Salvati Copiii: Cati bani cheltuie statul roman pentru copiii din Romania?

Salvati Copiii Romania - Seminarul National Bugetul public alocat copiilorOrganizatia Salvati Copiii a lansat, cu sprijinul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati, din Senatul Romaniei, cercetarea „Bugetul public alocat copiilor”, in incercarea de a raspunde la intrebarea Cati bani cheltuie statul roman pentru copiii din Romania? Alocarile bugetare destinate copiilor si respectarii drepturilor acestora nu pot fi detectate cu usurinta in bugetul Romaniei. Studiul Salvati Copiii are in vedere trei tipuri de cheltuieli, pe care statul le aloca pentru educatie, sanatate si asistenta sociala.
Cercetarea privind bugetul copiilor arata ca insuficienta resurselor alocate de la nivel central pentru aceste trei domenii ii face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili. Mai mult, formula de finantare face ca bugetele alocate pentru aceste domenii sa fie influentate de bunavointa autoritatilor locale sau de capacitatea financiara a acestora, si nu de nevoile resimtite in comunitate. Toate institutiile 2Salvati_Copiiicare se ocupa de drepturile copilului si de finantarea invatamantului depind de resursele alocate de la nivel central.

„In acest moment, aplicarea legislatiei din domeniile invatamantului, sanatatii si asistentei sociale este mai curand dependenta de finantele publice. Alocarile destinate acestor domenii sufera fluctuatii importante de la un an la altul. De multe ori, nu sunt asigurate resursele necesare pentru indeplinirea obligatiilor ce revin autoritatilor locale si centrale in aceste domenii. Analizarea bugetului copiilor poate face trecerea de la o abordare financiar-contabila, la una centrata pe intelegerea efectelor pe care politicile publice le au asupra copiilor. Un astfel de demers poate sa ghideze autoritatile in gasirea si aplicarea celor mai eficiente masuri care sa conduca la asigurarea drepturilor copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.

In ultimii 6 ani, cheltuielile pentru invatamant, exprimate ca procent din bugetul general consolidat, au suferit variatii, fapt care denota o impredictibilitate a investitiei statului in educatie. Astfel, in 2008, statul a cheltuit in acest sens 11,48% din bugetul general consolidat, in timp ce in 2014 efortul a fost de 9,14%. Anul 2013 a adus cel mai redus nivel al cheltuielilor pentru educatie, Salvati Copiiide numai 8,06% din bugetul general consolidat.

In contextul descentralizarii, cheltuielile medii pentru educatie, cu impact direct asupra beneficiarilor de invatamant preuniversitar, efectuate exclusiv din bugetul de stat, fara a cuprinde transferurile catre autoritatile locale (sub forma sumelor defalcate din TVA sau a altor tipuri de subventii) a scazut de la 363,88 lei/beneficiar in 2008, la 139,36 lei/beneficiar in 2014.

La nivel local, datele privind executiile bugetare detaliate pentru fiecare categorie de beneficiari ai sistemului educational nu sunt disponibile. Datele analizate de Salvati Copiii arata ca, in anul 2008, in topul alocarii banilor pentru educatie se afla Salvati_CopiiiBucurestiul, care a cheltuit 5.262 lei/an/beneficiar, in timp ce judetul Constanta a avut cea mai mica suma medie cheltuita – de 2.914 lei/an/beneficiar.

In 2014, cheltuielile medii cresc (date fiind descentralizarea si efectele castigarii drepturilor salariale in instanta), iar Bucurestiul continua sa aiba cea mai mare suma medie cheltuita pentru invatamant (5.667 lei/an/beneficiar), insa si judetele Cluj si Harghita trec de pragul de 5.000 lei/an/beneficiar. Sunt insa si judete care au pastrat cheltuielile sub suma de 4.000 lei/an/beneficiar, precum Vaslui, Prahova, Mures, Giurgiu, Constanta si Bacau.

La nivel local, calcularea costului standard per elev conform metodologiilor Ministerului Educatiei nu reuseste sa asigure un caracter echitabil pentru finantarea invatamantului. Deosebit de ingrijorator este nivelul redus al sumelor totale per beneficiar din judete aflate in regiuni afectate de saracie, precum judetele Vaslui si Bacau.

Analiza Salvati Copiii a folosit datele bugetare din trei tipuri de documente – bugetele initiale aprobate, bugetele finale rezultate in urma rectificarilor bugetare si executiile bugetare.

„Datele actuale cu privire la cheltuielile bugetare pentru educatia, sanatatea si protectia sociala a copiilor din Romania sunt detaliate insuficient si permit doar estimari destul de generale. Din cele trei domenii analizate, cel al sanatatii este cel mai sarac in date cu privire la copii”, a declarat Mihaela Manole, coordonator Salvati Copiii.

Specialistii care au realizat cercetarea au facut o serie de recomandari pentru o analiza mai detaliata a bugetului copiilor in Romania:

 • Cresterea transparentei si a gradului de detaliere a bugetelor publice;
 • Stabilirea unor modalitati de colaborare inter-institutionale cu privire la bugetul copiilor;
 • Imbunatatirea metodologiei de analiza a bugetului copiilor, pe baza unei mai mari detalieri a bugetelor publice.

1 Response

 1. GHEORGHE LACRAMIOARA spune:

  numele meu este gheorghe lacramioara ,sant mamica a 3 copilasi cu varsta cuprinsa intre 5-10 si respectiv12 ani.Sotul meu in varsta de 36 de ani pe nume gheorghe ion este grav bolnav ,suferind de FIBROZA PULMONARA IDIOPATA
  -INSUFICIENTA RESPIRATORIE
  CORD PULMONAR
  -GLAUCOM
  -OBEZITATE DE TIP4
  -apnee in somn
  In anul 2001 a fost injunghiat de un vecin si ia prforat splina ramanand fara ea,ia atins plamanul si de atunci incetul cu incetul a inceput sa se agraveze pe parcursul timpului.Ba a avut apa la plamani,ba pleeura sparta,a avut si T B C in 2003 si practic boala de fibroza pulmonara o are din 2010.Am depus dosarul de transplant la dasmb ,dar nestiind ca trebuie reinoit din an in an nu am mai depus.Sotul din 2010 are grad de handicap 2 si deabia anul trecut am reusit sa-i fac o pensie de invaliditate si noi traim din acea pensie de 400 ron plus gradul de handicap de 272 de lei,alocatia copiilor si are o indemnizatie de 665 de lei.Avem inchiriat concentrator de oxigen si aparat bi-pap pentru apnee.2copii sunt in scoala si unul in gradinita.Locuim 5 persoane intr-o singura camera si mai avem o camera unde am impartit-o si am facut jumate bucatarie-jumate baie.Casa in care locuim a fost a socrilor mei si cand au cumparat-o au luat-o in anul 1977 cu chitanta de mana.Socrii mei au decedat.Tavanu din hol si cel din bucatarie sta putin si ne cade in cap nemaiputand sa facem nimic din cauza ca nu avem posibilitati.Sant zile cand nu am ce sa le dau copiilor ce sa manance deoarece nu avem si de multe ori ba mananca fidea cu apa sau ceapa prajita.Va rog cu lacrimi in ochi in numele copiilor mei daca puteti sa ne ajutati cu cat si cu ce puteti.Va multumim si doamne ajuta.0765515403.daca aveti nevoie si de nr de cont este:RO86RNCB0318057725620001

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.