Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI BUNE

Salvati Copiii si GlaxoSmithKline lupta impotriva mortalitatii infantile

In Romania inca mai mor copii cu varste pana in 5 ani din cauze care ar putea fi prevenite. Astfel ca rata mortalitatii infantile la noi in tara este dubla (9,8 decese la mia de nou-nascuti) fata de cea din alte state ale Uniunii Europene. La toate acestea se adauga si decesele datorate accidentelor.

“Avem un numar enorm de copii cu varste intre unu si patru ani care mor din cauza intoxicatiilor sau inecati”, a declarat dr. Mihai Gafencu, vicepresedinte Salvati Copiii Romania.

In acest context, Salvati Copiii, in parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK), a decis extinderea proiectului “Fiecare copil conteaza” in alte 10 localitati cu populatie defavorizata, in care rata mortalitatii infantile este la cote ridicate. Este vorba de judetele Botosani, unde rata mortalitatii infatile este de 13,4%, Suceava 11,2%, Iasi – 9,8%, Neamt – 10% si Vaslui 13,2%.

“Obiectivele pe care ni le-am propus in anul 2011 vor ramane aceleaşi si in anul doi de proiect, cu mentiunea ca anul acesta ne adresam si adolescentilor, in randul carora asteaptam o crestere a nivelului de educatie sexuala si vom acorda mai multa atentie dotarii maternitatilor. De asemenea, speram sa dezvoltam parteneriate cu Ministerul Sanatatii, autoritati, specialisti si ONG-uri pentru a creste impactul in randul beneficiarilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania.

Demarat in noiembrie 2010, proiectului -pilot “Fiecare copil conteaza” a vizat informarea corecta a gravidelor si tinerelor mame cu privire la adoptarea celui mai bun comportament in raport cu nou-nascutii. Programul a fost implementat in 16 localitati defavorizate din mediul rural, acoperind judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea.

Un total de 1.022 de beneficiari, dintre care 166 gravide, 250 tinere mame si 606 copii, au primit informatii privind masurile obligatorii pentru prevenirea imbolnavirilor, pastrarea curateniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare.

“Dorinta noastra de a sustine proiecte in sanatate si educatie in sanatate – asa cum este Fiecare copil conteaza – a venit in mod firesc, intrucat principala noastra preocupare este sa contribuim la imbunatatirea sanatatii oamenilor. Mai mult decat atat, stiind ca Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, ne-am dorit sa mergem si mai in profunzime si sa sprijinim cele mai grave cauze”, a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK Romania.

In cadrul acestui program Organizatia Salvati Copiii a realizat si studiul privind sanatatea reproducerii si a nou-nascutului. Acesta scoate la iveala cateva potentiale cauze ale mortalitatii infantile. Studiul arata ca:

  • 67% dintre gravidele din mediul rural incluse in studiu au declarat ca nu au facut nicio ecografie, iar 44% dintre ele nu au fost la niciun control ginecologic;
  • 22% dintre gravide nu au fost consultate de medicul de familie de cand sunt insarcinate;
  • 60% dintre mamele incluse in studiu au nascut primul copil inaintea varstei de 18 ani si 10% au pierdut prin deces un copil (la o varsta mai mica de un an in peste trei sferturi din cazuri);
  • 16% dintre mame nu au primit sfaturi de ingrijire a bebelusului si 13% nu sunt inscrise la un medic de familie;
  • printre recomandarile cele mai frecvente facute de medici gravidelor se numara evitarea exceselor si repausul. Doar 5% au recomandat controale periodice.

In urma implementarii proiectului-pilot “Fiecare copil conteaza” numarul copiilor vaccinati din cadrul grupului tinta a crescut cu 25%. Mai mult, in comunitatile de mame din zonele selectate in program a crescut cu 10% numarul de controale medicale facute copiilor, cu 15% gradul de mentinere a curateniei in casa si cu 10% respectarea regulilor de ingrijire a copilului. Totodata, a crescut cu 5% si interesul gravidelor pentru efectuarea de analize si cu 10% numarul femeilor insarcinate care merg la control.

“Cu o investitie mica, de aproximativ 50.000 de euro, respectiv in jur de 49 de euro de persoana, am obtinut rezultate bune. Insa am vrut sa atragem atentia asupra faptului ca aceste mame raman practic in afara societatii”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

Dintre cauzele acestui fenomen pot fi amintite: lipsa educatiei in randul mamelor, neasumarea responsabilitatilor de catre autoritatile locale si saracia extrema in care traiesc aceste femei.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...