Salvati Copiii invita parintii sa dezlipeasca etichete educationale aplicate copiilor

Salvati Copiii organizeaza sambata, 1 iunie, in Parcul Cismigiu, o zi intreaga de activitati care sa ajute la dezlipirea etichetelor puse copiilor prin metode negative de educare, in cadrul evenimentului ”Cismigiul Copiilor”, organizat de Centrul pentru Proiecte Culturale al Primariei Bucuresti (ARCUB). Intre orele 12.00 – 18.00, parintii vor putea sa invete cum sa-si creasca copiii fara sa recurga la violenta verbala sau fizica, cum sa actioneze in situatii dificile si ce aduce eticheta in viata unui copil, in cadrul unor ateliere de parenting sustinute de expertii Salvati Copiii (SCR), cu tema ”Impactul etichetelor asupra dezvoltarii copiilor”. Parintii vor primi informatii, materiale informative, raspunsuri la intrebari direct de la specialistii SCR, in timp ce copiii se vor putea implica in diverse activitati sustinute de alte organizatii in zona respectiva. Atelierele de parenting vor avea loc intr-o locatie special amenajata, pe pajistea de langa Podul cu Nuci, din parcul Cismigiu. (Atasam la comunicat programul integral al manifestarilor din cadrul ”Cismigiului Copiilor”.)

“Momentul cel mai incitant, mai ales pentru cei mici, va fi la ora 20.00, cand copiii si parintii sunt invitati sa participe la concertul sustinut de CRBL si oferit de ARCUB, pentru a dezlipi la propriu etichete, intr-un joc care va implica interactiv publicul. Asa cum copiii poarta etichetele negative pe care le primesc in procesul educational ca pe o a doua haina a lor, spectatorii vor primi tricouri cu etichete negative utilizate adesea in relatia cu cei mici. La inceputul spectacolului, la momentul zero, spectatorii vor fi invitati sa aleaga daca mai vor sau nu sa mentina etichetele pe care scrie ”Copil rau” care sunt pe tricouri”, spun organizatorii evenimentului.

Cei care vor decide sa le dezlipeasca, vor putea sa o faca printr-un singur gest, urmand ca pe tricou sa ramana un mesaj pozitiv, cel mai potrivit pentru ceea ce este cu adevarat un copil, dincolo de etichetele ce i se aplica.

Aceste evenimente gazduite de ARCUB in ”Cismigiul Copiilor” fac parte din campania ”Copiii fara etichete”, demarata de Salvati Copiii in martie 2013, pentru combaterea violentei impotriva copiilor. Un studiu efectuat de Salvati Copiii si dat publicitatii la finalul lunii martie, dezvaluie ca 38% dintre parinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie; 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parinţii lor, iar corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumita masura, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului; 18% dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

In scoli, 86% dintre copii sunt certaţi de catre cadrele didactice atunci cand gresesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi si etichetaţi la scoala; 7% dintre copii afirma ca sunt batuţi de catre profesorii lor. Majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emoţionale care variaza de la indiferenţa (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranţa si incordare (57% dintre copii) si ingrijorare (6% dintre copii).

Aceasta violenta educationala afecteaza grav evolutia copiilor si echilibrul lor emotional, cu efecte pe termen lung, pana la varsta adulta. Romania are nevoie de o schimbare a metodelor de educare a copiilor pentru a diminua nivelul de violenta din societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.