Romanian ESG Summit, organizat de echipa CSRmedia.ro pe data de 7 Noiembrie, s-a dovedit a fi nu doar un eveniment, ci o Platformă de Conectare a liderilor și a companiilor cu viziune comună pentru a transforma conceptele ESG în acțiuni concrete.
Evenimentul a adus împreună lideri din industrii diferite, precum #Orange, #PENNY, #EON, #SchneiderElectric, #CocaColaHBC, #UrsusBreweries #Danone, #BCR, #Rompetrol până la întreprinderi de familie precum #Transavia, sau specialiști din domeniul sustenabilității, pentru a discuta și explora modalități inovatoare de a aborda provocările legate de durabilitatea afacerilor.
Obiectivul principal al Summit-ului a urmărit promovarea dialogului și schimbului de cunoștințe privind reglementările în direcția ESG, decarbonizarea afacerilor, finanțele verzi, investițiile sustenabile în retail, tehnologia inovatoare, raportarea și transparența în business.
Evenimentul – unic pe piața sustenabilității prin gama diversă de industrii reprezentate, a cuprins atât Paneluri de Discuții, cât și Interviuri și Prezentări de la renumiți Specialiști în domeniul Sustenabilității.
Redăm mai jos, pe rând, declarațiile Speakerilor prezenți pe scena #RomanianESGSummit:
Tulia CĂȘVEAN, Transavia – „Nu se mai poate profitabilitate fără sustenabilitate în vremurile în care trăim”
În Transavia noi nu avem un departament de sustenabilitate sau pe cineva angajat pentru sustenabilitate. Avem 2400 de angajați în sustenabilitate pentru că am internalizat deja faptul că, fără o implementare impecabilă, niciun fel de strategie nu dă rezultate.
Suntem o companie românească care și ea a furat startul. Pentru că pentru noi ESG este ceva ce noi facem înainte de a avea acest acronim și de a avea acest nume, facem cumva, dacă aș putea să restrâng lucrurile – exact așa cum trebuie. Iar asta înseamnă că avem grijă de oameni. Atât angajații noștri, cât și consumatorii sau comunitățile în care noi suntem prezenți. Aveam grijă de mediu, avem grijă de animale pentru că suntem liderul pieței în carne de pui și tratăm bunăstarea cu mare seriozitate pentru animalele noastre Și, desigur, avem grijă la modul în care conducem compania.
Suntem o companie de familie, în care știm că fără profit nu putem să fim sustenabili.
În primul și în primul rând trebuie să existăm ca entitate, după care să avem resurse să finanțăm investiții prin care de fapt, să avem grijă atât de mediu, cât și de oameni, de animale și așa mai departe. Spuneam că facem de foarte mult timp lucrul acesta. Primul raport de sustenabilitate pe care l-am publicat a fost în 2019. Între timp, am publicat în fiecare an. Practic, suntem singurii din sector care au publicat în mod transparent acest raport de sustenabilitate și, mai mult decât atât, ne-am asumat o serie de ambiții și obiective foarte, foarte ambițioase. Fiind singura companie românească co-semnatară a Codului de conduită al Uniunii Europene pentru practici responsabile comerciale și de marketing.
În ultimii doi ani. Ce s a schimbat pentru noi? Cred că atenția la ceea ce contextul socio economic și mediul extern ne-a obligat să dăm mult mai multă atenție energiei verzi și am făcut cea mai mare investiție în energie verde din sectorul alimentar din Romania, din fonduri proprii.
„Avem o politică numită Zero-Pierderi, care înseamnă că avem grijă de orice fel de resursă”
Nu se poate sustenabilitate fără profitabilitate în timpurile în care trăim. Cu siguranță nici invers. Nu se mai poate profitabilitate fără sustenabilitate. Transavia este dovada vie că sustenabilitatea și succesul economic pot merge mână în mână.
După ce am investit constant undeva la 25, 30 de milioane de euro an de an, cel puțin în ultimii zece ani, anul trecut am înregistrat cea mai bună profitabilitate din toți cei 32 de ani de existență, o profitabilitate care ne plasează în topul profitabilității la nivel național, în sector, dar și la nivel european. Și nu am făcut asta prin creșteri de prețuri, pentru că prețurile sunt reglate de piață. Am făcut asta prin disciplină și prin partea de sustenabilitate pe care o implementăm zi de zi, prin respectul față de muncă și față de resurse pe care le avem. Avem o politică numită politica zero-pierderi. Care înseamnă că avem grijă de orice fel de resursă pe de-o parte, și -pe de altă parte, avem un ecosistem circular. Suntem singurii din sector, care dețin și o fabrică de făinuri proteice în care produsele secundare, de la ferme și de la abatorizare ajung și se transformă în făinuri proteice pe care le folosim atât pentru fertilizarea terenurilor pe care noi cultivăm cerealele pentru hrana puiului, reducând astfel impactul, având grijă și de biodiversitate.
Folosim și îngrășământ de sinteză pentru a completa acolo unde este cazul, însă avem grijă de pământ, avem grijă de apă, avem stații de epurare. Iar în acest mod practic avem zero-pierderi. Anul trecut am avut o rată de peste 99,5% de valorificare a deșeurilor, ceea ce înseamnă foarte, foarte mult”.