Rompetrol a plătit anul trecut la bugetul de stat taxe totale de 1.72 miliarde USD

Rompetrol a publicat Raportul de Sustenabilitate al Grupului, cu o analiză detaliată a performanţei de mediu, socială şi de guvernanţă (ESG) a Grupului, cu detalierea activităţii unor companii relevante pentru întregul lanţ valoric, şi care intră în sfera de aplicare a directivei privind raportarea de sustenabilitate, inclusiv a companiilor listate la bursă – Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services, dar şi a altor entităţi din România, Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova. Raportul este auditat de EY.

Raportul ilustrează angajamentul Grupului faţă de practicile de sustenabilitate, cuprinzând aspecte precum eficienţa energetică, reducerea emisiilor şi gestionarea deşeurilor, cu accent pe siguranţa la locul de muncă, conduită etică, diversitate, dezvoltarea talentelor, sprijin pentru comunităţi – ca elemente centrale ale strategiei de sustenabilitate a KMG International. 

Câteva performanțe și cifre cheie ale anului 2023:

Oameni

  • Numărul mediu de angajați în Grup este 5.358 (30% femei, 70% bărbați)
  • 3.539 în România, 5 generații de specialiști în peste 200 de tipuri de profesii
  • Numărul mediu de ore de formare profesională raportat la numărul total de angajați din grup a fost de 16,69 (24% creștere față de 2022)
  • 97,78% din total personal în Romania sunt angajați locali.

Comunitate
Rompetrol continuă să sprijine comunitățile locale, investind peste 1.5 milioane USD în proiecte de sănătate, protecția mediului, educație și cultură, de exemplu – echiparea elicopterelor medicale SMURD, investiții majore în Centrul Medical Năvodari, Festivalul Internațional George Enescu, campanii de plantări la nivel național.

Siguranță
Siguranța este prioritară în derularea operațiunilor Rompetrol, respectăm reglementările, standardele și legislația privind siguranța la locul de muncă, și continuăm să oferim training oamenilor noștri, pentru a ne desfășura activitatea într-un mediu sigur.
Obiectivele companiei rămân – 0 fatalități, LTIR 0, TRIR 0.

Mediu
Grupul este aliniat cerințelor europene și respectăm legislația de mediu, precum și standardele din industrie, iar rafinăriile noastre dețin autorizații integrate de mediu.
De-a lungul anilor, datorită investițiilor în tehnologie și proiecte de mediu, nivelul emisiilor a fost redus constant iar indicele de performanță energetică (EII) îmbunătățit.
EII pentru 2023 a fost de 101,3 (comparativ cu 119,5 în 2010). Acest indicator este esențial în identificarea domeniilor pentru optimizarea energetică și reducerea amprentei de mediu.

Deșeuri
În 2023, Rafinăria Petromidia a demonstrat un angajament puternic față de sustenabilitatea mediului prin practicile sale de gestionare a deșeurilor, cu 95% din totalul deșeurilor generate trimise pentru recuperare, iar restul de 5% eliminate (o îmbunătățire față de 2022 când 92% din deșeuri au fost recuperate).

Piața
Rafinăria Petromidia a procesat 5,01 milioane tone țiței și alte materii prime, din care a vândut pe piața din România peste 2,8 milioane tone produse petroliere. Rafinăria Vega, care funcționeză ân deplină sinergie cu rafinăria Petromidia, a procesat peste 474 mii tone de materii prime.
La nivel de Rompetrol Downstream vânzările de carburant s-au realizat prin peste 1100 puncte de distribuție, către clienți persoane fizice și juridice.
Total taxe plătite la bugetul de stat al României în 2023: 1.72 miliarde USD.

Proiecte cheie

  • Rompetrol a instalat stații de încărcare de 300kW la 11 stații CODO de-a lungul autostrăzii Sibiu-Nădlac A1
  • Studiile de fezabilitate pentru o fabrică bioetanol cu capacitatea de 50.000 de tone, și o fabrică de biodiesel cu capacitatea de 60.000 tone au fost finalizate.

Gradul de finalizare al construcției centralei de cogenerare la sfârșit de 2023 a fost de 80%, aceasta va genera aprox. 80 MWh de energie electrică, din care aprox. 60-70 MWh pentru a acoperi integral necesarul de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Raportul de sustenabilitate pentru 2023 respectă standardele Iniţiativei Globale pentru Raportare (Global Reporting Initiative – GRI) şi ghidul voluntar IPIECA pentru industria de petrol şi gaze, precum și Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Naţiunilor Unite.
Puteți citi integral Raportul de Sustenabilitate 2023 pe www.rompetrol.com

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.