ROMBAT faciliteaza reintegrarea fostilor detinuti in societate

ROMBAT-ONISIM  (2)Compania ROMBAT a semnat un parteneriat cu Centrul ONISIM din Bistrita, prin care a pus la dispozitie un teren de trei hectare pentru un program ce vizeaza reintegrarea fostilor detinuti in societate. Acestia vor obtine calificare de munca in domeniul agricol, administrand si ingrijind terenul, dar si in cel al constructiilor dupa ce vor ridica sere ecologice. Centrul ONISIM va pregati astfel beneficiarii pentru munca in domeniul agricol si le va oferi oportunitati de angajare in urmatorii ani. In cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de calificare profesionala: partea teoretica se va desfasura in spatiile ROMBAT-ONISIM  (1)Centrului ONISIM, iar partea practica pe terenul pus la dispozitie de ROMBAT.

Ioan Repede, Director General al ROMBAT“Fostii detinuti sunt oameni care nu doar ca isi doresc reintegrarea sociala, insa vor sa revina in campul muncii si sa duca un trai decent. Problema este ca nu reusesc sa obtina locuri de munca si sa se faca utili in societate, iar noi ne dorim sa le oferim aceasta oportunitate. Prin terenul pe care il punem la dispozitie bistritenilor, acestia se vor putea califica profesional si vor putea avea o viata normala, asa cum merita”, a declarat Ioan Repede, Director General al ROMBAT.

Partea practica a programului de reintegrare sociala a inceput in luna septembrie a acestui an, timp in care s-a curatat terenul de buruieni, salcii si tufe crescute in ultimii ani, apoi s-a curatat livada de meri de crengile uscate. La sfarsitul acestei luni vor fi smulse radacinile pomilor uscati cu un buldozer. De asemenea, s-a achizitionat necesarul de lemn si cherestea pentru amenajarea unor tarcuri pentru iepuri crescuti in conditii bio, urmand ca in aceasta toamna tarcurile sa fie populate.

La finalul fiecarui stagiu de pregatire o parte din personalul format va ocupa locurile de munca create, iar ceilalti vor fi ajutati sa isi gaseasca un loc de munca pe piata muncii din Romania.

Potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, rata de recidiva este ingrijoratoare: se estimeaza ca intre 60% si 80% din totalul populatiei carcerale din Romania revine, mai devreme sau mai tarziu, in penitenciar pe fondul acestor probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.