Romanii, electronicele stricate si colectarea selectiva

Peste 30% dintre romanii din mediul urban mare detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice defecte (DEEE), iar aproximativ 25% dintre ei detin becuri nefunctionale, arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown la solicitarea Asociatiilor ECOTIC si Recolamp.

Motivele principale pentru care romanii pastreaza in locuinte DEEE-urile sunt: intentia de a le repara (27%); nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (25%); nu au avut timp sa se ocupe de ele (21%); nu exista facilitati de debarasare in zona in care locuiesc (11%).

In ceea ce priveste motivele pentru care persoanele din mediul urban s-ar debarasa de electronicele stricate, acestea sunt la nivel declarativ: protectia mediului (27%); eliberarea de spatiu in gospodarie (21%); existenta unor puncte de colectare in proximitate (14%); reduceri de pret la achizitionarea unor noi produse (13%).

La nivelul populatiei din mediul urban peste 65% nu cunosc despre existența unui punct de colectare selectiva a DEEE-urilor. La nivelul colectarii selective, indiferent de tipurile de deșeuri, peste 60% colecteaza selectiv anumite produse, in timp ce 40% nu sunt preocupați de aceasta activitate ca urmare a lipsei infrastructurii in proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).

Studiul efectuat anul acesta si-a propus sa analizeze in detaliu gradul de informare si modalitatile prin care populatia se debaraseaza de DEEE-uri si sursele de iluminat. O mare parte din oameni nu sunt inca constienti de impactul negativ al unei gestionari necorespunzatoare a acestor tipuri de deseuri asupra sanatatii si mediului. In acest context, vom continua sa dezvoltam campanii de constientizare si colectare in mediul urban si rural in vederea formarii unei mentalitati noi a cetatenilor romani fata de protectia mediului si revalorificarea resurselor, precum și responsabilizarea Autoritatilor Publice Locale in managementul deseurilor. (Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC)

Stim acum ca 70% dintre gospodarii dețin cel putin un bec economic, in timp ce 25% dintre gospodarii detin un bec economic ars. Asteptam aceste deseuri in „Colturile verzi” sau, acolo unde exista, in punctele de colectare municipale. Sau, daca este mai comod, la magazinele care vand becuri si tuburi fluorescente. Cel mai important este ca aceste deseuri sa nu ajunga la gunoi. Ele contin substante care nu au ce cauta acolo”(Raul Pop, Director General RECOLAMP)

Studiul ”Dotarile din gospodarii cu echipamente electronice si atitudinea populatiei fata de echipamentele electronice uzate” a fost realizat in perioada 12 – 20 septembrie 2011. Cei 800 de respondenti sunt persoane cu putere de decizie, avand varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, care provin din mediul urban. Studiul, ajuns la cea de-a patra editie in acest an, reprezinta singurul demers de acest gen efectuat in Romania.

Despre ECOTIC
ECOTIC este organizatia colectiva de gestionare a DEEE din domeniul IT&C si al electronicelor de consum. Incepand cu anul 2007, ECOTIC a amplasat in tara peste 400 de containere destinate colectarii selective a DEEE. Volumul de deseuri colectate de ECOTIC in cei 5 ani de activitate este de peste 30.000 de tone, echivalentul a 60.000 de frigidere, 30.000 de masini de spalat, 500.000 de calculatoare si monitoare, 200.000 de televizoare si 500.000 de imprimante si copiatoare. Cantitatea colectata de catre ECOTIC reprezinta aproximativ 30% din totalul de DEEE-uri colectate la nivel national.

Despre Recolamp
Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor, ce are ca membri fondatori companiile General Electric, Osram si Philips. Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de surse de lumina, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.