eveniment, ci o Platformă de Conectare a Liderilor și a Companiilor cu viziune comună pentru a transforma conceptele ESG în acțiuni concrete.
Evenimentul a adus împreună lideri din industrii diferite, precum #Orange, #PENNY, #EON, #SchneiderElectric, #CocaColaHBC, #UrsusBreweries #Danone, #BCR, #Rompetrol până la întreprinderi de familie precum #Transavia, sau specialiști din domeniul sustenabilității, pentru a discuta și explora modalități inovatoare de a aborda provocările legate de durabilitatea afacerilor.
Obiectivul principal al Summit-ului a urmărit promovarea dialogului și schimbului de cunoștințe privind reglementările în direcția ESG, decarbonizarea afacerilor, finanțele verzi, investițiile sustenabile în retail, tehnologia inovatoare, raportarea și transparența în business.
Evenimentul – unic pe piața sustenabilității prin gama diversă de industrii reprezentate, a cuprins atât Paneluri de Discuții, cât și Interviuri și Prezentări de la renumiți Specialiști în domeniul Sustenabilității.
Redăm mai jos INTERVIUL cu Daniel Gross – CEO PENNY, realizat de Ioana Ciurlea pe scena #RomanianESGSummit:
- Cum integrați conceptele ESG în strategia de afaceri și în cultura organizațională ?
În primul rând, bună dimineața și mulțumesc mult pentru invitație. Mă bucur să fiu aici pe scenă, pentru că tema e foarte, foarte aproape de sufletul meu. Și noi, la PENNY am integrat-o demult în ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi. Dar asta nu este pentru noi o temă separată, ci e parte a strategiei. De altfel, la noi strategia pe termen lung are șapte piloni, unul dintre ei fiind chiar Sustenabilitatea. În 2015 am început certificarea ISO 50001 pentru eficiența energetică. În 2017 am lansat primul Raport de Sustenabilitate GRI, chiar înainte să apară criza.
De altfel, eu cred că sustenabilitatea cu siguranță nu este un cost. Presupune, într-adevăr, investiții, dar eu la bază sunt un om de finance și vă pot spune că toate investițiile pe care le am făcut în anii ăștia sunt cu un ROI (Return of Investments), foarte, foarte bun. Și asta fără să calculăm return-ul ăsta foarte accelerat venit din creșterea prețurilor la energie.
- Uitându-vă acum în spate la toți anii ăștia în care v-ați ocupat de sustenabilitate ca parte a strategiei de afaceri, până la urmă, puteți să vă gândiți la un progres notabil sau o reușită care a venit de pe urma în urma implementării sustenabilității?
Raportul nostru de Sustenabilitate de anul acesta are 254 de pagini. Tocmai ce l-am lansat pentru anul 2022. Dar sigur sunt niște proiecte care sunt mai aproape de sufletul meu. Noi avem Strategia de Sustenabilitate bazată pe trei piloni: Sortimentul sustenabil, Energie, Resurse și Climă și Angajați și Comunitate. Și poate aș putea să dau câte un exemplu din fiecare dintre cei trei piloni. Cel mai important la Sortiment Sustenabil este proiectul 3RO-TripluRO. Am început să lucrăm la el de ceva timp, din 2020 și cred că acolo este partea unde atingem cel mai mult, pentru că e aproape de core – businessul nostru, atingem cel mai mult sustenabilitatea, atât în ceea ce privește reducerea amprentei de dioxid de carbon, cât și crearea de valoare în comunitate. La Energie, Resursă și Climă – în al doilea pilon, ne mândrim că în 2021 am avut cea mai verde clădire comercială din Europa Centrală și de Est – este magazinul PENNY Otopeni, după certificarea BREEAM, iar în 2022 am primit tot BREEAM pentru depozitul de la Filiași, certificarea BREEAM Outstanding fiind, la momentul respectiv, cea mai verde clădire industrială din lume.
Suntem foarte, foarte atenți la tot ce înseamnă consum de energie, nu numai consum, ci și risipă de energie.
Iar, în al treilea pilon – la Angajați și Societate, sunt multe. Suntem Top Employer în zona de angajați și, sigur, angajații sunt cei care aduc performanțele PENNY. Noi spunem că succesul PENNY pornește de la oameni. Nu doar că o spunem, chiar și o credem.
Tocmai am lansat acum Liga Punctelor PENNY. Încă este în desfășurare și până în momentul de față am reușit, prin intermediul clienților noștri, să ajutăm peste 600 de cluburi de copii cu echipamente sportive pentru antrenamente.
Dar sunt foarte, foarte multe proiecte și în zona de responsabilitate socială.
Bugetul în anul 2023 este undeva la 1,2 milioane de euro doar pe responsabilitate socială.
- Cum îl convingeți pe un angajat de-al dumneavoastră că sustenabilitatea ar trebui să fie, să facă parte din firescul vieții noastre?
Cel mai simplu este să nu-i spui sustenabilitate, ci să-i spui grijă. Grijă față de un coleg, grijă față de vecinătate, pentru că e mai aproape decât comunitatea, grijă față de mediu, în general.
- Ați vorbit mai devreme despre proiectul 3RO. Cum a pornit acest proiect?
Clienții români – și asta vedem de mult timp, ne spun că ar prefera să cumpere românește atâta timp cât marfa este competitivă, adică prețurile sunt la nivelul celorlalte, dar la preț egal preferă românesc. Și atunci ne-am dus în direcția asta și, oarecum paradoxal, noi eram deja la momentul respectiv pe la 85% furnizori înregistrați în România, aveam deja peste 60% produse fabricate în România, dar lipsea ceva. Ne dădeam seama că foarte multe dintre produsele pe care le puneam pe raft, de fapt, cea mai mare parte a valorii adăugate nu era la noi în țară. Și atunci banii nu se întorceau la noi, se duceau în afară. Pe lângă partea de deficit despre care se tot vorbește, în esență, fiecare produs care nu este produs integral vertical în România creează valoare în altă parte. Și am plecat de acolo, am făcut o scanare și ne-am dat seama că sunt foarte multe articole pe care nu le avem.
3RO – Triplu RO înseamnă că un produs are ingredientul principal din România, orice formă de procesare e pe teritoriul României și, evident, ambalarea finală tot în România.
Deci, practic, de la ingredientul principal până la raft produsul nu părăsește niciodată teritoriul României. Astfel, este mai scurt lanțul de aprovizionare, mai sustenabil, pentru că este mai puțin dioxid de carbon consumat, aduce valoare adăugată în comunitate – banii se întorc la noi, pentru că fiecare ban pe care-l creăm în comunitate este cumva cheltuit, se întoarce circular – dar în direcția creării de valoare. Iar ca efect secundar, tot sustenabil până la urmă, dacă e să ne gândim economic sustenabil, dacă lucrurile s-ar reuși la un nivel mai mare, cu siguranță am vorbi și de o balanță comercială cu deficit mai mic.
- Ce inițiative ați avut la Penny în direcția reducerii amprentei de mediu și ce obiective aveți?
Pe partea de Sortiment Sustenabil cea mai important inițiativă este 3RO. În zona de Energie, Climă și Resurse, este foarte importantă partea de certificare BREEAM, pentru că avem obiectiv până în 2030 să reducem cu 30% tot consumul la nivel de REWE Group, 30% reducere incluzând expansiunea, deci practic net mult mai mult. Avem iarăși, legat de amprentă – e o discuție foarte prezentă, acuma, sunt investițiile în sistemul de garanție-returnare unde, doar anul trecut și anul acesta avem 21 de milioane de euro investite în partea de mașini de colectare și unde eu cred că dacă lucrurile o să fie implementate, o să vedem lacuri și păduri cu mai puține PET-uri.
- Care este viziunea companiei pe termen lung?
Noi ne-am propus să fim de-ai locului, să fim cât mai aproape de comunitate și de asta noi o să acționăm toate în toate cele trei direcții. Sortiment cât mai aproape de casă, să fim cât mai curați și integrați în locul în care trăim. Curați, vorbesc curați cu mediul, astfel încât să ne placă acolo. Și desigur, n-am menționat -să participăm la susținerea celor care au nevoie de ajutor în comunități.
- Pe finalul discuției, un îndemn pentru cei care sunt în sală!
Pentru ca lucrurile să se întâmple, important este să CREZI că poți să le faci, deja ai 50% făcut, și de asta recomandarea mea este să credem că sustenabilitatea este parte din noi și noi suntem parte din sustenabilitate.
Mulțumesc foarte mult!