Romanian Software: Trei metode de implicare sociala fara costuri

Reprezentantii companiei Romanian Software au realizat un material prin care sunt specificate, detaliat, metodele prin care oricine se poate implica in proiecte sociale. Cei care vor sa acorde  sprijin celor cu o situatie materiala precara, si nu numai, o pot face prin mai multe metode. Redirectionarea a 2% din impozitul pe venit si cei 20% din impozitul pe profit, alaturi de posibilitatea companiilor de a angaja personal cu dizabilitati sau achiziona produse/servicii de la unitati protejate sunt cateva dintre acestea. Pentru a intelege pasii care trebuie facuti, fiecare metoda in parte a fost detaliata astfel:

* Redirectionarea a 2% din impozitul pe venit catre o entitate non profit: Daca obtineti venituri din activitati independente (PFA, profesii libere sau venituri din cedarea drepturilor de autor), din chirii sau activitati agricole, completati Declaratia 200 cu datele personale si sectiunea III cu detaliile entitatii careia doriti sa-i redirectionati cei 2% din impozitul datorat. Informatiile de care aveti nevoie pentru a completa declaratia sunt: denumirea completa a entitatii non profit, codul de identificare fiscala al acesteia si contul IBAN. Suma reprezentand 2% din impozit nu este necesar sa fie completata, putand fi calculata si virata de catre organul fiscal. Formularul se completeaza cu majuscule, in doua exemplare din care unul ramane la contribuabil si se depune la registratura organului fiscal sau se trimite acestuia prin scrisoare recomandata. Daca obtineti venituri din salarii veti completa, pentru redirectionarea celor 2% din impozitul pe venit, Declaratia 230, cu aceleasi informatii – datele personale si detaliile entitatii nonprofit, asa cum sunt descrise mai sus. Termenul de depunere a declaratiilor 200 si 230 este 25 mai 2013 pentru veniturile obtinute in anul 2012.

Unde puteti dona cei 2%? In primul rand trebuie sa va ganditi ce vreti sa schimbati, cum vreti sa ajutati, cu cine solidarizati. Sondajele arata ca in anii trecuti o treime dintre romanii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit au optat pentru unitati de cult (biserici), apoi, in proportii mai mici, pentru SMURD si alte fundatii. Puteti opta sa sustineti fundatii care promoveaza drepturile omului, drepturile animalelor, educatia, care lupta pentru constientizare si gasirea solutiilor in cazul bolilor incurabile, pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati.

* Sponsorizari in limita a 20% din impozitul pe profit sau 3 ‰ din cifra de afaceri: Daca aveti un business de succes si la finele perioadelor fiscale rezulta din evidentele contabile profit datorat, atunci o parte din suma pe care o veti plati oricum la bugetul de stat va putea fi redirectionata astfel: sub forma sponsorizarii, pentru sustinerea activitatii unor entitati non profit, cu respectarea prevederilor Legii nr. 34/1994 privind sponsorizarea, sau sub forma burselor private pentru sustinerea unor proiecte de educatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 376/2004 privind bursele private.

* Angajarea persoanelor cu handicap sau achizitia de bunuri sau servicii de la unitati protejate autorizate: Daca detineti sau sunteti decision maker intr-o companie cu un numar mai mare de 50 salariati, aveti obligatia, potrivit articolului 78 din Legea 448/2006, sa angajati persoane cu handicap in proportie de 4% din efectivul de salariati. In cazul in care oligatia nu este indeplinita, puteti opta intre plata unei contributii lunare la fondul pentru persoane cu dizabilitati, egala cu jumatate din salariul minim garantat pentru fiecare persoana cu dizabilitati pe care ar fi trebuit sa o angajati, sau sa achizitionati produse sau servicii de la unitati protejate autorizate.

De exemplu o companie cu 200 salariati are obligatia sa angajeze opt persoane cu dizabilitati. Ca alternativa va plati la bugetul de stat 3.000 lei lunar sau poate achizitiona, in suma echivalenta cu contributia datorata, produse sau servicii de la unitati protejate autorizate. Nevoia de incluziune socio-profesionala a unui tanar cu dizabilitati este aceeasi cu nevoia de integrare a fiecaruia dintre noi, poate chiar mai acuta, dar daca totusi nu puteti acorda aceasta sansa, mai puteti face ceva, aveti posibilitatea sa oferiti sprijin acestei categorii prin achizitionarea de produse sau servicii prestate de persoanele cu dizabilitati in cadrul unitatilor protejate. Unitatile protejate (UP) autorizate pot fi verificate pe website-ul Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.